Najljepše hrvatske riječi

Petar Rašković | 1 min | 18.01.2021

Kolumne
Filozofiranje
Znanje na dlanu
Poezija

Neke su riječi ljepše od drugih. No što uopće neku riječ čini lijepom?

Svaki izvorni govornik ima neutralan estetski doživljaj svog jezika kao cjeline. U svojoj ukupnosti, materinski nam jezik ne dopušta da ga doživljavamo lijepim ili ružnim – on je inkarniran u biće govornika, stoga, kada bismo tvrdili „hrvatski je ružan jezik“, automatski bismo isti atribut pridjenuli sami sebi.

Glede stranih jezika, mnogi će se složiti da njemački ne zvuči lijepo kao npr. ukrajinski. Međutim, ako ne pričamo ni njemački ni ukrajinski, jedini kriterij po kojemu jezik smatramo lijepim je akustična dopadnost. Ona je objektivna, utoliko što skladna slika ili melodična glazba većini ljudi jest lijepa, ali utoliko kao kriterij nije dostatna jer ne znamo što strane riječi znače. Potrebno je spomenuti i drugi uzrok ljepote - pozitivnu reminiscenciju. Kao kada pripovjedač u Combrayu otopi komad kolača madlenice i kada taj okus dodirne njegovo nepce, tako i pojedina riječ, ukoliko se odnosi na nešto pozitivno, pospješuje vjerojatnost da ćemo ju smatrati lijepom.

U jednoj privatnoj grupi mladih koja broji koja broji 200 članova, otvorio sam anketu: ispitanici su mogli označavati lijepe riječi ili davati svoje prijedloge. Rezultati ankete donijeli su nam riječi koje slijede u nastavku, stoga uživajte u prvom popisu najljepših hrvatskih riječi!

  1. Duša

Malo je riječi u hrvatskom u kojima poslije tamnog i dugog „u“ slijedi frikativ „š“. Zbog zračne struje koja prolazi kroz tjesnac, frikativi osobito stvaraju onomatopejski prizvuk. I stvarno, duša kao da lebdi prostranstvima.

  1. Šapica

U ovoj riječi ima nešto zaigrano, opet slatko i milo, kao kada vidimo mače ili štene. Šapica je na opip mekana, tragovi simpatični, a dok ju izgovaramo, kao da nas nuka pritom da tepamo.

  1. Božić

Hrvatski se, u usporedbi s drugim jezicima, možda jedini odvažio od riječi Bog napraviti deminutiv Božić, mali Bog. Već pri samom izgovoru ove riječi na nepcima osjetimo zimske slastice i medovaču, a u srcima toplinu obiteljskog zajedništva.

  1. Cvrkut

Stranci bi vjerojatno imali problema s izgovorom ove riječi. Pravi radosni pjeva ptica na našim usnama!

  1. Suton

Zašto ova riječ iz nekog razloga ostavlja očuđujući dojam?  Vokali „u“ i „o“ spadaju u tamne vokale i u lirici asocira na nešto dubokoumno, misaono i prostrano.

  1. Košuta

Jelenova ženka, možda je najpoznatije uporabljena kroz psalam: „Kao što košuta žudi za izvor vodom...“ Jeste li znali da se u Hrvatskoj oko 10 žena zove Košuta?

  1. Krijesnica

Krijesnica, ustvari deminutiv od „krijes“, dolazi od prasl. *krěsati. Doista jest to kukac koji „gori svijetlom“.

  1. Pahuljica

„Pahuljica snježna, nježna na dlan pala pa nestala…“ toliko o pahuljici.

 

Petar Rašković

Nekoć sportaš, glazbenik i neblagonaklonik literature, mijenja svoje afinitete početkom studija germanistike i polonistike. Usprkos njegovom pozivu, okružen remetskim mirom, ne ustručava se dati oduška svojoj rječitosti u području inih tema aktualne društvene i teološke zbilje, kojima nastoji pristupati petersonovskom pronicljivošću.

Pročitaj više:

Započeo Probni popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021.

Saznajte najbitnije informacije o početku Probnog popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. koji prethodi samom Popisu 2021. i koja je njegova uloga za društvo.

Disruptivni poslovni modeli i njihovi policy problemi

Pojavom novih tehnologija na tržište nadiru i tzv. disruptivni poslovni modeli. Zašto su disruptivni i s kakvim se regulatornim problemima suočavaju? Saznajte u članku.

Očekivanja ubijaju

„Kada imaš očekivanja, pripremi se na razočaranje.“ – Ryan Reynolds

Prilike za mlade u EU - prvi dio

Što članstvo Hrvatske u Europskoj uniji znači za mlade i kakve mogućnosti im otvara? Doznajte u članku! 

Ovaj tjedan u bioetici: 22. 2. 2021. - 28. 2. 2021.

Saznajte više o prvom slučaju eutanazije u Peruu, povećanju medicinski potpomognutih samoubojstava u Švicarskoj te novoj aplikaciji za otkrivanje boli u bolnicama. Također, donosimo i vijesti o uzgoju organoida mozga u laboratoriju te o curenju podataka o zdravlju gotovo 500 000 pacijenata u Francuskoj.

Pero ® – tvrtka koja se bavi proizvodnjom sredstava za čišćenje bez otrovnih kemikalija

pero® je baš za vas ako ste već umorni od sredstava za čišćenje koje imaju štetne sastojke i želite prijeći na proizvode koji neće štetiti vama, vašoj obitelji i prirodi. Više o samome brendu, njihovim proizvodima i o tome kako je sve krenulo, saznajte u nastavku članka. 


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Kulturiranje