Kada olovka i papir postanu najbolji prijatelji

| | 03.02.2019

Poduzetništvo
Priče o uspjehu

Dok smo djeca otkrivamo nama potpuno nepoznati svijet, ali i pokazujemo interes za određene stvari. Zatim na putu odrastanja možda i zanemarimo što nas zanima, ali se ta iskra interesa ponovno ”zapali u nama“ nekad kasnije. O tome svjedoči sljedeća priča.

Ona je Jasna Sakač, 29-godišnja mlada Šibenčanka koja se zbog ljubavi preselila u Belišće, nedaleko Osijeka. Kroz djetinjstvo je pokazivala interes za crtanje i kreativno pisanje. Djelomično je svoju umjetničku crtu mogla izraziti upisom u srednju školu za kozmetičare. U tom periodu je bila u doticaju s body paintingom i nail artom, ali do veće ljubavi prema crtanju došlo je malo kasnije. Kada je postala majka dvoje djece, interes prema crtanju se ponovno vratio, pa su tako njeni prvi modeli bili upravo njezina djeca.

 

Na početku nije bila zadovoljna svojim crtežima, pa u razgovoru s njom doznajemo kako sve do 2012. godine nije nikome pokazivala svoje crteže. “Za mene je to bio tek način relaksacije i razbibrige, ali uskoro su olovka i papir postali moji najbolji prijatelji“ otkriva nam Jasna. Međutim, njeni bližnji pobrinuli su se da talent ne ostane sakriven, pa su je tako hrabrili i poticali da se pridruži belišćanskoj likovnoj udruzi Bel-art. Pridruživanjem udruzi 2013. godine sudjelovala je na nekoliko skupnih izložbi i međunarodnih kolonija. Uglavnom crta portrete, poznate građevine ili poneki detalj koji joj se posebno svidi. Iako se okušala i u slikanju na platnu, ipak joj je olovka draža od kista.

 

Danas je majka troje djece i najviše vremena posvećuje njima, ali se s olovkom i papirom i dalje druži. Njeni radovi krase domove diljem zemlje, al i šire (Austrija, Njemačka, Australija itd.). Ono što ju motivira da se dalje usavršava i poboljšava rad je spoznaja da umjetnost nema granice i jezične barijere i da se crtanjem može sporazumjeti s cijelim svijetom.

Na kraju nismo mogli, a da ju ne upitamo za mišljenje na situaciju mladih u Hrvatskoj i njihovog iseljavanja, na što nam je odgovorila: “Možda mladima u Hrvatskoj nije savršeno,možda ih se ponekad podcjenjuje,njihov rad ne poštuje koliko bi trebalo... Ali znate što? Život nije savršen, zapravo je pun prepreka i zamki! Birajući lakši put možda olakšavate materijalnu situaciju,ali ste emocionalno na velikom gubitku.“ Drago nam je da je Jasna odlučila ostati u Hrvatskoj, a njezine radove možete pronaći na Facebook stranici Art by Jasna Sakač.

 


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Poduzetništvo