Obilježena peta godišnjica ZICER Plavog ureda

Damir Kopljar | 1 min | 13.03.2020

Poduzetništvo
Prilike za mlade

 
U ponedjeljak 9. ožujka prisustvovali smo petoj godišnjici hvalevrijednog projekta ZICER Plavi ured. Projekt je to čija je inicijalna ideja pomoći mladim i još neiskusnim poduzetnicima da se odvaže realizirati svoj poslovni pothvat. Svi mi znamo da je dobra ideja zlata vrijedna, ali često između ideje i njezine realizacije stoji duboki ponor neznanja i straha koji je teško premostiti. Upravo kako bi ovaj put od ideje do realizacije bio što lakši grad Zagreb je prije pet godina pokrenuo projekt ZICER Plavi ured. S lokacijom u užem centru grada, ova oaza znanja i informacija pružit će potencijalnim poduzetnicima podršku u vidu edukacije i savjetovanja te uputiti svoje korisnike da apliciraju  na dostupne programe potpore za poduzetništvo. Cilj ovoga projekta je poticati, podržavati i promovirati poduzetnički duh kod svojih sugrađana, te tako jačati gospodarstvo Zagreba i Hrvatske.


Izvor: ZICER Plavi ured


Da su u tome uspjeli svjedoči i podatak kako je kroz programe ZICER Plavoga ureda prošlo 12370 polaznika, uz održanih 750 seminara te 8600 savjetovanja. S razvojem moderne tehnologije i sve većom ekspanzijom poslovnih mogućnosti na internetu svjedočimo velikom rastu inovativnih i  nekonvencionalnih poslovnih ideja koje najčešće dolaze od strane mladih i obrazovanih ljudi. Upravo zato ne treba nas čuditi kako izuzetno veliki interes vlada za edukacijom pod nazivom Start-up akademija. Taj četverodnevni Start up seminar služi upravo kako bi mlade i inovativne poduzetnike usmjerio na pravi put i pružio im sve potrebne informacije za pokretanje svojega biznisa. Ova Start up akademija održala je već 105 seminara, a s obzirom na sve veće zanimanje za start up poduzeća vjerujemo kako će s vremenom interes samo rasti.


Svečanom obilježavanju petoga rođendana projekta ZICER Plavi ured pridružio se i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je u svojemu kratkom obraćanju zahvalio svim ljudima koji revno obavljaju svoj posao pomažući mladim poduzetnicima kroz projekte edukacije, te je zaželio i daljnji nastavak uspješnoga rada.


Izvor: ZICER Plavi uredNa kraju programa predstavili su nam se polaznici edukaciju unutar projekta ZICER Plavi ured, koji su svoje znanje dobiveno kroz ovaj projekt uspješno primijenili u poslovanju svojih firmi. Ono što posebno veseli jest činjenica da su izlagači mahom bili mlade i entuzijastične osobe koje svojom radnom energijom  i poslovnim pothvatima trebaju predstavljati temelj gospodarstva Zagreba i  Hrvatske u budućnosti. Na kraju ovoga teksta spomenuti ćemo Tvrtku Gamechuck koja je nastala upravo kroz procese edukacija unutar projekta ZICER Plavi ured. Ova tvrtka bavi se IT sektorom (konkretno proizvodnjom konzola) i zapošljava 10-ak radnika. Prema riječima njihovog predstavnika na konferenciji bez potpore grada Zagreba mala je vjerojatnost da bi ova tvrtka nastala. Kako sami navode grad im je bio velika potpora, a po pitaju razvoja i tehničkih inovacija veliku im podršku pruža Zagrebački inovacijski centar – ZICER. Ako uzmemo u obzir kako mladi stručnjaci s područja računalstva kronično nedostaju Hrvatskoj, te kako ih velik broj odlazi van, ova informacije budi nadu u neko ljepše i bolje sutra.  

_________________________________________
Naslovna fotografija preuzeta od: ZICER Plavi ured

Damir Kopljar

Damir je student pete godine studija povijesti koji u slobodno vrijeme voli pročitati dobru knjigu, a ponajviše one iz ruske književnosti. Primarno područje njegovog znanstvenog interesa  je Domovinski rat. Ujedno, obožava odlaziti u kazalište, a velika strast su mu i sportske aktivnosti. 


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Poduzetništvo