Šibenska pivovara

Lucija Kundid | 2 min | 17.02.2019

Mladi ljubitelji piva odlučili su se okušati u proizvodnji vlastite i u tome su dosta uspješni. Naime, šibenski dvojac Filip Plavčić dipl.mag.fizike (32 godine) i Antoni Stojanović dipl.ing,građevine (31 godina) prije pokretanja vlastite pivovare radili su poslove u struci.

Međutim, 2013. godina je bila prekretnica za njih jer su počeli kuhati pivo u kućnoj pivovari. Otkrivaju nam kako su željeli prije svega napraviti dobro pivo za sebe. Bilo je svakakvih trenutaka od propalih pokušaja do stvarno odličnih piva. ”Isprobali smo razne tehnike izrade piva i kad smo pohvatali osnovne i ustabilili kvalitetu počeli smo proizvoditi puno raznih vrsta, što nas je i ohrabrilo za daljnje odluke” saznajemo iz razgovora s Filipom.

[caption id="attachment_2991" align="aligncenter" width="1024"]

Filip Plavčić i Antoni Stojanović, osnivači Šibenske pivovare

 Filip Plavčić i Antoni Stojanović, osnivači Šibenske pivovare[/caption]

Osim kućnog pivarstva koje je trajalo nekih 3-4 godine, proizvodnjom piva profesionalno se bave od 2016. godine kada su se pojavili na adventu. U početku su krenuli sa jednom vrstom- Blonde Ale “Mihovil”. Prošlo ljeto su izbacili novu vrstu- India Pale Ale “Cvita“, a ovu zimu još jednu- Dunkel Weizen “Barone“.

Mihovil je odmah prihvaćen od šibenske publike, a i šire. Ostale vrste nastale su kao odgovor na sve znatiželjniju publiku. Razvijanjem pivovare, ali i craft scene općenito, dolaze i nove vrste kao i šira ponuda.

Posebnost craft piva je u tome što se jako pazi na izbor sirovina, koriste se samo ječam (i to što kvalitetniji moguće), hmelj, kvasac i voda. Izbjegava se korištenje aditiva, konzervansa, fitracije i slično što u konačnici daje vrhunski proizvod, ali sa relativno kratkim rokom trajanja. Šibenskoj pivovari velika je prednost što koriste vodu od rijeke Krke, koja ima velik utjecaj na sam proizvod.

Na pitanje kako gledaju na konkurenciju, dečki odgovaraju: “Sa svim malim proizvođačima piva imamo odličnu suradnju i više smo na pomoć jedni drugima nego što bi se mogli gledati kao konkurencija. S obzirom da su u Hrvatskoj još uvijek početci craft pivarstva, tržište je veliko i zajedno ga širimo. Sa lokalnim proizvođačima imamo još bliskiju i otvoreniju suradnju, te se zajedno konzultiramo i postavljamo prema pojedinim situacijama.“

[gallery size="medium" ids="2994,2993,2992"]

Za budućnost su planovi širenje u vidu opreme i direktna prodaja proizvoda, kroz kušaonicu ili jednog dana i pivnicu. Naravno, u planu su i nove razne vrste piva.

Pive iz Šibenske pivovare dostupne su u najvećoj mjeri na lokalnoj razini, u ugostiteljskim objektima i lokalnim maloprodajnim dućanima. Van Šibenika , pive su dostupne u Splitu, Zagrebu i po kojim ugostiteljskim objektima diljem Hrvatske koji paze na ponudu piva.

Za kraj na pitanje što poručiti mladim ljudima u Hrvatskoj-ostati ili otići, kažu kako je teško za odgovoriti. Oni su ostali, ali i dalje nije lako, borba je svakodnevna, i situacija bi mogla biti bolja. Usprkos tome oni ne odustaju. :)

 

 

 

Lucija Kundid

Voli izazove pa se tako trudi pronaći pozitivne priče mladih ljudi koji su ostali u Lijepoj našoj i tako pokazati da se ustrajnost u radu isplati.

Pročitaj više:

Prijavi se na projekt Kompas i usmjeri svoju budućnost

Svjetski savez mladih Hrvatska u suradnji s partnerskim organizacijama Carpe Diem Karlovac, Impress Daruvar, SplitMisli, ESN Dubrovnik, MiSiJa i OU Podum provodi projekt “Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici”. Pokrenut je s ciljem podizanja svijesti o mjerama, pravima i poticajima  za samozapošljavanje i zapošljavanje mladih kao i osnaživanje mladih na zagovaranje u svojoj lokalnoj zajednici poboljšanja uvjeta i procesa zapošljavanja mladih te oblikovanja prijedloga smjernica za novu Strategiju o samozapošljavanju i zapošljavanju mladih.

Prijavi se na Human Rights Slam

U organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska četvrtu godinu zaredom održat će se Human Rights Slam (HRS) - projekt namijenjen edukaciji i promociji ljudskih prava. Krovne teme ovogodišnjeg izdanja su pravo na život, reproduktivna prava i priziv savjesti.Mladi između 18 i 30 godina imaju priliku učiti o ovim aktualnim temama na dvodnevnoj edukaciji koja će se održati 25. i 26. listopada 2019. godine u Zagrebu, a bit će koncipirana kao kombinacija predavanja, interaktivnih radionica i debata sudionika. 

Otočac: Tvoja budućnost - tvoja odgovornost

Konferencija "Tvoja budućnost - tvoja odgovornost" koja se održala u Otočcu od 11. do 13. listopada 2019. okupila je mlade iz sedam županija: Brodsko - posavska, Bjelovarsko - bilogorska, Karlovačka, Ličko - senjska, Dubrovačka, Splitsko - dalmatinska i Grad Zagreb. U sklopu konferencije predstavljeni su rezultati istraživanja o stavovima mladih o zapošljavanju i samozapošljavanju koje je provedeno u svibnju ove godine. Također, teme o kojima je bilo govora su europske i nacionalne politike mladih, društveno poduzetništvo, mjere aktivne politike zapošljavanja i medijski trening. U nastavku navodimo rezultate istraživanja predstavljenje na konferenciji.

(Po)gledaj u sebe, (po)gledaj oko sebe!

U prosincu 2015. krenula sam na jednu edukaciju za koju nisam ni slutila koliko će mi srcu dragih trenutaka donijeti u budućnosti i za koju, zaista nije fraza, nisam ni sanjala koliko će toga promijeniti u našem društvu u naredne četiri godine. Bila je to edukacija za projekt kojim bismo mi, studenti medicine, promicali brigu o mentalnom zdravlju među srednjoškolcima kroz interaktivne radionice. Kako se o mentalnom zdravlju nije govorilo mnogo, a kada se govorilo često je to bilo ispod glasa, prepoznala sam kako je osvješćivanje zajednice te pružanje primjera i podrške drugim mladima velik zadatak za našu generaciju. Poslovica kaže da dan kada zasadiš sjeme nije dan kada ubireš plodove, što je prilično jasno, no, nije uvijek lako čekati na prve plodove. Srećom, ili poštenije je reći entuzijazmom uključenih, ideja koja je postojala vrlo je brzo ugledala svjetlost dana i krenula nezaustavljivo rasti.

Subvencionirani stambeni krediti- mjera za ostanak mladih u Hrvatskoj?

Vlada Republike Hrvatske, preciznije Ministarstvo graditeljstva  i prostornog uređenja najavilo je novi poziv mladima za subvencioniranje stambenih kredita koji će biti otvoren 10. rujna 2019. godine.  Ova mjera uvedena je 2017. kao jedna od demografskih mjera Vlade, a koja mladima pomaže riješiti stambeno pitanje plaćanjem dijela stambenog kredita u prvih pet godina otplate.Subvencija se produžuje za dodatne dvije godine za svako novorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, a posljednjim izmjenama zakona omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu.

Imate ideju koju biste htjeli realizirati, a ne znate kako?

U ovom članku saznajte kako koristiti mjere aktivne politike zapošljavanja i pokrenite svoj posao u Hrvatskoj. Među mjerama aktivne politike zapošljavanja nalaze se razne mjere i potpore, od SOR-a i pripravništva, pa do potpore samozapošljavanja.Ako želite pokrenuti vlastiti posao, imate ideju, ali ne znate kako onda je ovo članak za vas. Naime, potpore za samozapošljavanje dodjeljuju se nezaposlenim osobama, koje se odluče na pokretanje vlastitog posla, a prijavljene su u evidenciju Zavoda.