Prvi ChestFest, međunarodni festival posvećen Gilbertu Keithu Chestertonu održava se u Zagrebu

| | 08.05.2019

Konferencije
Knjige

U nekoliko zadnjih generacija čitatelja i gledatelja diljem svijeta, iznimnu su popularnost postigli svjetovi koje su domislili i zapisali svojevremeno J.R.R. Tolkien (Hobit, Gospodar prstenova, Silmarillion) i C.S. Lewis (Narnijske kronike). Osim samih knjiga, ova djela su ekranizirana u vrlo popularne filmove i na taj način su još jednom obišla svijet. Ono što je manje poznato većini gledatelja i čitatelja ovih djela, jest da njihovi autori pripadaju istom klubu, koji se neformalno okupljao na Oxfordu, tridesetih i četrdesetih godina prošlog stoljeća. Klub se zvao „Inklings“ ili, na hrvatskom dosta simpatičnog naziva „Tintići“, a bavio se čitanjem djela istaknutih pisaca i komentiranjem, filozofijom i razmjenom ideja.

 

Ovaj detalj možda ne bi imao posebne veze s naslovom, da nije posebnog utjecaja i mjesta koje zauzima 1930.-tih na Oxfordu i 2010-ih u Zagrebu jedna osoba, autor i novinar, koji je nadahnuo stvaralaštvo Tolkiena i Lewisa, kao što nastavlja nadahnjivati ljude i dan danas. Riječ je, dakako, o Gilbertu Keitu Chestertonu. U Zagrebu se od 2014. okuplja Hrvatski čestertonijanski klub, koji je po motivima okupljanja srodan legendarnim Tintićima, a njegovi članovi su kroz nekoliko godina, u suradnji s izdavačkom kućom Verbum, preveli nekoliko djela G.K. Chestertona na hrvatski.

 

Najnoviji projekt kluba jest prvi međunarodni festival „ChestFest“, koji će se održati u Zagrebu od 11. do 13. svibnja, a okuplja predstavnike srodnih klubova iz raznih zemalja te istaknute stručnjake na području razvoja filozofske misli pod utjecajem G.K. Chestertona. Dolazak su potvrdili američkog društva G. K. Chestertona, Dale Alquist, Marco Sermarini, predsjednik talijanskog Chestertonovog društva, dr.sc. Martine Thompson, predsjednica engleskog Chestertonovog društva, Alexander Pravikov, ruski pjesnik i prevoditelj Chestertonovih djela, povjesničar dr.sc. Robin Harris i brojni drugi.

 

Na festivalu će 12.5., na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti, biti i predstavljanje nove knjige G.K. Chestertona, prevedene na hrvatski od strane Hrvatskog Čestertonijanskog kluba, Katolička Crkva i obraćenje te ponuda knjiga u izdanju Verbuma po promotivnim cijenama.

Chestfest Zagreb 2018 - plakat

mimladi.hr

 


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Poduzetništvo