Ispravno rukovanje hranom i prevencija trovanja

| 1 min | 16.12.2018

Hranu svakodnevno konzumiramo i, iako često razmišljamo o njezinoj hranjivoj vrijednosti, rijetko pozornost posvećujemo higijenskim navikama vezanim uz pripremu hrane. Nevidljivi svijet bakterija i drugih mikroorganizama u suživotu je s nama. Korisni su nam, čak i nužni, do neke mjere, ali isto tako su uzročnici različitih bolesti. Iako su svuda oko nas, rijetko im pružamo priliku da nam naškode.

 

Upravo hrana koju unosimo u svoje tijelo može im poslužiti kao ulaznica te pažljivijom rukovanjem hranom možemo spriječiti otrovanja hranom. Nisu isključivo  i samo proizvođači odgovorni za sigurnost hrane, jer ipak mi njome posljednji rukujemo. Prilikom toga dobro je imati na umu da je čak 40% otrovanja hranom uzrokovano lošom higijenskom praksom rukovanja hranom nakon kupovine.

 

Studenti nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu iz Zagreba za potrebe predmeta Potrošač, hrana i prehrana provode istraživanje o svjesnosti potrošača o higijenskim praksama s hranom i čitanju deklaracija o roku trajnosti. Izdvojite 5 minuta i ispunite anonimnu anketu.

 

Nakon ispunjavanja možete se dodatno educirati o temi zahvaljujući linku koji će se pojaviti na kraju ankete. Unaprijed vam se zahvaljujemo!


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Poduzetništvo
Aktivni građanin