Hrvatskoj nedostaju stručnjaci za EU fondove!

| 1 min | 26.10.2017

Poduzetništvo
Znanje na dlanu

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU i SAFU (Središnja agencija za financiranje u ugovaranje programa i projekata Europske unije) proveli su opsežno i sveobuhvatno istraživanje apsorpcijskog kapaciteta za pripremu i provedbu projekata na regionalnoj i lokalnoj razini u Republici Hrvatskoj u kojem se pokazao značajan manjak postojećih ljudskih resursa za uspješnije apsorbiranje sredstava iz fondova i programa EU, kako izvještava poslovni.hr.

Istraživanje je provedeno u okviru projekta „Podrška unaprjeđenju i daljnjem jačanju sustava izobrazbe za europske strukturne i investicijske fondove na regionalnoj i lokalnoj razini“, financiranog sredstvima Europske unije tijekom 2017. Tvrtka "Projekt jednako razvoj" (PJR) i Učilište "Algebra" na projektu su sudjelovali kao tehnička pomoć.


U istraživanju je sudjelovalo oko 500 različitih organizacija, te je uključivalo korisnike bespovratnih sredstava poput udruga, poduzeća i razvojnih agencija, kao i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Ključno je bilo ispitati kapacitete organizacija u svim fazama EU projekta, od identificiranja i pripreme projekata, do prijave i provedbe EU projekata.

Rezultati velikog istraživanja, koje je predstavljeno u okviru završne konferencije projekta upozorili su na alarmantan deficit stručnih znanja čak i u organizacijama koje su do sada bile uspješne u povlačenju EU sredstava - u prosjeku je potrebno osposobiti ili angažirati još 1,8 osoba za rad na pripremi i provedbi EU projekata u svakoj organizaciji. Istraživanje procjenjuje da u Hrvatskoj nedostaje gotovo 2.700 stručnjaka za EU fondove, koji bi svojim uključivanjem značajno povećali apsorpcijski kapacitet cijelog sustava

Projekt je dao vrlo kvalitetne podatke koji ukazuju na ozbiljni nedostatak stručnih kadrova u području EU fondova, i to ne samo u javnom, nego i u privatnom i civilnom sektoru. Ako se uzme u obzir i one organizacije koje do sada nisu ostvarile financiranje svojih projekata iz EU fondova, a koje nisu bile obuhvaćene ovim istraživanjem, dolazi se do spoznaje da je nedostatak stručnjaka za EU fondove na svim razinama hrvatskog društva još uvijek alarmantan.

Cijeli članak pročitajte na poslovni.hr


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Poduzetništvo