Hobi, posao ili dokumentarna serija o uspjehu u Hrvatskoj na LDA MUN panelu

| 4 min | 19.03.2018

Poduzetništvo
Konferencije

Zadnji dan konferencije LDA MUN 2018 u Zagrebu, za javnost je bio otvoren panel kojeg je činilo pet mladih poduzetnica i poduzetnika, entuzijasta koji su s publikom podijelili svoja iskustva i vizije te završili u epizodi jedne dokumentarne serije.

 

Cinizam i nezadovoljstvo danas su u Hrvatskoj često glavni izričaj kod mladih. To je također potaknuto i medijskim natpisima, koji senzacionalnim predstavljaju svaki posrtaj poznatih osoba iz političkog života, svaka uzavrela javna debata je pitanje propasti civilizacije, a ništa u društvu ne valja i stoga „učite strane jezike i bježite odavde“ biva nametnuto kao jedini odgovor. Da se uspjeti može bilo gdje i da je upravo poduzetan i proaktivan duh ključ građenja boljeg društva, pokazuju panelisti na ovoj konferenciji. Ispunjeni optimizmom i zaokupljeni svakodnevno marljivim radom na projektima u koje vjeruju, jednostavno ne stižu biti poraženi negativnostima. Kažu također i da je Mate Rimac imao motivacijsku ulogu za njih, svojim inzistiranjem na ostanku i razvoju svoje tehnologije u Hrvatskoj.

 

O entuzijazmu i poduzetničkim pothvatima

 

Marko Petrak, sportski novinar koji je jedan od osnivača i glavni urednik stranice FightSite.hr, radio je od 2010. godine na dovođenju velikih borilačkih spektakala u Hrvatsku te uspio dovesti UFC u Zagreb. Podijelio je s publikom iskustvo dugogodišnjeg vođenja tako velikog projekta i objasnio što je potrebno da se globalna industrija s velikim prihodima i skupim događanjima dovede na relativno malo i nerazvijeno tržište. Također je govorio o svom novom projektu, Incubator, koji je prvi hrvatski video podcast.

 

Studentica političkih znanosti i osnivačica branda nakita Jash, Majda Jašarević, govorila je o motivima i borbi za pretvaranje hobija u ozbiljan posao. Poručila je svima da se usude sanjati i da se uspoređuju s najboljima, kako bi jednom došao dan kad će se drugi, na početku svog puta ka uspjehu, uspoređivati s njima. „Učini danas ono što drugi neće, da bi sutra mogao činiti ono što drugi ne mogu“ – ponavlja Majda poznatu izreku Jerryja Ricea.

 

Mlada pokretačica start-upa Tinja, studentica FER-a Kaja Pavlinić, također je iznimno svestrana, a kaže da je to zbog toga što djelomično još traži kako i na koji način, ali je cilj pronašla – učiniti društvo boljim. Stoga, osim što je višestruko nagrađena, zajedno s osnivačkim timom Tinja, za najbolji hrvatski start-up, potom na OGP Summitu u Parizu i na Startup Europe Awards natjecanju u Bruyellu, dobila je od Udruženja „Mreža hrvatskih žena“ nagradu „Buduća liderica“. 

 

Osim poduzetničkog angažmana, aktivna je u izgradnji društva kroz sudjelovanje u radu LDA Hrvatska, kao članica projektnog tima te je članica Vijeća mladih Predsjednice RH i Vijeća mladih Grada Varaždina. Kaja kaže da nitko ne kreće u posao zbog nagrada, ali da nagrade pomažu kada se zapitate ima li smisla to što radite i kada se osjećate potišteno. Korupciju, kao društvenu pojavu vrlo prisutnu u Hrvatskoj, označila je kao posebno negativnu i stoga je uz pomoć Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu, također pokrenula anti-korupcijski projekt Integritas.

 

Najmlađi panelist, 17-godišnji Nikola Zec, nedavno je pokrenuo online prodavaonicu grickalica iz svih krajeva svijeta. Obzirom da voli putovati, Nikola je, kušajući sušene morske alge u udaljenom Kuala Lumpuru, došao na ideju da grickalice koje je okusio na putovanjima po Americi, Kanadi, Japanu, Nizozemskoj, Bugarskoj, Kolumbiji, Francuskoj, Novom Zelandu, Australiji i drugim zemljama, ponudi hrvatskom tržištu, a uskoro i tržištu Slovenije. To čini preko svoje stranice toppopshop.net  i do sad nepoznatog branda WorldFood Box - WFB Hrvatska. Posao je pokrenuo tako da je tri mjeseca tijekom ljeta radio, da bi zaradio za prvu isporuku grickalica. Njegova poruka je „ako imate dobru ideju, ne mislite previše o svemu negativnom što bi vas moglo zaustaviti, nego samo to učinite!“.

 

Kako završiti u dokumentarnoj seriji

 

Zadnji panelist bio je Mirko Logožar, certificirani trener fitnessa i autor i voditelj projekta Different, edukacijske platforme za zdrav stil života lansirane u studenom 2017. Mirko se u projektu bavi s tri kategorije zdravog života: prehranom, razmišljanjem i treningom. Također, potaknut društvenim zbivanjima, pokrenuo je snimanje dokumentarne serije, Ostaše, kako bi pokazao da je ipak moguće uspjeti u zemlji iz koje mladi odlaze. U seriji upoznaje i razgovara s poduzetnicima iz cijele Hrvatske i od njih dobiva savjete važne za početak vlastitog posla. Mirko je panel također uključio u epizodu serije, čije snimanje je pri kraju.

 

Model Ujedinjenih naroda, također poznat kao UN or MUN, je edukativna simulacija rada Ujedinjenih naroda kroz koju sudionici uče o diplomaciji, međunarodnim odnosima i Ujedinjenim narodima. MUN uključuje i podučava sudionike vještinama istraživanja, javnog nastupa, debatiranja i pisanja, kroz kritičko razmišljanje, timski rad te vještine i sposobnosti potrebne za vodstvo u današnjem društvu. Više o MUN-u saznajte u videu.

 

mimladi.hr


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Poduzetništvo