Luka Prgić- Od riječi do riječi, repanje liječi!

David Pranjić | 3 min | 21.11.2019

Svi koji slušaju rap glazbu, a pritom imaju smisla za sklepati smisaone rap stihove, posljednjih su tjedana u euroforičnoj atmosferi pratili prve epizode novopokrenutog, regionalnog Rap Campa. Stoka, Fil Tilen i Raay kao glavni suci natjecanja odabrali su 12 kandidata, a samo jedan bit će nova reperska zvijezda. U ovom intervjuu imali smo priliku razgovarati s jednim od perspektivnijih natjecatelja koji je glasovima publike već prošao u treći krug, a kojeg smo upoznali na konferenciji Suprotive u Otočcu, u sklopu projekta Kompas, za koju je također našao vremena obzirom na važnost tog projekta za sve mlade. 

Luka Prgić mlada je nada hrvatske rap glazbene scene, a svoje prve rap stihove počeo je pjevati čim je progovorio. Sve mu je bilo u ritmu i rimama, a roditelji i prijatelji često su testirali njegovu vještinu dajući mu nepovezane sintagme ili rečenice od kojih bi morao napraviti pjesmu, međutim, svaki put Luka bi se snašao i već za nekoliko trenutaka iz ruke bi izvukao nove rime i pravi ritam. 

 

Pjesme sam počeo pisati sa 8 godina. U početku su to bile kratke dječje pjesmice, ali vrlo brzo sam pisao tekstove i na dvije stranice A4 papira. Nedugo zatim počeo sam slušati rap i vremenom sam otkrio da je to moj način izražavanja i da mi takva glazba odgovara.

 

Tko su ti bili uzori i gdje pronalaziš inspiraciju? 

 

Prvi reper kojeg sam slušao bio je Edo Maajka. On mi je tada bio uzor. Do danas sam ostao vjeran tom „old school“ stilu. Trenutno slušam Stoku, Tram 11, General Woo, Frenkija i ostale. Inspiracija dolazi iz različitih izvora, ali je uvijek tu. Nekad je to neka pjesma koju čujem, nekad je dovoljan beat i riječi mi same dolaze, a ponekad samo poželim ispričati priču, napisati pjesmu za neku prigodu, ili spontano repati u ekipi prvenstveno iz zabave. 

 

Prga, kako ga inače zovu svi oni koji ga znaju pod umjetničkim imenom, već je objavio niz svojih pjesama na Youtube kanalu, a one su između ostalog: Fali – Ljubavna, Budi jak – motivacijska, Život Srednjoškolca, Božićna... 

 

O kojim temama najviše repaš? 

 

Od svega po malo, no uvijek nastojim pjesmom prenjeti smislenu poruku. Ne volim nasumično nabacati riječi samo tako da imam pjesmu. Želim ostaviti dojam na ljude koji ju slušaju.

 

Što očekuješ od rap campa i kakvi su ti planovi? 

 

Ovdje sam prepoznao priliku pokazati ljudima što mogu i dobiti jedno veliko iskustvo koje će mi pomoći u mom napretku. To je ujedno i prvi hip hop talent show u Hrvatskoj, a možda i zadnji pa zato nisam htio prokockati šansu. Veliki je uspjeh to što su me uopće odabrali u top 12 od preko 400 prijava. Najbolja stvar je da me Stoka odabrao u svoj tim, a upravo to sam želio. Sve je za sada baš kako sam i zamišljao. Naravno da bih htio pobijediti, ali to nije glavni razlog zašto sam se prijavio. Drago mi je da sam prošao u drugi krug. Svjestan sam da ima boljih, ali ima i lošijih od mene, što bude – bude. Neka bolji pobijedi!

 

Luku očekuje još mnogo izazova u ovom pothvatu, ali onaj najvažniji je sutra – glasovanje. Ako već niste pogledali epizodu rap campa i čuli uhu ugodne i smislene stihove potičemo vas da ih poslušate na youtube kanal rap campa.

Nažalost, svaki tjedan jedan iz tima ispada, a o tome tko ide dalje odlučujete baš vi! Kandidat koji skupi najmanje glasova ne prolazi dalje.  Glasovanje će biti otvoreno do sutra do 12h. 

 

Ukoliko želite podržati Luku možete vrlo jedostavno glasovati putem linka: Incident Team:

 

http://bit.ly/RC_Incident_3

David Pranjić

Njegov domaći teren podrazumijeva crtiće, ekonomiju i politiku, a nerijetko teološke i filozofske rasprave o životu i smrti. Strastven je student, amaterski sportaš i eklektični čitač knjiga.

Pročitaj više:

Prijavi se na projekt Kompas i usmjeri svoju budućnost

Svjetski savez mladih Hrvatska u suradnji s partnerskim organizacijama Carpe Diem Karlovac, Impress Daruvar, SplitMisli, ESN Dubrovnik, MiSiJa i OU Podum provodi projekt “Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici”. Pokrenut je s ciljem podizanja svijesti o mjerama, pravima i poticajima  za samozapošljavanje i zapošljavanje mladih kao i osnaživanje mladih na zagovaranje u svojoj lokalnoj zajednici poboljšanja uvjeta i procesa zapošljavanja mladih te oblikovanja prijedloga smjernica za novu Strategiju o samozapošljavanju i zapošljavanju mladih.

Prijavi se na Human Rights Slam

U organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska četvrtu godinu zaredom održat će se Human Rights Slam (HRS) - projekt namijenjen edukaciji i promociji ljudskih prava. Krovne teme ovogodišnjeg izdanja su pravo na život, reproduktivna prava i priziv savjesti.Mladi između 18 i 30 godina imaju priliku učiti o ovim aktualnim temama na dvodnevnoj edukaciji koja će se održati 25. i 26. listopada 2019. godine u Zagrebu, a bit će koncipirana kao kombinacija predavanja, interaktivnih radionica i debata sudionika. 

Otočac: Tvoja budućnost - tvoja odgovornost

Konferencija "Tvoja budućnost - tvoja odgovornost" koja se održala u Otočcu od 11. do 13. listopada 2019. okupila je mlade iz sedam županija: Brodsko - posavska, Bjelovarsko - bilogorska, Karlovačka, Ličko - senjska, Dubrovačka, Splitsko - dalmatinska i Grad Zagreb. U sklopu konferencije predstavljeni su rezultati istraživanja o stavovima mladih o zapošljavanju i samozapošljavanju koje je provedeno u svibnju ove godine. Također, teme o kojima je bilo govora su europske i nacionalne politike mladih, društveno poduzetništvo, mjere aktivne politike zapošljavanja i medijski trening. U nastavku navodimo rezultate istraživanja predstavljenje na konferenciji.

(Po)gledaj u sebe, (po)gledaj oko sebe!

U prosincu 2015. krenula sam na jednu edukaciju za koju nisam ni slutila koliko će mi srcu dragih trenutaka donijeti u budućnosti i za koju, zaista nije fraza, nisam ni sanjala koliko će toga promijeniti u našem društvu u naredne četiri godine. Bila je to edukacija za projekt kojim bismo mi, studenti medicine, promicali brigu o mentalnom zdravlju među srednjoškolcima kroz interaktivne radionice. Kako se o mentalnom zdravlju nije govorilo mnogo, a kada se govorilo često je to bilo ispod glasa, prepoznala sam kako je osvješćivanje zajednice te pružanje primjera i podrške drugim mladima velik zadatak za našu generaciju. Poslovica kaže da dan kada zasadiš sjeme nije dan kada ubireš plodove, što je prilično jasno, no, nije uvijek lako čekati na prve plodove. Srećom, ili poštenije je reći entuzijazmom uključenih, ideja koja je postojala vrlo je brzo ugledala svjetlost dana i krenula nezaustavljivo rasti.

Subvencionirani stambeni krediti- mjera za ostanak mladih u Hrvatskoj?

Vlada Republike Hrvatske, preciznije Ministarstvo graditeljstva  i prostornog uređenja najavilo je novi poziv mladima za subvencioniranje stambenih kredita koji će biti otvoren 10. rujna 2019. godine.  Ova mjera uvedena je 2017. kao jedna od demografskih mjera Vlade, a koja mladima pomaže riješiti stambeno pitanje plaćanjem dijela stambenog kredita u prvih pet godina otplate.Subvencija se produžuje za dodatne dvije godine za svako novorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, a posljednjim izmjenama zakona omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu.

Imate ideju koju biste htjeli realizirati, a ne znate kako?

U ovom članku saznajte kako koristiti mjere aktivne politike zapošljavanja i pokrenite svoj posao u Hrvatskoj. Među mjerama aktivne politike zapošljavanja nalaze se razne mjere i potpore, od SOR-a i pripravništva, pa do potpore samozapošljavanja.Ako želite pokrenuti vlastiti posao, imate ideju, ali ne znate kako onda je ovo članak za vas. Naime, potpore za samozapošljavanje dodjeljuju se nezaposlenim osobama, koje se odluče na pokretanje vlastitog posla, a prijavljene su u evidenciju Zavoda.