Prvi ChestFest, međunarodni festival posvećen Gilbertu Keithu Chestertonu održava se u Zagrebu

| | 08.05.2019

U nekoliko zadnjih generacija čitatelja i gledatelja diljem svijeta, iznimnu su popularnost postigli svjetovi koje su domislili i zapisali svojevremeno J.R.R. Tolkien (Hobit, Gospodar prstenova, Silmarillion) i C.S. Lewis (Narnijske kronike). Osim samih knjiga, ova djela su ekranizirana u vrlo popularne filmove i na taj način su još jednom obišla svijet. Ono što je manje poznato većini gledatelja i čitatelja ovih djela, jest da njihovi autori pripadaju istom klubu, koji se neformalno okupljao na Oxfordu, tridesetih i četrdesetih godina prošlog stoljeća. Klub se zvao „Inklings“ ili, na hrvatskom dosta simpatičnog naziva „Tintići“, a bavio se čitanjem djela istaknutih pisaca i komentiranjem, filozofijom i razmjenom ideja.

 

Ovaj detalj možda ne bi imao posebne veze s naslovom, da nije posebnog utjecaja i mjesta koje zauzima 1930.-tih na Oxfordu i 2010-ih u Zagrebu jedna osoba, autor i novinar, koji je nadahnuo stvaralaštvo Tolkiena i Lewisa, kao što nastavlja nadahnjivati ljude i dan danas. Riječ je, dakako, o Gilbertu Keitu Chestertonu. U Zagrebu se od 2014. okuplja Hrvatski čestertonijanski klub, koji je po motivima okupljanja srodan legendarnim Tintićima, a njegovi članovi su kroz nekoliko godina, u suradnji s izdavačkom kućom Verbum, preveli nekoliko djela G.K. Chestertona na hrvatski.

 

Najnoviji projekt kluba jest prvi međunarodni festival „ChestFest“, koji će se održati u Zagrebu od 11. do 13. svibnja, a okuplja predstavnike srodnih klubova iz raznih zemalja te istaknute stručnjake na području razvoja filozofske misli pod utjecajem G.K. Chestertona. Dolazak su potvrdili američkog društva G. K. Chestertona, Dale Alquist, Marco Sermarini, predsjednik talijanskog Chestertonovog društva, dr.sc. Martine Thompson, predsjednica engleskog Chestertonovog društva, Alexander Pravikov, ruski pjesnik i prevoditelj Chestertonovih djela, povjesničar dr.sc. Robin Harris i brojni drugi.

 

Na festivalu će 12.5., na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti, biti i predstavljanje nove knjige G.K. Chestertona, prevedene na hrvatski od strane Hrvatskog Čestertonijanskog kluba, Katolička Crkva i obraćenje te ponuda knjiga u izdanju Verbuma po promotivnim cijenama.

Chestfest Zagreb 2018 - plakat

mimladi.hr

 

Pročitaj više:

Prijavi se na projekt Kompas i usmjeri svoju budućnost

Svjetski savez mladih Hrvatska u suradnji s partnerskim organizacijama Carpe Diem Karlovac, Impress Daruvar, SplitMisli, ESN Dubrovnik, MiSiJa i OU Podum provodi projekt “Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici”. Pokrenut je s ciljem podizanja svijesti o mjerama, pravima i poticajima  za samozapošljavanje i zapošljavanje mladih kao i osnaživanje mladih na zagovaranje u svojoj lokalnoj zajednici poboljšanja uvjeta i procesa zapošljavanja mladih te oblikovanja prijedloga smjernica za novu Strategiju o samozapošljavanju i zapošljavanju mladih.

Prijavi se na Human Rights Slam

U organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska četvrtu godinu zaredom održat će se Human Rights Slam (HRS) - projekt namijenjen edukaciji i promociji ljudskih prava. Krovne teme ovogodišnjeg izdanja su pravo na život, reproduktivna prava i priziv savjesti.Mladi između 18 i 30 godina imaju priliku učiti o ovim aktualnim temama na dvodnevnoj edukaciji koja će se održati 25. i 26. listopada 2019. godine u Zagrebu, a bit će koncipirana kao kombinacija predavanja, interaktivnih radionica i debata sudionika. 

Otočac: Tvoja budućnost - tvoja odgovornost

Konferencija "Tvoja budućnost - tvoja odgovornost" koja se održala u Otočcu od 11. do 13. listopada 2019. okupila je mlade iz sedam županija: Brodsko - posavska, Bjelovarsko - bilogorska, Karlovačka, Ličko - senjska, Dubrovačka, Splitsko - dalmatinska i Grad Zagreb. U sklopu konferencije predstavljeni su rezultati istraživanja o stavovima mladih o zapošljavanju i samozapošljavanju koje je provedeno u svibnju ove godine. Također, teme o kojima je bilo govora su europske i nacionalne politike mladih, društveno poduzetništvo, mjere aktivne politike zapošljavanja i medijski trening. U nastavku navodimo rezultate istraživanja predstavljenje na konferenciji.

(Po)gledaj u sebe, (po)gledaj oko sebe!

U prosincu 2015. krenula sam na jednu edukaciju za koju nisam ni slutila koliko će mi srcu dragih trenutaka donijeti u budućnosti i za koju, zaista nije fraza, nisam ni sanjala koliko će toga promijeniti u našem društvu u naredne četiri godine. Bila je to edukacija za projekt kojim bismo mi, studenti medicine, promicali brigu o mentalnom zdravlju među srednjoškolcima kroz interaktivne radionice. Kako se o mentalnom zdravlju nije govorilo mnogo, a kada se govorilo često je to bilo ispod glasa, prepoznala sam kako je osvješćivanje zajednice te pružanje primjera i podrške drugim mladima velik zadatak za našu generaciju. Poslovica kaže da dan kada zasadiš sjeme nije dan kada ubireš plodove, što je prilično jasno, no, nije uvijek lako čekati na prve plodove. Srećom, ili poštenije je reći entuzijazmom uključenih, ideja koja je postojala vrlo je brzo ugledala svjetlost dana i krenula nezaustavljivo rasti.

Subvencionirani stambeni krediti- mjera za ostanak mladih u Hrvatskoj?

Vlada Republike Hrvatske, preciznije Ministarstvo graditeljstva  i prostornog uređenja najavilo je novi poziv mladima za subvencioniranje stambenih kredita koji će biti otvoren 10. rujna 2019. godine.  Ova mjera uvedena je 2017. kao jedna od demografskih mjera Vlade, a koja mladima pomaže riješiti stambeno pitanje plaćanjem dijela stambenog kredita u prvih pet godina otplate.Subvencija se produžuje za dodatne dvije godine za svako novorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, a posljednjim izmjenama zakona omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu.

Imate ideju koju biste htjeli realizirati, a ne znate kako?

U ovom članku saznajte kako koristiti mjere aktivne politike zapošljavanja i pokrenite svoj posao u Hrvatskoj. Među mjerama aktivne politike zapošljavanja nalaze se razne mjere i potpore, od SOR-a i pripravništva, pa do potpore samozapošljavanja.Ako želite pokrenuti vlastiti posao, imate ideju, ali ne znate kako onda je ovo članak za vas. Naime, potpore za samozapošljavanje dodjeljuju se nezaposlenim osobama, koje se odluče na pokretanje vlastitog posla, a prijavljene su u evidenciju Zavoda.