Izvješće javnog savjetovanja NRS 2030 - nova uspješna inicijativa SSMH

Mimladi.hr | 1 min | 26.01.2021

WYA
O politici

Vlada Republike Hrvatske na svojoj 37. sjednici održanoj 14. siječnja djelomično je prihvatila komentar Svjetskog saveza mladih Hrvatska (SSMH) na prijedlog nacrta Nacionalne razvojne strategije Hrvatske do 2030. godine (NRS 2030). Nakon usvajanja prijedloga NRS 2030 od strane Vlade Republike Hrvatske slijedi donošenje NRS 2030 u Hrvatskom Saboru.

 

NRS 2030 hijerarhijski je najviši akt strateškog planiranja u Republici Hrvatskoj kojim se utvrđuju razvojni smjerovi, strateški ciljevi te priroritetna područja prema kojima se usmjeravaju javne politike u ovom desetljeću.

 

SSMH je prepoznao važnost strateškog pristupa u planiranju razvoja Hrvatske, stoga donosimo dio njihovog komentara:

 

Budući da je 2020. godina obilježena nezapamćenom gospodarskom krizom, ostvarenje vizije Hrvatske kakvu želimo u 2030. godini bit će poseban izazov. U tom razdoblju posebno će biti ranjivi mladi i (mlade) obitelji. Stoga, s ciljem sprječavanja novog vala iseljavanja mladih, SSMH u svom komentaru posebnu pažnju usmjerava strateškom cilju „Demografska revitalizacija i bolji položaj obitelji“.

 

“Svjetski savez mladih Hrvatska smatra da je demografski razvoj temelj društveno- gospodarskog razvoja Republike Hrvatske i kvalitete života svih građana te ističe da se javne politike iz strateškog cilja „Demografska revitalizacija i bolji položaj obitelji“ moraju nadopunjavati javnim politikama iz ostalih strateških ciljeva, posebno „Konkurentno i inovativno gospodarstvo“, „Obrazovni i zaposleni ljudi“ i „Razvoj potpomognutih područja i područja s razvojnim posebnostima”.

 

U izradu Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine sudjelovali su svi dionici društva: građani, stručna javnost, tijela državne uprave, jedinice regionalne i lokalne samouprave, predstavnici civilnog sektora i svi društveno relevantni partneri.

 

Ukupno je zaprimljen 181 komentar na cjelokupni sadržaj NRS 2030. koji je u nadležnosti 25 tijela državne uprave. Od ukupnog broja zaprimljenih komentara, 16 % je prihvaćeno, 18 % djelomično prihvaćeno, 7 % primljeno na znanje, a 59 % zaprimljenih komentara nije prihvaćeno.

 

Sudjelovanjem u izradi NRS 2030 SSMH je nastavio prepoznavati potrebe mladih u pronalaženju rješenja na demografske izazove u Hrvatskoj: “Želimo Hrvatsku koja će ovu krizu iskoristiti za zaštitu (mladih) obitelji, prepoznavanje potreba mladih i pružanje prilika mladima.”

 

Cijeli komentar SSMH sa 14 specifičnih prijedloga pročitajte na poveznici.

 

Izvješće savjetovanja zainteresirane javnosti NRS 2030 dostupno je na poveznici.

Mimladi.hr

Uključi se u rad portala mimladi.hr! Piši o aktualnim zbivanjima u kulturi, poduzetništvu i politici. Raspravljaj o
filozofskim postulatima i pitanjima od javnog interesa. Potiči odlučnost među mladima i pomozi stvarati generacije koje su obrazovane o svijetu oko sebe.

Pročitaj više:

Disruptivni poslovni modeli i njihovi policy problemi

Pojavom novih tehnologija na tržište nadiru i tzv. disruptivni poslovni modeli. Zašto su disruptivni i s kakvim se regulatornim problemima suočavaju? Saznajte u članku.

Očekivanja ubijaju

„Kada imaš očekivanja, pripremi se na razočaranje.“ – Ryan Reynolds

Prilike za mlade u EU - prvi dio

Što članstvo Hrvatske u Europskoj uniji znači za mlade i kakve mogućnosti im otvara? Doznajte u članku! 

Ovaj tjedan u bioetici: 22. 2. 2021. - 28. 2. 2021.

Saznajte više o prvom slučaju eutanazije u Peruu, povećanju medicinski potpomognutih samoubojstava u Švicarskoj te novoj aplikaciji za otkrivanje boli u bolnicama. Također, donosimo i vijesti o uzgoju organoida mozga u laboratoriju te o curenju podataka o zdravlju gotovo 500 000 pacijenata u Francuskoj.

Pero ® – tvrtka koja se bavi proizvodnjom sredstava za čišćenje bez otrovnih kemikalija

pero® je baš za vas ako ste već umorni od sredstava za čišćenje koje imaju štetne sastojke i želite prijeći na proizvode koji neće štetiti vama, vašoj obitelji i prirodi. Više o samome brendu, njihovim proizvodima i o tome kako je sve krenulo, saznajte u nastavku članka. 

Svjetski savez mladih Hrvatska donosi posljednji dio velike analize dvaju prijedloga zakona o pobačaju

Obilježavajući četvrtu godinu otkada je Ustavni sud RH Vladi RH naložio donošenje novoga zakona, Svjetski savez mladih Hrvatska donosi analizu dvaju prijedloga zakona o pobačaju. U nastavku pročitajte drugi dio analize.


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Poduzetništvo