Kako pomoći mladima za vrijeme krize uzrokovane virusom COVID-19?

Mimladi.hr | 3 min | 28.07.2020

Poduzetništvo
Prilike za mlade
Aktivni građanin
O politici

COVID-19 mogao bi dovesti do pojave "lockdown generacije", jer kriza veoma pogađa perspektivu mladih ljudi. Prema Međunarodnoj organizaciji rada (ILO), pandemija ima "razorni i nerazmjerni" utjecaj na zapošljavanje mladih, dok najnovije brojke pokazuju da se mladi suočavaju s velikim preprekama u daljnjem osposobljavanju i obrazovanju, kretanju između radnih mjesta i ulasku na tržište rada.

U ožujku 2020. godine, kada su naveliko započele mjere za sprječavanje virusa COVID-19 među članicama Europske Unije, na području euro zone nezaposlenost je bila 7.4%, u odnosu na 7.3% koliko je iznosila u veljači 2020. godine. Nezaposlenost unutar članica Europske Unije je u ožujku 2020. iznosila 6.6% dok je mjesec prije, u veljači, ona iznosila 6.5%, kako nam javlja Eurostat, službeni statistički ured Europske Unije.

U ožujku, 2,763,000 mladih ispod 25 godina je bilo nezaposleno unutar zemalja članica Europske Unije, od čega se 2,275,000 njih nalazi u euro zoni. Ako te brojke pretvorimo u postotke, nezaposlenost mladih je bila 15.2% u Europskoj Uniji te 15.8% u euro zoni, u odnosu na veljaču, kada je u EU nezaposlenost mladih bila 14.8% te u euro zoni 15.4%. U usporedbi s veljačom, nezaposlenost mladih se povećala za 59,000 osoba u EU te za 52,000 osoba u euro zoni.
Kada gledamo Hrvatsku, nezaposlenost mladih je od početka 2020. godine na 16.2%, to jest, od početka godine do ožujka, u Hrvatskoj brojimo oko 24,000 nezaposlenih osoba koje su ispod 25 godina.


Problemi s kojima se mladi susreću
Veliki broj mladih u Hrvatskoj, a i u Europi će uskoro završiti fakultete te diplomirati i susrest će se s nepovoljnom situacijom na tržištu rada, gdje će biti veoma teško pronaći posao, zbog cjelokupne novonastale situacije, gdje su se radi virusa COVID-19 dogodila velika otpuštanja te zatvaranja mnogih obrta, tvrtki. Broj oglašenih poslova je znatno pao, te mnoge tvrtke više ne traže nove radnike, već nastoje spasiti svoj posao s radnom snagom koju trenutno imaju.
Kao što to obično biva, s vremenom će se ekonomija i tržište rada oporaviti, no mogućnosti za napredovanje i za razvoj karijere neće moći to pratiti. Izgledno je da će mlade osobe koje ulaze na tržište rada za vrijeme recesije teže pronalaziti poslove, a oni koji budu ''sretne ruke'' te pronađu posao, će zarađivati manje od onih koji su započeli svoju karijeru u normalnim okolnostima. 

Istraživanja su pokazala da osobe koje ulaze na tržište rada za vrijeme krize mogu zarađivati manje plaće čak i do 15 godina u usporedbi s onima koji ulaze na tržište rada dok vladaju povoljne okolnosti.  Također, istraživanja su pokazala da četvrtina osoba u rasponu od 18 do 34 godine nema nikakvu ušteđevinu, dok su osobe koje se već neko vrijeme nalaze na tržištu rada uspjele stvoriti ušteđevinu, te će moći financijski podnijeti smanjenje svojih prihoda ako do njih dođe.


Kako povećati svoje šanse za uspjeh?
Dok se financijska situacija čini zastrašujuća, postoje načini kako svatko može povećati svoje izglede da dobije posao koji želi, a u daljnjem tekstu slijedi nekoliko primjera za koje je potrebno malo želje, volje i slobodnog vremena.

Za većinu oglašenih poslova, potrebno je znanje stranih jezika kao što su engleski i njemački. Dok neki poslodavci traže i znanje nekih drugih jezika koji nisu toliko rašireni i manji broj osoba ih zna, primjerice, francuski ili čak mandarinski, što može značiti da će se znanje tih jezika isplatiti, jer osoba može biti bolje plaćena.

Također, u današnje vrijeme kada se sve okreće prema digitalizaciji nije loše imati znanje iz programiranja, te naučiti računalni program Java ili pak, programski jezik SQL. Poznavanje ovih programa je u današnjem poslovnom svijetu velika prednost, a poslova koji traže poznavanje ovih programa ima i više nego potencijalnih kandidata.

Ono o čemu mladi mogu također razmišljati jest da se okrenu prema sektorima koji su se u ovim vremenima počeli isticati, kao što su zdravstvena skrb i policija gdje znamo da postoji manjak radne snage.  Također, ono što se može preporučiti mladima koji tek odabiru fakultetsko obrazovanje jest da odaberu studij farmacije, s obzirom na to da u trenucima ovakve krize, jedan od sektora koji zasigurno ima veliku potražnju za radnicima, te koji će ostvariti veliku financijsku dobit jest upravo farmaceutska industrija.


Prigrlite tehnologiju
Oni koji su već odabrali svoja buduća zanimanja i koji se pripremaju za prijave na posao se trenutno susreću s drugim problemima. Većina poslodavaca trenutno obavlja razgovore za posao putem video poziva. Vremenske odgode i problemi s povezivanjem mogu biti neprijatni, pogotovo za one koji su novi u cijelom tom procesu. Najbitnije je da se prikladno odjenete i da imate pozitivan govor tijela, te da prije samog početka razgovora provjerite sve programe koje ćete koristiti i da si osigurate punu bateriju na računalu, jer bi zbog tih tehničkih poteškoća mogli djelovati nespremno.


Pažljivo razmislite o nastavku studija
Neki od onih koji napuštaju fakultet i smatraju da će biti teško pronaći posao, razmišljaju o daljnjem fakultetskom obrazovanju. Međutim, nastavak studija ne mora nužno značiti i veću prednost za dobivanje posla kasnije.Ukoliko se pak odlučite na taj korak, važno je dobro promisliti što ćete upisati, jer bilo tko tko upiše daljnji studij može očekivati da će ga potencijalni poslodavac kasnije upitati koje je vještine i znanja stekao za vrijeme studija i što ga od toga čini najboljim kandidatom za posao.


Postanite financijski odgovorni i pametni
Kada uspiju pronaći željeni posao, mladi trebaju početi razmišljati o stvaranju financijske sigurnosti, to jest, trebaju početi štedjeti toliko da si mogu pokriti između 3 do 6 mjeseci vlastite potrošnje. Ukoliko mogu nastaviti s dobrim navikama štednje, nakon nekog vremena si mogu uštedjeti novac potreban za polog prilikom kupnje vlastite nekretnine. 

Najvažnije od svega jest stvoriti si ''sigurnosnu mrežu'' za mirovinu, a s ovime nikada nije rano za započeti. Što prije krenete sa ovom štednjom, mjesečno nećete morati odvajati veliki dio svoje plaće i nećete niti osjetiti udarac na mjesečni budžet, dok će vam se kasnije to veoma isplatiti i moći ćete bezbrižno uživati u zasluženoj mirovini


Elena Bosak

Mimladi.hr

Uključi se u rad portala mimladi.hr! Piši o aktualnim zbivanjima u kulturi, poduzetništvu i politici. Raspravljaj o
filozofskim postulatima i pitanjima od javnog interesa. Potiči odlučnost među mladima i pomozi stvarati generacije koje su obrazovane o svijetu oko sebe.


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Poduzetništvo