Je li promjena moguća ili zašto nisam u busu za Njemačku

Iva Burazin | 1 min | 14.11.2018

WYA

Želiš li promjenu? Znaš li odakle početi?

Imaš li ideju?

Naravno da imaš - ideju koja nadilazi tvoje snage, ideju o tome što bi moglo biti drugačije kada bi… I možda nemaš samo ideju, već i konkretan plan za koji misliš da ga nikada nećeš biti u mogućnosti realizirati. Ili si barem u to uvjeren/a. U okruženju  u kojem više vrijedi „mladost - ludost“ nego „na mladima svijet ostaje“, i mi sami počnemo vjerovati u to.  I tako zaboravimo da je svaka velika ideja u jednom trenutku zvučala kao ludost. Koliko god snažno, sjeme samo ne znači ništa. Bez vode, zemlje i sunca ostaje samo neiskorišteni potencijal. Isto se događa i s idejom. Nezapisana postaje zaborav, neizgovorena ostaje prolazna misao. Ideja, kao i sjeme, treba plodno tlo.

 

Jednom godišnje Svjetski savez mladih Hrvatska pruža upravo to – plodno tlo za ideje i „niski start“ za promjenu. Konferencija poznata pod oznakom #wyaweek, već šestu godinu za redom organizira tjedan koji je posvećen isključivo mladim ljudima koji žele postaviti pitanja i zahtijevaju odgovore. Mladim ljudima koji aktivno zahtijevaju promjenu. Nama, koji bismo počeli raditi i ne znamo gdje da krenemo. Nama koji želimo biti izvrsni u različitim aspektima djelatnosti za koje smo uvjereni da u njima nema budućnosti (barem ne u Republici Hrvatskoj) – kultura, filozofija, demografija, malo poduzetništvo.

 

Zato WYA week predstavlja ono što nam toliko često nedostaje – motivacija, pozitivno okruženje i inspiracija. Svaki od dana konferencije narativ je za sebe, dotiče teme koje muče mlade ljude u Hrvatskoj, bila to pitanja prava i položaja žena ili kulture, ili samo pitanje koja je uopće naša uloga u društvu kao mladih ljudi. Možemo li što promijeniti? Ako možemo, kako? Što to trebaju raditi mladi ljudi u Republici Hrvatskoj? Ponekad je odgovor tako jednostavan – potrebno se samo pokrenuti i okružiti ljudima koji to isto žele. Za mene, i za cijelu našu udrugu, upravo je ova konferencija Što trebaju činiti mladi u Hrvatskoj taj poziv na pokretanje - kroz primjere govornika koji su uspjeli, kroz primjere onih koji su milijun puta pali i svejedno ustrajali i kroz primjere svih nas koji smo mislili da smo usamljeni u želji za promjenom. Na taj način naše ideje prestaju biti samo sjeme i postaju lavina koja može porušiti sve loše pred nama.

 

Više o konferenciji:

FB https://www.facebook.com/events/760989580913974/

IG linktr.ee/wyacroatia

WYA.net https://www.wya.net/event/wya-week-sto-trebaju-ciniti-mladi-u-hrvatskoj/

 

Iva Burazin

Iva Burazin rođena je u „najlipšem gradu na svitu“ Splitu, gdje je i odrastala sve dok je želje za nekim čudnim stvarima nisu pozvale u Zagreb. Tamo sada studira, a više od svega poštuje ritual ispijanja kave/a s prijateljima. Slobodno vrijeme ispunjava riječima – ako je ne vidite da negdje čita ili piše, definitvno ćete ju čuti da negdje u blizini priča. 


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Poduzetništvo