SUPEUS organizira natjecanje za mlade u primjeni znanja iz energetike

| 2 min | 25.11.2017

Od idućeg tjedna, studenti tehničkih fakulteta, poglavito strojarstva, elektrotehnike, građevinarstva i arhitekture, imaju priliku svoja znanja koristiti za rješavanje praktičnih problema u okviru rješavanja studije slučaja, a za najbolja rješenja ih nagrađuju njihovi kolege iz udruge SUPEUS!

Studentska udruga za promicanje energetske učinkovitosti i savjetovanje (SUPEUS) interdisciplinarna je udruga studenata koji svojim radom podižu svijest o važnosti energetske učinkovitosti, održivih rješenja i nužnosti korištenja obnovljivih izvora energije. Kroz svoje djelovanje Udruga objedinjuje različite tehničke i znanstvene discipline te stručne izvore, dotičući se aktualnih grana tehnologije, znanosti i gospodarstva.

SUPEUS PROVODI BROJNE USPJEŠNE PROJEKTE

Neki od najznačajnijih i već tradicionalnih projekata Udruge su magazin SUMA, seminar BUS i SUPEUS Case Study. 

SUPEUS-ov MAGAZIN, ili skraćeno SUMA, jest magazin namijenjen široj akademskoj zajednici i studentima, tvrtkama partnerima, potencijalnim partnerima te organizacijama. Magazin objedinjuje teme o mogućnostima šire primjene obnovljivih izvora energije, održivim rješenjima u gradnji, važnosti energetske učinkovitosti te zaštiti okoliša.

Seminar koji SUPEUS organizira svake godine, „Budućnost ugodnog stanovanja“ (BUS) okuplja brojne studente različitih fakulteta i usmjerenja na jednom mjestu s istim ciljem − istovremenim druženjem i učenjem. Organizirali su ga u potpunosti studenti, a studentskoj je populaciji i namijenjen. Gostujući su predavači cijenjeni profesori s različitih fakulteta, stručnjaci iz gospodarstva, ali i iz organizacija te instituta koji djeluju na području kojim se Udruga bavi.

Već sedam uzastopnih godina, udruga organizira SUPEUS studentsko natjecanje „SUPEUS Case Study“. Cilj natjecanja je približiti studentima realne probleme iz prakse te ih potaknuti na interdisciplinarnost.

 Riječ je o trima radionicama unutar kojih se studenti podijeljeni u timove natječu u rješavanju zadatka povezanoga uz teme energetske učinkovitosti, održiva gradnje i obnovljivih izvora energije. Natjecanje je koncipirano u dva dijela. U prvom dijelu sudionici slušaju predavanje o praktičnom problemu, a u drugom rješavaju zadani problem. Zadaci se rješavaju u timovima koji se sastoje od dva ili tri člana. Na svakoj radionici će biti proglašena najbolja tri tima koja će osvojiti vrijedne nagrade. Timovi koji sudjeluju na sve tri radionice ulaze u konkurenciju za interdisciplinarnu nagradu.

ORGANIZACIJA NATJECANJA SUPEUS CASE STUDY 2017

Prijaviti se možete na linku: www.scs.supeus.hr

Natjecanje se održava na tri fakulteta kroz tri dana:

Fakultet računarstva i elektrotehnike – 04.12.2017.

Predavanje će održati doc. dr. sc. Tomislav Capuder na temu „Budućnost energetike – tranzicija prema održivim niskougljičnim mikromrežama“. Obnovljivi izvori energije postupno postaju sve važniji dio elektroenergetskog sustava, a njihov značaj dolazi do izražaja u niskoenergetskim/održivim naseljima gdje su glavni izvor energije. Radionicom će se studente upoznati s komponentama sustava takvog naselja i načinom optimizacije.

Fakultet strojarstva i brodogradnje – 05.12.2017.

Predavanje će održati suradnici iz tvrtke Hoval na temu „Projektiranje kućne ventilacije s kontroliranom izmjenom zraka“. Cilj radionice je upoznavanje studenata s projektiranjem ventilacije niskoenergetskih zgrada. Pritom će se predstaviti način energetske i ekonomske uštede korištenjem sustava povrata topline uz postizanje visoke razine ugodnosti boravka u niskoenergetskim zgradama.

Arhitektonski/Građevinski fakultet – 06.12.2017.

Predavanje s temom „Od temelja do krova“ održat će doc. dr. sc. Bojan Milovanović. Studentima će se pokušati približiti problematika gospodarenja energijom i očuvanja topline u zgradarstvu. Kao glavni element bit će promatrana sama ovojnica zgrade te će studenti morati pronaći optimalan spoj materijala koji će zadovoljiti kriterije nZEB-a te isprojektirati pročelja od obloge, preko izolacije do materijala samog konstruktivnog sustava.

Svečano proglašenje pobjednika – 08.12.2017.

Uz svečano proglašenje pobjednika i uručenje nagrada u petak 08.12. bit će predstavljena rješenja zadataka svih radionica. Uz to, studentima će se u sklopu programa proglašenja kroz stručno ili promotivno predavanje predstaviti tvrtke suradnici na projektu.

Tvrtke suradnici su: Weishaupt - Zagreb d.o.o. i Hoval d.o.o.

Na svakoj radionici najbolji timovi osvajaju vrijedne nagrade, dok tim sa najviše osvojenih bodova na sve tri radionice osvaja i posebnu nagradu, kako bismo naglasili interdisciplinarni duh natjecanja.

Pročitaj više:

Prijavi se na projekt Kompas i usmjeri svoju budućnost

Svjetski savez mladih Hrvatska u suradnji s partnerskim organizacijama Carpe Diem Karlovac, Impress Daruvar, SplitMisli, ESN Dubrovnik, MiSiJa i OU Podum provodi projekt “Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici”. Pokrenut je s ciljem podizanja svijesti o mjerama, pravima i poticajima  za samozapošljavanje i zapošljavanje mladih kao i osnaživanje mladih na zagovaranje u svojoj lokalnoj zajednici poboljšanja uvjeta i procesa zapošljavanja mladih te oblikovanja prijedloga smjernica za novu Strategiju o samozapošljavanju i zapošljavanju mladih.

Prijavi se na Human Rights Slam

U organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska četvrtu godinu zaredom održat će se Human Rights Slam (HRS) - projekt namijenjen edukaciji i promociji ljudskih prava. Krovne teme ovogodišnjeg izdanja su pravo na život, reproduktivna prava i priziv savjesti.Mladi između 18 i 30 godina imaju priliku učiti o ovim aktualnim temama na dvodnevnoj edukaciji koja će se održati 25. i 26. listopada 2019. godine u Zagrebu, a bit će koncipirana kao kombinacija predavanja, interaktivnih radionica i debata sudionika. 

Otočac: Tvoja budućnost - tvoja odgovornost

Konferencija "Tvoja budućnost - tvoja odgovornost" koja se održala u Otočcu od 11. do 13. listopada 2019. okupila je mlade iz sedam županija: Brodsko - posavska, Bjelovarsko - bilogorska, Karlovačka, Ličko - senjska, Dubrovačka, Splitsko - dalmatinska i Grad Zagreb. U sklopu konferencije predstavljeni su rezultati istraživanja o stavovima mladih o zapošljavanju i samozapošljavanju koje je provedeno u svibnju ove godine. Također, teme o kojima je bilo govora su europske i nacionalne politike mladih, društveno poduzetništvo, mjere aktivne politike zapošljavanja i medijski trening. U nastavku navodimo rezultate istraživanja predstavljenje na konferenciji.

(Po)gledaj u sebe, (po)gledaj oko sebe!

U prosincu 2015. krenula sam na jednu edukaciju za koju nisam ni slutila koliko će mi srcu dragih trenutaka donijeti u budućnosti i za koju, zaista nije fraza, nisam ni sanjala koliko će toga promijeniti u našem društvu u naredne četiri godine. Bila je to edukacija za projekt kojim bismo mi, studenti medicine, promicali brigu o mentalnom zdravlju među srednjoškolcima kroz interaktivne radionice. Kako se o mentalnom zdravlju nije govorilo mnogo, a kada se govorilo često je to bilo ispod glasa, prepoznala sam kako je osvješćivanje zajednice te pružanje primjera i podrške drugim mladima velik zadatak za našu generaciju. Poslovica kaže da dan kada zasadiš sjeme nije dan kada ubireš plodove, što je prilično jasno, no, nije uvijek lako čekati na prve plodove. Srećom, ili poštenije je reći entuzijazmom uključenih, ideja koja je postojala vrlo je brzo ugledala svjetlost dana i krenula nezaustavljivo rasti.

Subvencionirani stambeni krediti- mjera za ostanak mladih u Hrvatskoj?

Vlada Republike Hrvatske, preciznije Ministarstvo graditeljstva  i prostornog uređenja najavilo je novi poziv mladima za subvencioniranje stambenih kredita koji će biti otvoren 10. rujna 2019. godine.  Ova mjera uvedena je 2017. kao jedna od demografskih mjera Vlade, a koja mladima pomaže riješiti stambeno pitanje plaćanjem dijela stambenog kredita u prvih pet godina otplate.Subvencija se produžuje za dodatne dvije godine za svako novorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, a posljednjim izmjenama zakona omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu.

Imate ideju koju biste htjeli realizirati, a ne znate kako?

U ovom članku saznajte kako koristiti mjere aktivne politike zapošljavanja i pokrenite svoj posao u Hrvatskoj. Među mjerama aktivne politike zapošljavanja nalaze se razne mjere i potpore, od SOR-a i pripravništva, pa do potpore samozapošljavanja.Ako želite pokrenuti vlastiti posao, imate ideju, ali ne znate kako onda je ovo članak za vas. Naime, potpore za samozapošljavanje dodjeljuju se nezaposlenim osobama, koje se odluče na pokretanje vlastitog posla, a prijavljene su u evidenciju Zavoda.