Mladi polako gube strpljenje u iščekivanju novog zakona o studentskom radu

Lucija Kundid | 1 min | 16.03.2018

O politici

Da situacija u Lijepoj našoj nije sjajna znaju i ptice na grani. Mladi i dalje odlaze, osjeća se nezadovoljstvo u društvu, a naši «vladajući» kao da imaju «ružičaste naočale» i ne vide što se događa.

Ako se sjećate, u moru informacija koje dnevno pročitate, još prošle godine puno se pričalo o donošenju Zakona o obavljanju studentskih poslova. Za one koji ne znaju, studentski rad dosad je bio uređen Pravilnikom o posredovanju pri zapošljavanju redovitih studenata iz 1996. Novim zakonom trebala je biti povećana minimalna satnica na 20 kn, izvanredni studenti trebali su dobiti pravo na rad preko studentskog ugovora, uvedena zaštita studenata od neisplate plaće i još mnogo toga.

Radna skupina u kojoj je sudjelovao i Hrvatski studentski zbor napravila je svoj dio posla, javna rasprava je provedena, nacrt prijedloga zakona bio je spreman i zakon je trebao stupiti na snagu 1.siječnja 2018. Nažalost, zakon nije donesen, pa se postavlja pitanje zašto?

Hrvatski studentski zbor poslao je upit Ministarstvu znanosti i obrazovanja i odgovor (priložen dolje) koji je dobio je poprilično obeshrabrujuć jer iz Ministarstva poručuju da ih se opet kontaktira i da imaju još malo strpljenja jer u Ministarstvu rade na velikom broju aktivnosti.

Koliko se strpljenja traži od studenata i studentskih predstavnika? Također, zašto se studentima dalo lažno obećanje da će zakon biti donesen 1.siječnja ove godine, zašto ih se i dalje obmanjuje?

 

 

odgovor ministarstva studentima

 

Lucija Kundid

Lucija voli izazove pa se tako trudi pronaći pozitivne priče mladih ljudi koji su ostali u Lijepoj našoj i tako pokazati da se ustrajnost u radu isplati.


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Poduzetništvo
Prilike za mlade
Aktivni građanin