Početak nove generacije autoindustrije u Hrvatskoj

| | 15.05.2019

 

Peti najveći proizvođač automobila na svijetu, Hyundai Motor 

Company, u Hrvatskoj će razvijati prvu električnu jurilicu marke Hyundai N te novi hibrid, koji kombinira pogon na vodik i struju, prenosi poslovni.hr. Naime, korejski div uložio je u hrvatskog takmaca i proizvođača najbržeg električnog automobila na svijetu 600 milijuna kuna ili 80 milijuna eura.

 

Prvi rezultat ove investicije bit će projekti razvoja dva električna vozila visokih performansi za Hyundai i njegovu potkompaniju Kia Motors, a koji bi trebali biti dovršeni do kraja godine. U Hrvatskoj će se tako razvijati električni sportski automobili sa središnje smještenim pogonom sportske marke Hyundai N te hibridno vozilo visokih performansi s pogonom na vodik i električni pogon.

Mate Rimac

, osnivač i izvršni direktor tvrtke Rimac Automobili, koja zapošljava više od 500 radnika i ima godišnji promet od 60 milijuna kuna, vidi u Hyundai Motor Grupi snažnog investitora i partnera, a Izvršni potpredsjednik Hyundai Motor Groupa, Euisun Chung, koji je u ponedjeljak u sjedištu Rimac Automobila potpisao investiciju, naglasio je da je hrvatski startup inovativna tvrtka s “izvanrednim sposobnostima u električnim vozilima visokih performansi”.

Startup korijeni i bogato iskustvo u suradnji s proizvođačima automobila u kombinaciji s tehnološkom snagom čine Rimac idealnim partnerom za Hyundai te se radujemo suradnji na našem putu prema čistoj mobilnosti”, zaključuje Chung.

Prilike poput ove vrlo su važne za Hrvatsko gospodarstvo, koje zahvaljujući tome što većinu električne energije proizvodi iz hidroelektrana, a i proizvodnja iz vjetroelektrana je u značajnom porastu, može ponuditi mnoge komparativne prednosti ulagačima u industriju “čistih” tehnologija, jer je osim školovane radne snage, tu mogućnost i da se pohvale korištenjem energije iz obnovljivih izvora, kao što to već čine, primjerice, Google i Amazon.

Rimac Automobili je konstantno u potrazi za novim kvalitetnim radnicima, a nova investicija daje nadu da će u hrvatskom gospodarstvu i dalje ova kompanija biti dobar primjer da se u Hrvatsku može ulagati te da mladi ljudi u Hrvatskoj imaju gdje raditi na uzbudljivim projektima koji mijenjaju svijet.

Cijeli članak o ulaganju Hyundai Motors Grupe u Rimac Automobili pročitajte na poslovni.hr.

Pročitaj više:

Prijavi se na projekt Kompas i usmjeri svoju budućnost

Svjetski savez mladih Hrvatska u suradnji s partnerskim organizacijama Carpe Diem Karlovac, Impress Daruvar, SplitMisli, ESN Dubrovnik, MiSiJa i OU Podum provodi projekt “Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici”. Pokrenut je s ciljem podizanja svijesti o mjerama, pravima i poticajima  za samozapošljavanje i zapošljavanje mladih kao i osnaživanje mladih na zagovaranje u svojoj lokalnoj zajednici poboljšanja uvjeta i procesa zapošljavanja mladih te oblikovanja prijedloga smjernica za novu Strategiju o samozapošljavanju i zapošljavanju mladih.

Prijavi se na Human Rights Slam

U organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska četvrtu godinu zaredom održat će se Human Rights Slam (HRS) - projekt namijenjen edukaciji i promociji ljudskih prava. Krovne teme ovogodišnjeg izdanja su pravo na život, reproduktivna prava i priziv savjesti.Mladi između 18 i 30 godina imaju priliku učiti o ovim aktualnim temama na dvodnevnoj edukaciji koja će se održati 25. i 26. listopada 2019. godine u Zagrebu, a bit će koncipirana kao kombinacija predavanja, interaktivnih radionica i debata sudionika. 

Otočac: Tvoja budućnost - tvoja odgovornost

Konferencija "Tvoja budućnost - tvoja odgovornost" koja se održala u Otočcu od 11. do 13. listopada 2019. okupila je mlade iz sedam županija: Brodsko - posavska, Bjelovarsko - bilogorska, Karlovačka, Ličko - senjska, Dubrovačka, Splitsko - dalmatinska i Grad Zagreb. U sklopu konferencije predstavljeni su rezultati istraživanja o stavovima mladih o zapošljavanju i samozapošljavanju koje je provedeno u svibnju ove godine. Također, teme o kojima je bilo govora su europske i nacionalne politike mladih, društveno poduzetništvo, mjere aktivne politike zapošljavanja i medijski trening. U nastavku navodimo rezultate istraživanja predstavljenje na konferenciji.

(Po)gledaj u sebe, (po)gledaj oko sebe!

U prosincu 2015. krenula sam na jednu edukaciju za koju nisam ni slutila koliko će mi srcu dragih trenutaka donijeti u budućnosti i za koju, zaista nije fraza, nisam ni sanjala koliko će toga promijeniti u našem društvu u naredne četiri godine. Bila je to edukacija za projekt kojim bismo mi, studenti medicine, promicali brigu o mentalnom zdravlju među srednjoškolcima kroz interaktivne radionice. Kako se o mentalnom zdravlju nije govorilo mnogo, a kada se govorilo često je to bilo ispod glasa, prepoznala sam kako je osvješćivanje zajednice te pružanje primjera i podrške drugim mladima velik zadatak za našu generaciju. Poslovica kaže da dan kada zasadiš sjeme nije dan kada ubireš plodove, što je prilično jasno, no, nije uvijek lako čekati na prve plodove. Srećom, ili poštenije je reći entuzijazmom uključenih, ideja koja je postojala vrlo je brzo ugledala svjetlost dana i krenula nezaustavljivo rasti.

Subvencionirani stambeni krediti- mjera za ostanak mladih u Hrvatskoj?

Vlada Republike Hrvatske, preciznije Ministarstvo graditeljstva  i prostornog uređenja najavilo je novi poziv mladima za subvencioniranje stambenih kredita koji će biti otvoren 10. rujna 2019. godine.  Ova mjera uvedena je 2017. kao jedna od demografskih mjera Vlade, a koja mladima pomaže riješiti stambeno pitanje plaćanjem dijela stambenog kredita u prvih pet godina otplate.Subvencija se produžuje za dodatne dvije godine za svako novorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, a posljednjim izmjenama zakona omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu.

Imate ideju koju biste htjeli realizirati, a ne znate kako?

U ovom članku saznajte kako koristiti mjere aktivne politike zapošljavanja i pokrenite svoj posao u Hrvatskoj. Među mjerama aktivne politike zapošljavanja nalaze se razne mjere i potpore, od SOR-a i pripravništva, pa do potpore samozapošljavanja.Ako želite pokrenuti vlastiti posao, imate ideju, ali ne znate kako onda je ovo članak za vas. Naime, potpore za samozapošljavanje dodjeljuju se nezaposlenim osobama, koje se odluče na pokretanje vlastitog posla, a prijavljene su u evidenciju Zavoda.