Početak nove generacije autoindustrije u Hrvatskoj

| | 15.05.2019

Poduzetništvo
Priče o uspjehu

 

Peti najveći proizvođač automobila na svijetu, Hyundai Motor 

Company, u Hrvatskoj će razvijati prvu električnu jurilicu marke Hyundai N te novi hibrid, koji kombinira pogon na vodik i struju, prenosi poslovni.hr. Naime, korejski div uložio je u hrvatskog takmaca i proizvođača najbržeg električnog automobila na svijetu 600 milijuna kuna ili 80 milijuna eura.

 

Prvi rezultat ove investicije bit će projekti razvoja dva električna vozila visokih performansi za Hyundai i njegovu potkompaniju Kia Motors, a koji bi trebali biti dovršeni do kraja godine. U Hrvatskoj će se tako razvijati električni sportski automobili sa središnje smještenim pogonom sportske marke Hyundai N te hibridno vozilo visokih performansi s pogonom na vodik i električni pogon.

Mate Rimac

, osnivač i izvršni direktor tvrtke Rimac Automobili, koja zapošljava više od 500 radnika i ima godišnji promet od 60 milijuna kuna, vidi u Hyundai Motor Grupi snažnog investitora i partnera, a Izvršni potpredsjednik Hyundai Motor Groupa, Euisun Chung, koji je u ponedjeljak u sjedištu Rimac Automobila potpisao investiciju, naglasio je da je hrvatski startup inovativna tvrtka s “izvanrednim sposobnostima u električnim vozilima visokih performansi”.

Startup korijeni i bogato iskustvo u suradnji s proizvođačima automobila u kombinaciji s tehnološkom snagom čine Rimac idealnim partnerom za Hyundai te se radujemo suradnji na našem putu prema čistoj mobilnosti”, zaključuje Chung.

Prilike poput ove vrlo su važne za Hrvatsko gospodarstvo, koje zahvaljujući tome što većinu električne energije proizvodi iz hidroelektrana, a i proizvodnja iz vjetroelektrana je u značajnom porastu, može ponuditi mnoge komparativne prednosti ulagačima u industriju “čistih” tehnologija, jer je osim školovane radne snage, tu mogućnost i da se pohvale korištenjem energije iz obnovljivih izvora, kao što to već čine, primjerice, Google i Amazon.

Rimac Automobili je konstantno u potrazi za novim kvalitetnim radnicima, a nova investicija daje nadu da će u hrvatskom gospodarstvu i dalje ova kompanija biti dobar primjer da se u Hrvatsku može ulagati te da mladi ljudi u Hrvatskoj imaju gdje raditi na uzbudljivim projektima koji mijenjaju svijet.

Cijeli članak o ulaganju Hyundai Motors Grupe u Rimac Automobili pročitajte na poslovni.hr.


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Poduzetništvo
Prilike za mlade