Kada olovka i papir postanu najbolji prijatelji

| | 03.02.2019

Dok smo djeca otkrivamo nama potpuno nepoznati svijet, ali i pokazujemo interes za određene stvari. Zatim na putu odrastanja možda i zanemarimo što nas zanima, ali se ta iskra interesa ponovno ”zapali u nama“ nekad kasnije. O tome svjedoči sljedeća priča.

Ona je Jasna Sakač, 29-godišnja mlada Šibenčanka koja se zbog ljubavi preselila u Belišće, nedaleko Osijeka. Kroz djetinjstvo je pokazivala interes za crtanje i kreativno pisanje. Djelomično je svoju umjetničku crtu mogla izraziti upisom u srednju školu za kozmetičare. U tom periodu je bila u doticaju s body paintingom i nail artom, ali do veće ljubavi prema crtanju došlo je malo kasnije. Kada je postala majka dvoje djece, interes prema crtanju se ponovno vratio, pa su tako njeni prvi modeli bili upravo njezina djeca.

 

Na početku nije bila zadovoljna svojim crtežima, pa u razgovoru s njom doznajemo kako sve do 2012. godine nije nikome pokazivala svoje crteže. “Za mene je to bio tek način relaksacije i razbibrige, ali uskoro su olovka i papir postali moji najbolji prijatelji“ otkriva nam Jasna. Međutim, njeni bližnji pobrinuli su se da talent ne ostane sakriven, pa su je tako hrabrili i poticali da se pridruži belišćanskoj likovnoj udruzi Bel-art. Pridruživanjem udruzi 2013. godine sudjelovala je na nekoliko skupnih izložbi i međunarodnih kolonija. Uglavnom crta portrete, poznate građevine ili poneki detalj koji joj se posebno svidi. Iako se okušala i u slikanju na platnu, ipak joj je olovka draža od kista.

 

Danas je majka troje djece i najviše vremena posvećuje njima, ali se s olovkom i papirom i dalje druži. Njeni radovi krase domove diljem zemlje, al i šire (Austrija, Njemačka, Australija itd.). Ono što ju motivira da se dalje usavršava i poboljšava rad je spoznaja da umjetnost nema granice i jezične barijere i da se crtanjem može sporazumjeti s cijelim svijetom.

Na kraju nismo mogli, a da ju ne upitamo za mišljenje na situaciju mladih u Hrvatskoj i njihovog iseljavanja, na što nam je odgovorila: “Možda mladima u Hrvatskoj nije savršeno,možda ih se ponekad podcjenjuje,njihov rad ne poštuje koliko bi trebalo... Ali znate što? Život nije savršen, zapravo je pun prepreka i zamki! Birajući lakši put možda olakšavate materijalnu situaciju,ali ste emocionalno na velikom gubitku.“ Drago nam je da je Jasna odlučila ostati u Hrvatskoj, a njezine radove možete pronaći na Facebook stranici Art by Jasna Sakač.

 

Pročitaj više:

Prijavi se na projekt Kompas i usmjeri svoju budućnost

Svjetski savez mladih Hrvatska u suradnji s partnerskim organizacijama Carpe Diem Karlovac, Impress Daruvar, SplitMisli, ESN Dubrovnik, MiSiJa i OU Podum provodi projekt “Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici”. Pokrenut je s ciljem podizanja svijesti o mjerama, pravima i poticajima  za samozapošljavanje i zapošljavanje mladih kao i osnaživanje mladih na zagovaranje u svojoj lokalnoj zajednici poboljšanja uvjeta i procesa zapošljavanja mladih te oblikovanja prijedloga smjernica za novu Strategiju o samozapošljavanju i zapošljavanju mladih.

Prijavi se na Human Rights Slam

U organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska četvrtu godinu zaredom održat će se Human Rights Slam (HRS) - projekt namijenjen edukaciji i promociji ljudskih prava. Krovne teme ovogodišnjeg izdanja su pravo na život, reproduktivna prava i priziv savjesti.Mladi između 18 i 30 godina imaju priliku učiti o ovim aktualnim temama na dvodnevnoj edukaciji koja će se održati 25. i 26. listopada 2019. godine u Zagrebu, a bit će koncipirana kao kombinacija predavanja, interaktivnih radionica i debata sudionika. 

Otočac: Tvoja budućnost - tvoja odgovornost

Konferencija "Tvoja budućnost - tvoja odgovornost" koja se održala u Otočcu od 11. do 13. listopada 2019. okupila je mlade iz sedam županija: Brodsko - posavska, Bjelovarsko - bilogorska, Karlovačka, Ličko - senjska, Dubrovačka, Splitsko - dalmatinska i Grad Zagreb. U sklopu konferencije predstavljeni su rezultati istraživanja o stavovima mladih o zapošljavanju i samozapošljavanju koje je provedeno u svibnju ove godine. Također, teme o kojima je bilo govora su europske i nacionalne politike mladih, društveno poduzetništvo, mjere aktivne politike zapošljavanja i medijski trening. U nastavku navodimo rezultate istraživanja predstavljenje na konferenciji.

(Po)gledaj u sebe, (po)gledaj oko sebe!

U prosincu 2015. krenula sam na jednu edukaciju za koju nisam ni slutila koliko će mi srcu dragih trenutaka donijeti u budućnosti i za koju, zaista nije fraza, nisam ni sanjala koliko će toga promijeniti u našem društvu u naredne četiri godine. Bila je to edukacija za projekt kojim bismo mi, studenti medicine, promicali brigu o mentalnom zdravlju među srednjoškolcima kroz interaktivne radionice. Kako se o mentalnom zdravlju nije govorilo mnogo, a kada se govorilo često je to bilo ispod glasa, prepoznala sam kako je osvješćivanje zajednice te pružanje primjera i podrške drugim mladima velik zadatak za našu generaciju. Poslovica kaže da dan kada zasadiš sjeme nije dan kada ubireš plodove, što je prilično jasno, no, nije uvijek lako čekati na prve plodove. Srećom, ili poštenije je reći entuzijazmom uključenih, ideja koja je postojala vrlo je brzo ugledala svjetlost dana i krenula nezaustavljivo rasti.

Subvencionirani stambeni krediti- mjera za ostanak mladih u Hrvatskoj?

Vlada Republike Hrvatske, preciznije Ministarstvo graditeljstva  i prostornog uređenja najavilo je novi poziv mladima za subvencioniranje stambenih kredita koji će biti otvoren 10. rujna 2019. godine.  Ova mjera uvedena je 2017. kao jedna od demografskih mjera Vlade, a koja mladima pomaže riješiti stambeno pitanje plaćanjem dijela stambenog kredita u prvih pet godina otplate.Subvencija se produžuje za dodatne dvije godine za svako novorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, a posljednjim izmjenama zakona omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu.

Imate ideju koju biste htjeli realizirati, a ne znate kako?

U ovom članku saznajte kako koristiti mjere aktivne politike zapošljavanja i pokrenite svoj posao u Hrvatskoj. Među mjerama aktivne politike zapošljavanja nalaze se razne mjere i potpore, od SOR-a i pripravništva, pa do potpore samozapošljavanja.Ako želite pokrenuti vlastiti posao, imate ideju, ali ne znate kako onda je ovo članak za vas. Naime, potpore za samozapošljavanje dodjeljuju se nezaposlenim osobama, koje se odluče na pokretanje vlastitog posla, a prijavljene su u evidenciju Zavoda.