SUPEUS organizira natjecanje za mlade u primjeni znanja iz energetike

| 2 min | 25.11.2017

Poduzetništvo
Konferencije
Edukacije

Od idućeg tjedna, studenti tehničkih fakulteta, poglavito strojarstva, elektrotehnike, građevinarstva i arhitekture, imaju priliku svoja znanja koristiti za rješavanje praktičnih problema u okviru rješavanja studije slučaja, a za najbolja rješenja ih nagrađuju njihovi kolege iz udruge SUPEUS!

Studentska udruga za promicanje energetske učinkovitosti i savjetovanje (SUPEUS) interdisciplinarna je udruga studenata koji svojim radom podižu svijest o važnosti energetske učinkovitosti, održivih rješenja i nužnosti korištenja obnovljivih izvora energije. Kroz svoje djelovanje Udruga objedinjuje različite tehničke i znanstvene discipline te stručne izvore, dotičući se aktualnih grana tehnologije, znanosti i gospodarstva.

SUPEUS PROVODI BROJNE USPJEŠNE PROJEKTE

Neki od najznačajnijih i već tradicionalnih projekata Udruge su magazin SUMA, seminar BUS i SUPEUS Case Study. 

SUPEUS-ov MAGAZIN, ili skraćeno SUMA, jest magazin namijenjen široj akademskoj zajednici i studentima, tvrtkama partnerima, potencijalnim partnerima te organizacijama. Magazin objedinjuje teme o mogućnostima šire primjene obnovljivih izvora energije, održivim rješenjima u gradnji, važnosti energetske učinkovitosti te zaštiti okoliša.

Seminar koji SUPEUS organizira svake godine, „Budućnost ugodnog stanovanja“ (BUS) okuplja brojne studente različitih fakulteta i usmjerenja na jednom mjestu s istim ciljem − istovremenim druženjem i učenjem. Organizirali su ga u potpunosti studenti, a studentskoj je populaciji i namijenjen. Gostujući su predavači cijenjeni profesori s različitih fakulteta, stručnjaci iz gospodarstva, ali i iz organizacija te instituta koji djeluju na području kojim se Udruga bavi.

Već sedam uzastopnih godina, udruga organizira SUPEUS studentsko natjecanje „SUPEUS Case Study“. Cilj natjecanja je približiti studentima realne probleme iz prakse te ih potaknuti na interdisciplinarnost.

 Riječ je o trima radionicama unutar kojih se studenti podijeljeni u timove natječu u rješavanju zadatka povezanoga uz teme energetske učinkovitosti, održiva gradnje i obnovljivih izvora energije. Natjecanje je koncipirano u dva dijela. U prvom dijelu sudionici slušaju predavanje o praktičnom problemu, a u drugom rješavaju zadani problem. Zadaci se rješavaju u timovima koji se sastoje od dva ili tri člana. Na svakoj radionici će biti proglašena najbolja tri tima koja će osvojiti vrijedne nagrade. Timovi koji sudjeluju na sve tri radionice ulaze u konkurenciju za interdisciplinarnu nagradu.

ORGANIZACIJA NATJECANJA SUPEUS CASE STUDY 2017

Prijaviti se možete na linku: www.scs.supeus.hr

Natjecanje se održava na tri fakulteta kroz tri dana:

Fakultet računarstva i elektrotehnike – 04.12.2017.

Predavanje će održati doc. dr. sc. Tomislav Capuder na temu „Budućnost energetike – tranzicija prema održivim niskougljičnim mikromrežama“. Obnovljivi izvori energije postupno postaju sve važniji dio elektroenergetskog sustava, a njihov značaj dolazi do izražaja u niskoenergetskim/održivim naseljima gdje su glavni izvor energije. Radionicom će se studente upoznati s komponentama sustava takvog naselja i načinom optimizacije.

Fakultet strojarstva i brodogradnje – 05.12.2017.

Predavanje će održati suradnici iz tvrtke Hoval na temu „Projektiranje kućne ventilacije s kontroliranom izmjenom zraka“. Cilj radionice je upoznavanje studenata s projektiranjem ventilacije niskoenergetskih zgrada. Pritom će se predstaviti način energetske i ekonomske uštede korištenjem sustava povrata topline uz postizanje visoke razine ugodnosti boravka u niskoenergetskim zgradama.

Arhitektonski/Građevinski fakultet – 06.12.2017.

Predavanje s temom „Od temelja do krova“ održat će doc. dr. sc. Bojan Milovanović. Studentima će se pokušati približiti problematika gospodarenja energijom i očuvanja topline u zgradarstvu. Kao glavni element bit će promatrana sama ovojnica zgrade te će studenti morati pronaći optimalan spoj materijala koji će zadovoljiti kriterije nZEB-a te isprojektirati pročelja od obloge, preko izolacije do materijala samog konstruktivnog sustava.

Svečano proglašenje pobjednika – 08.12.2017.

Uz svečano proglašenje pobjednika i uručenje nagrada u petak 08.12. bit će predstavljena rješenja zadataka svih radionica. Uz to, studentima će se u sklopu programa proglašenja kroz stručno ili promotivno predavanje predstaviti tvrtke suradnici na projektu.

Tvrtke suradnici su: Weishaupt - Zagreb d.o.o. i Hoval d.o.o.

Na svakoj radionici najbolji timovi osvajaju vrijedne nagrade, dok tim sa najviše osvojenih bodova na sve tri radionice osvaja i posebnu nagradu, kako bismo naglasili interdisciplinarni duh natjecanja.


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Poduzetništvo