Književni influenceri u Hrvatskoj

Lana Petrač | 2 min | 13.03.2020

Kulturiranje
Knjige

Čitanje? Zvuči li vam to imalo primamljivo? Je li to može biti samo hobi ili posao kojim se aktivno i s velikom strašću bavite?! S obzirom na to da samo 40 posto Hrvata pročita samo jednu knjigu mjesečno, reklo bi se da je ovaj 'hobi' itekako zapostavljen. No, može li čitanje postati posao i to na društvenim mrežama? Glavne akterice u mojoj priči dokazuju da je to moguće više nego li ikada prije. Tu one stupaju na scenu – one su – književne influencerice!

 

Alis Marić – Čitaj knjigu

Naša prva akterica sve je samo ne uobičajena pojava u svijetu knjiga. U pedesetima je dobila prvi otkaz u životu i od tada joj se život značajno promijenio. Ubrzo je otkrila Facebook, i zamolila djecu da joj otvore korisnički račun. Na Facebooku je počela objavljivati recenzije i preporuke knjiga na stranici zvučnoga imena – Čitaj knjigu. Nedugo nakon toga, odlučila je izraditi istoimenu internet stranicu, zakupivši internet prostor od agencije za izradu stranica. Uspjeh je bio znatan – u samo jednom danu uspjela je prikupiti 2000 pratitelja. Dvije godine nakon bloga odlučila je izraditi i Instagram stranicu, čime je polučila jednako nevjerojatan uspjeh. Alisinu stranicu prati više od pola milijuna ljudi, a brojka se svakoga dana sve više i više povećava. Alis na svom blogu piše recenzije knjiga koje dijeli na Facebook stranici s nadahnjujućim citatima. Također organizira nagradne igre u kojima su nagrade uvijek knjige različitih žanrova i vrsta, koje i sama Alis voli čitati.

 

Za sebe kaže da joj nijedan dan ne prođe a da ne posjeti knjižaru ili knjižnicu, i da voli ljudima, kao što se u kulinarskim emisijama dobivaju ideje preko recepata, 'servirati' dobro štivo i orijentirati ih među bogatom ponudom knjiških naslova. Ukratko, na njezinoj stranici pronaći će se knjigoljupci svih vrsta i profila.

 

 

 

Ingrid Divković

Ona je vrlo svestrana i samostalna književnica i blogerica, bivša TV voditeljica i novinarka. Po struci je diplomirana profesorica hrvatskog jezika, književnosti i filozofije. Dobitnica je nagrade Influencer godine u kategoriji „književnost“ za 2018. godinu po izboru čitatelja i časopisa Cosmopolitan.

 

Do sada je izdala četiri knjige (J..e li vas ego?, Knjiga za divlju ženu, Živi mi se, Sanjari i borci) što svjedoči o njezinoj uspješnoj karijeri spisateljice. Osim knjiga piše i jednako uspješan osobni blog, čije su objave, tj. autorski blogovi sadržani u knjizi Sanjari i borci koja je izašla na jesen 2018. godine. Voli pisati o svemu, a za njezino pisanje govore da je  »šarmantno, oštro, lucidno, puno života i uvijek širom otvorenih očiju«.

 

Opisuje se kao sanjara i borca istovremeno. Za sebe kaže da je duša koja voli knjige, more, crno-bijele fotografije i životinje. Istovremeno je po emociji nepopravljivo emotivna, a po razumu apolitična ali direktna. Pokreću je sloboda misli, govora i djela. I, naravno, njezino srce.

 

Ana Jembrek – Knjige su moj svijet

Iza naziva ovog bloga stoji Ana Jembrek, operna pjevačica koja radi u knjižari, jedna od najpoznatijih book blogerica u Hrvatskoj, influencerica, dizajnerica video igara i još mnogo toga.

 

Za Anu se svakako može reći da je ostvarila svoj književni san: radi u jednoj zagrebačkoj knjižari, cjelodnevno je okružena knjigama i uz to je uspjela osnovati blog Books Rock My World, koji broji preko 420 tisuća pratitelja na Facebooku. Blog je nastao u zlatno doba Facebooka,  no da bi se prilagodila domaćoj publici i modernizirala svoj rad otvorila je stranicu Knjige su moj svijet. Razlog zašto je otvorila blog jest činjenica da se htjela usmjeriti prema recenzijama naslova i direktnijoj komunikaciji s domaćim čitateljima, dok se prijašnji blog bazirao na šalama i memovima na temu knjiga i čitanja. Priznaje da, iako je to zahtjevan hobi i zahtijeva svakodnevni angažman, zaista uživa u njemu. Prvenstveno je htjela poraditi na vlastitoj čitateljskoj sigurnosti, poraditi na izražavanju i porasti kritički i duhovno kao osoba.  

 

 

Otkriva kakav je posao književne influencerice: »Zaista stoji puno truda i vremena. Svaki post i recenzija koju objavim zahtijeva sate promišljenog i usmjerenog angažmana, a knjige, iako ih volim, nisu proizvod za brzu konzumaciju. S obzirom i na to da surađujem s izdavačima u smislu da od njih često dobivam recenzentske primjerke, a i na mjesečnoj bazi sudjelujem u nekoliko book clubova, nisam u situaciji da uvijek čitam knjige koje mi se baš u tom trenutku čitaju. Također, nekad se nije ni lako izraziti o knjizi na valjan subjektivno-objektivni način, pa i to zahtijeva vrijeme za promišljanje te koncentraciju. A bome, ponekad bih radije slobodno jutro provela radeći nešto drugo, a ne pišući recenziju ili loveći čim bolje svjetlo za fotku knjige u stanu.«

 

Lana Petrač

Studentica završne godine diplomskog studija filozofije voli provoditi vrijeme u dugim šetnjama prirodom, druženju s najbližima, čitanju knjiga i volontiranju. Njezin pogled na svijet ocrtava izreka Marka Twaina: »Sanity and happiness are an impossible combination.«


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Kulturiranje