Osvrt na Emerging Leaders Conference 2019.

Antonia Bekavac | 3 min | 16.07.2019

Konferencije
O politici

Od 8. do 10. srpnja 2019. u Bruxellesu je u organizaciji europskog ogranka Svjetskog saveza mladih održana godišnja Emerging Leaders Conference ( ELC 2019) koja je u Europskom parlamentu okupila 60 sudionika iz 12 europskih zemalja (Austrija, Belgija, Hrvatska, Njemačka, Kosovo, Poljska, Portugal, Španjolska, Rumunjska, Slovačka, Češka i Francuska). Ovogodišnja konferencija nosila je naziv Upoznaj novi EU Parlament, a glavna tema joj je bio koncept dobre vladavine

 

Glavni cilj ELC-a 2019. bio je pokazati da proaktivni mladi ljudi kroz susret i učinkovitu suradnju s donositeljima odluka mogu postići promjenu kako unutar nacionalnih okvira u državama iz kojih dolaze tako i unutar širih, europskih politika, kroz doprinos u procesu njihovog kreiranja.

 

Tijekom konferencije sudionici su s europarlamentarcima i ostalim govornicima raspravljali o mnogim izazovima s kojima je danas suočena Europska Unija, a koji se ponajviše tiču mladih koji predstavljaju budućnost Europske unije. 

Neke od tema o kojima se raspravljalo na konferenciji bile su: institucionalna struktura EU, nadležnost i budućnost Europskog parlamenta, migracije u EU, zaštita ranjivih skupina u EU, posebno djece s teškoćama te osoba s invaliditetom, obrazovne politike EU te  načini lobiranja mladih za mlade unutar nacionalnih okvira i na europskoj razini.

 

Konferencija je počela 7. srpnja upoznavanjem s ciljem, programom i metodologijom projekta, a nastavljena je interaktivnim sadržajima koji su imali za cilj da se sudionici bolje međusobno upoznaju i pokažu svoje znanje o zemljama članicama EU-a  što je učinjeno tako što je svaki sudionik dobio kartu i naljepnice s glavnim gradovima, zastavama i oblikom zemalja članice koje je trebao smjestiti na karti. Sudionici su se prvoga dana kroz interaktivnu prezentaciju Mislava Barišića, direktora zagovaranja europske podružnice Svjetskog saveza mladih, imali prilike bolje upoznati sa strukturom, zadaćama i trenutnom situacijom u Europskom parlamentu nakon čega se razvila žustra rasprava, a znanje sudionika o prezentiranim temama provjereno je kroz kviz znanja.

 

Drugi dan  konferencije sudionici su proveli u Europskom parlamentu gdje su ih primili već spomenuti Mislav Barišić i Antonio Mellado, predstavnik Fundacije Jerome Lejeune koji je sudionicama govorio o zaštiti i zagovaranju prava osoba s intelektualnim teškoćama u institucijama EU. U svom je izlaganju posebice skrenuo pozornost na zaštitu dostojanstva osoba sa sindromom Down čijim se istraživanjem posebno bavi fondacija koju predstavlja. Važno je napomenuti kako je promicanje ljudskog dostojanstva svake osobe bila temeljna misao ovoga projekta. 

 

Projektom se željelo postići osnaživanje mladih kako bi im se kroz praktičan uvid u rad Europskog parlamenta, kao temeljne institucije koja predstavlja građane zemalja članica Europske unije, pomoglo da steknu vještine koje će im pomoći u zagovaranju istinskih europskih vrijednosti krenuvši od manjih promjena na razini lokalnih zajednica, preko regionalne pa sve do europske i međunarodne razine. Kroz diskusiju s Antoniom Melladom došli smo do zaključka kako je dostojanstvo svake ljudske osobe  definitivno jedna od temeljnih vrednota na kojoj počiva Europa u kojoj mi kao mladi Europljani želimo živjeti i čijoj izgradnji želimo doprinijeti. Također Mellado nam je kroz praktične primjere pokazao na koji način se njegova fondacija kroz istraživanja i zagovaranje u europskim institucijama bori za poboljšanje implementacije načela nediskriminacije u europskom zakonodavstvu i svakodnevnom životu posebice za ranjive skupine kao što su osobe s intelektualnim teškoćama.

 

Karlo Ressler, hrvatski zastupnik u europskom parlamentu te potpredsjednik  mladeži Europske pučke stranke u Europskom parlamentu razgovarao je sa sudionicima o prioritetima  i politikama za mlade na razini Europske unije. Kao neke od prioriteta europskih politika za mlade za koje će se zalagati u svom mandatu kao zastupnik u Europskom parlamentu Ressler je naglasio povećanje ulaganja Europske unije u obrazovanje mladih te u programe kao što je Erasmus+ koji doprinose učenju, povezivanju i razmjeni znanja među mladima širom Europske unije. Kao sljedeći prioritet europskih politika za mlade navedeno je smanjenje nezaposlenosti mladih kroz povećanje kompetencija mladih, poticanje poduzetništva i samozapošljavanja među mladima kako bi mladima unutar Europske unije postao dostupan što veći broj visokokvalitetnih dobro plaćenih poslova koji će im omogućiti da se što prije osamostale i kupe svoju prvu nekretninu kako bi se što prije mogli odlučiti na zasnivanje vlastite obitelji što je posebno važno kada znamo da se gotovo sve članice bore s nepovoljnim demografskim trendovima.

 

Tijekom drugog panela sudionici su se imali priliku za diskusiju s gospođom Floor Van Houdt iz Ureda za mlade, solidarnost i volontersku praksu mladih s kojom su razgovarali o prilikama koje za praktično usavršavanje i volontiranje mladima pruža Erasmus+ program.

 

Razgovarali smo i s Villeom Majamom, potpredsjednikom Europskog Foruma Mladih koji je govorio o važnosti i načinima uključivanja mladih u rad civilnog sektora s ciljem postizanja društvenih promjena u zajednicama u kojima mladi žive.

 

Alejandra Fernandez iz ureda za odnose s javnošću Europskog parlamenta govorila nam je o važnosti uključivanja mladih u političke procese u Europskoj uniji prvenstveno kroz izlazak na europske izbore i kampanje koje EU provodi u svrhu ostvarivanja ovog cilja. Pitanje participacije mladih u političkim procesima važno jer  budućnost EU u rukama je upravo mladih, no mladi su ujedno dobna skupina koja ima najnižu stopu izlaznosti na EU izbore.

 

Drugi dan konferencije završio je svečanom večerom i zabavom u Uredu Tajvanskog predstavnika u Belgiji i EU uz fine tajvanske delicije.

 

Trećeg dana konferencije sudionici su prisustvovali okruglom stolu na kojem su imali priliku razgovarati s nekoliko zastupnika Europskog parlamenta (Klaus Buchner, Karlo Ressler, Tomas Zdechovsky, Alexandr Vondra).

 

Glavne teme sastanka bile su: budućnost EU te načini za veće uključivanje mladih u izgradnju jake Europe i njene socijalne kohezije. 

 

Kroz sudjelovanje na Emerging Leaders Conference sudionici su dobili priliku za druženje i povezivanje s proaktivnim mladima iz drugih europskih zemalja, a stečeni će im kontakti i sklopljena prijateljstva zasigurno ostati kao vrijedan dar i u budućnosti.

 

Naravno u slobodno vrijeme uživali smo u ljepotama Bruxellesa te belgijskoj čokoladi, vaflima, pomfritu i pivi.

Za kraj mogu samo reći kako smatram da je Emerging Leaders Conference u potpunosti ostvarila svoj cilj da mladima na praktičan način pokaže rad EU parlamenta i poveže ih s donositeljima odluka kako bi se i njihov glas čuo.

Sudionicima ostaje zadaća da stečena znanja primjenjuju i djeluju u vlastitom okruženju, a sve u  cilju stvaranja snažne Europe.

 

 

Antonia Bekavac

Magistrica socijalne politike i studentica pravnog studija koja za sebe kaže da je  dvadesetšestogodišnja djevojčica u duši zaljubljena u more, sunce, ljude, životinje, knjige, pisanje i putovanja. Ljubiteljica dobrih knjiga i sporta, a uz to voli i pisati. 

Pročitaj više:

Disruptivni poslovni modeli i njihovi policy problemi

Pojavom novih tehnologija na tržište nadiru i tzv. disruptivni poslovni modeli. Zašto su disruptivni i s kakvim se regulatornim problemima suočavaju? Saznajte u članku.

Očekivanja ubijaju

„Kada imaš očekivanja, pripremi se na razočaranje.“ – Ryan Reynolds

Prilike za mlade u EU - prvi dio

Što članstvo Hrvatske u Europskoj uniji znači za mlade i kakve mogućnosti im otvara? Doznajte u članku! 

Ovaj tjedan u bioetici: 22. 2. 2021. - 28. 2. 2021.

Saznajte više o prvom slučaju eutanazije u Peruu, povećanju medicinski potpomognutih samoubojstava u Švicarskoj te novoj aplikaciji za otkrivanje boli u bolnicama. Također, donosimo i vijesti o uzgoju organoida mozga u laboratoriju te o curenju podataka o zdravlju gotovo 500 000 pacijenata u Francuskoj.

Pero ® – tvrtka koja se bavi proizvodnjom sredstava za čišćenje bez otrovnih kemikalija

pero® je baš za vas ako ste već umorni od sredstava za čišćenje koje imaju štetne sastojke i želite prijeći na proizvode koji neće štetiti vama, vašoj obitelji i prirodi. Više o samome brendu, njihovim proizvodima i o tome kako je sve krenulo, saznajte u nastavku članka. 

Svjetski savez mladih Hrvatska donosi posljednji dio velike analize dvaju prijedloga zakona o pobačaju

Obilježavajući četvrtu godinu otkada je Ustavni sud RH Vladi RH naložio donošenje novoga zakona, Svjetski savez mladih Hrvatska donosi analizu dvaju prijedloga zakona o pobačaju. U nastavku pročitajte drugi dio analize.


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Poduzetništvo