Konferencija European Youth United Madrid

| 5 min | 17.03.2019

WYA
Konferencije
O politici

Od 9. do 12. ožujka u Madridu je održana konferencija „European Youth United“ u organizaciji World Youth Alliance Europe, čiji je cilj bio raspraviti najbolje metode kako europsku mladež više uključiti u

postupak donošenja odluka na europskoj razini i o tome je na kraju konferencije izdan dokument s ključnim točkama koji će nakon europskih izbora u svibnju biti prezentiran izabranim zastupnicima. Među 30-ak sudionika iz čitave Europe, bilo nas je i 6 iz Hrvatske. Među inim zadacima, naš je zadatak bio upoznati sudionike iz drugih zemalja s problemima koji suočavaju našu mladež u Hrvatskoj, a kao glavni smo naveli problem masovnog iseljavanja iz Hrvatske u druge europske zemlje.

U Madrid smo stigli 8. Ožujka i bili smo smješteni u hostelu koji se nalazi u strogom centru grada pa smo sve znamenitosti Madrida imali prilike obići pješice. Osim toga, vrijeme u Madridu je bilo izrazito ugodno za razgledavanje grada, shodno tome ništa nas nije moglo zaustaviti u razgledavanju. Kao prioritet u razgledavanju bio nam je park Retiro (Parque del Buen Retiro). Park Retiro se nalazi blizu centra grada i jedan je od najvećih u gradu. Pripadao je do kraja 19. Stoljeća španjolskoj kraljevskoj obitelji da bi potom postao javnim parkom. Osim prirodnih ljepota koje nudi zajedno s jezerom u centru parka, u parku se nalaze brojni kipovi, fontane i napose u samom centru parka se ističe Kristalna palača koja privlači brojne turiste, i sami smo posjet tom parku iskoristili kao priliku za fotografiranje. Od parkova koje smo još posjetili ističe se Sabatini vrtovi (Jardines de Sabatini) s kojih se pogled pruža ravno na Kraljevsku palaču.

Španjolska kao zemlja s bogatom katoličkom tradicijom, ističe se i s prekrasnim crkvenim građevinama. Madridska katedrala (koja se zove Catedral de Santa Maria la Real de la Almudena) koja je konačno izgrađena 1993., a posvećena je od strane Sv. Ivana Pavla II. Unutrašnjost katedrale je u neogotičkom stilu s kapelicama i kipovima u raznim stilovima. Bazilika Sv. Franje (Basilica San Francisco el Grande) koja je izgrađena u 18. Stoljeću ostavit će vas bez daha. Izgrađena je u neoklasičnom stilu, ima okrugli tlocrt i najveću kupolu u Španjolskoj. Njezina unutrašnjost se ističe s kipovima 12 apostola, s 3 kapelice s prekrasnim slikama, među kojima je autor i Francisco Goya. Od ostaloga, posjetili smo i Madridske trgove, poput Plaza de Sol i Plaza Mayor, muzeje (posebice Prado) i probali smo različite specijalitete koji su karakteristični za Španjolsku, kao što je slastica Turron i vino Sangriya.

Sama je konferencija bila zanimljiva i dinamična. Kao što sam naprijed naveo, zadatak nam je bio navesti probleme mladih u našim matičnim zemljama i mi smo stavili naglasak primarno na iseljavanje i nezaposlenost. Također, imali smo prilike uvidjeti da i u drugim zemljama mlade muče slični problemi i da Hrvatska u tom smislu nije izolirani primjer. Dapače, bilo je interesantno uvidjeti da bez obzira na geografski položaj i ekonomski razvoj naših zemalja, problemi su poprilično slični, pogotovo kada je o percepciji mladih o budućnosti naših zemalja.

Idući dan imali smo trening zagovaranja na kojemu je tema bila kako efektivno mladi mogu utjecati na došenje odluka,koje se primarno njih dotiču. U sklopu toga imali smo priliku naučiti kako funkcioniraju institucije Europske unije, koga one zastupaju i koja je svrha njihovog djelovanja. Na kraju tog treninga, dobili smo nacrt dokumenta o stavu mladih što očekuju od EU. Potom smo bili raspodijeljeni u više grupa (svatko je u grupi morao biti iz različite države) i zadatak nam je bio stavljati amandmane na one dijelove dokumenta za koje smo smatrali da ih je potrebno izmijeniti, a sve sa svrhom da idući dan u simulaciji sjednice Europskog Parlamenta, donesemo konačnu verziju dokumenta koji će biti prezentiran EU zastupnicima u parlamentu. Rad u grupi je bio izrazito zanimljiv i koristan jer sam imao prilike čuti od drugih mladih kako oni gledaju na pojave u našim društvima i koja rješenja smatraju najefektivnijim da bi se mlade što više uključilo u postupak donošenja odluka na europskoj razini. Idući dan smo imali simulaciju parlamenta i donijeli smo konačnu verziju dokumenta koji će biti prezentiran izabranim zastupnicima i vrijedi spomenuti da smo paragrafe unutar dokumenta uglavnom usvajali konsenzualno, što upućuje da smo imali kvalitetne rasprave unutar naših grupa.

Kao još jedan od načina da se upoznamo s postupkom donošenja odluka, posjetili smo i Europski parlament u Madridu, gdje smo imali prilike razgovarati s donositeljima odluka i navesti im svoje vlastite dvojbe oko određenih pitanja, postaviti im pitanja i općenito vodili diskusiju kako mlade što aktivnije uključiti u njihove zajednice, a i oni su se potrudili nam približiti svoja stajališta o radu institucija EU i iskazali spremnost za što većim sudjelovanjem mladih u radu institucija.

Konačno, mogu ustvrditi da je ova konferencija bila vrijedno iskustvo za mene i to na dvije razine. Na prvoj, što sam imao priliku detaljno naučiti o postupku donošenja odluka koje se tiču mladih na europskoj razini, što sam imao prilike čuti donositelje odluka kako oni vide rješenje tih problema te što sam sam mogao aktivno iznijeti svoje viđenje stvari. Na drugoj, što sam imao prilike upoznati mlade iz čitave Europe i razmijeniti s njima njihova iskustva, čuti njihove priče i na taj način posvijestiti si da naša zemlja nije izolirana sa suočavanjem različitih teškoća i da proaktivno djelovanje na društvenoj razini je ono što nam može pomoći da mlade još više uključimo u pitanja koja se direktno njih tiču.

Sam Madrid me privukao svojom poviješću, svojim znamenitostima i ljudima i vjerujem ako ću opet imati prilike otići tamo, da ću vrlo rado ponovno posjetiti glavni grad Španjolske.

 

Ivan Borna Ninčević


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Poduzetništvo
Prilike za mlade
Aktivni građanin