Ekološki izazovi i ekološki aktivizam na četvrtom danu 7. Tjedna SSMH

| 3 min | 30.11.2019

U sklopu 7. Tjedna Svjetskog saveza mladih Hrvatska održan je okrugli stol Održivost ekoloških frustracija u četvrtak 28. studenoga 2019. godine s početkom u 18 sati na kojem su o ekološkim izazovima i ekološkom aktivizmu govorili: dr. sc. Vladimir Paar (Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti), dr. sc. Branko Grisogono (Prirodoslovno - matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu), dr. sc. Ante Bagarić (Psihijatrijska bolnica Vrapče) i mr. sc. Lidija Srnec (Državni hidrometeorološki zavod). Okrugli stol je moderirao Luka Poslon (SSMH).
 
Branko Grisogono je rekao da simulacijski modeli pokazuju značajan antropogeni učinak na porast temperature zraka te povećane klimatske ekstreme, uslijed kojih se povećava broj vrućih, a smanjuje broj hladnih dana. Navedene promjene posljedično dovode do globalnog porasta srednjeg nivoa mora i ostalih ekoloških katastrofa poput požara i gubitka biološke raznolikosti. Zaključuje kako su ljudi odgovorni za uzlazne trendove prizemne temperature, a projekcije budućnosti smatra neobjašnjivima prirodnom klimatskom varijabilnošću. Nužnima smatra hitne akcije smanjenja emisije stakleničkih plinova te promoviranje i korištenje obnovljivih izvora energije.
 
Vladimir Paar je istaknuo kako bi se svaka projekcija budućnosti trebala gledati na velikoj vremenskoj skali pa klimatske modele koji se danas koriste smatra pojednostavljenima. Objašnjava kako je u posljednjih milijun godina bilo deset izmjena doba zahlađenja i zatopljenja, dok je antropogeni utjecaj prisutan tek posljednjih 8 tisuća godina otkad se čovjek počeo baviti poljoprivredom, stoga smatra kako čovjek nije uzrok pojavnosti takvih klimatskih fluktuacija. Najvažnijim što nam predstoji vidi znanstvenu potragu za izvorom energije koji će biti obilniji i ekološki čišći od svih sadašnjih izvora energije.
 
Lidija Srnec je pokazala, kroz prikaz temperaturnih promjena u 30-godišnjim nizovima, kako se posljednjih 20 godina u Hrvatskoj javljaju pojačana temperaturna odstupanja u smjeru pojave najtoplijih zabilježenih temperatura. Objasnila je da su klimatski modeli jednadžbe koje opisuju klimatske procese u atmosferi te, iako nisu savršeni, naglašava da su jedini način na koji možemo simulirati klimu te simulacijskim isključivanjem antropogenog utjecaja jasno vidjeti razinu tog utjecaja na klimatske promjene koje se događaju. Ističe da znanstvena zajednica ne koristi samo jedan model te da sumacija svih modela i dalje daje jednak predznak - očekivani porast temperature zraka te broja vrućih dana i toplih noći u budućnosti.
 
Ante Bagarić je analizirao fenomen Grete Thunberg u društvenom kontekstu te je pritom istaknuo da djeca imaju pravo javno govoriti o svemu, ali poziva na oprez jer za djecu, koja su u procesu emocionalnog razvoja, ovakav javni nastup predstavlja veliko emocionalno opterećenje i pritisak koji je teško izdržati. Smatra da je važno djecu štititi od manipulacija, a klimatske probleme je okarakterizirao prekompleksnima da bi ih djeca razumjela i predlagala konstruktivna rješenja. Naglašava kako je biranje vođe karakteristika društva u krizi, a dijete ne može biti vođa, te zaključuje da je djeci nužno osigurati prostor i vrijeme za emocionalni razvoj.
 
Govornici su se složili kako je dobro što se ova tema aktualizirala i kako bismo trebali činiti sve što možemo u zaštiti našeg okoliša. Istaknuli su i važnost edukacije mladih o ekološkim pitanjima i propitkivanja različitih mjera koje se predlažu.
 
Tjedan SSMH završava u petak 29.11. u Ritmu grada (Gajeva 2) donatorskom večeri uz nastup stand-up komičara Vlatka Štampara s početkom u 19 sati, nakon čega slijedi tombola i party. Prikupljena sredstva iskoristit će se za stipendiranje sudionika našeg projekta: Ljetne škole bioetike i ljudskih prava 2020. godine. 

Pročitaj više:

Prijavi se na projekt Kompas i usmjeri svoju budućnost

Svjetski savez mladih Hrvatska u suradnji s partnerskim organizacijama Carpe Diem Karlovac, Impress Daruvar, SplitMisli, ESN Dubrovnik, MiSiJa i OU Podum provodi projekt “Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici”. Pokrenut je s ciljem podizanja svijesti o mjerama, pravima i poticajima  za samozapošljavanje i zapošljavanje mladih kao i osnaživanje mladih na zagovaranje u svojoj lokalnoj zajednici poboljšanja uvjeta i procesa zapošljavanja mladih te oblikovanja prijedloga smjernica za novu Strategiju o samozapošljavanju i zapošljavanju mladih.

Prijavi se na Human Rights Slam

U organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska četvrtu godinu zaredom održat će se Human Rights Slam (HRS) - projekt namijenjen edukaciji i promociji ljudskih prava. Krovne teme ovogodišnjeg izdanja su pravo na život, reproduktivna prava i priziv savjesti.Mladi između 18 i 30 godina imaju priliku učiti o ovim aktualnim temama na dvodnevnoj edukaciji koja će se održati 25. i 26. listopada 2019. godine u Zagrebu, a bit će koncipirana kao kombinacija predavanja, interaktivnih radionica i debata sudionika. 

Otočac: Tvoja budućnost - tvoja odgovornost

Konferencija "Tvoja budućnost - tvoja odgovornost" koja se održala u Otočcu od 11. do 13. listopada 2019. okupila je mlade iz sedam županija: Brodsko - posavska, Bjelovarsko - bilogorska, Karlovačka, Ličko - senjska, Dubrovačka, Splitsko - dalmatinska i Grad Zagreb. U sklopu konferencije predstavljeni su rezultati istraživanja o stavovima mladih o zapošljavanju i samozapošljavanju koje je provedeno u svibnju ove godine. Također, teme o kojima je bilo govora su europske i nacionalne politike mladih, društveno poduzetništvo, mjere aktivne politike zapošljavanja i medijski trening. U nastavku navodimo rezultate istraživanja predstavljenje na konferenciji.

(Po)gledaj u sebe, (po)gledaj oko sebe!

U prosincu 2015. krenula sam na jednu edukaciju za koju nisam ni slutila koliko će mi srcu dragih trenutaka donijeti u budućnosti i za koju, zaista nije fraza, nisam ni sanjala koliko će toga promijeniti u našem društvu u naredne četiri godine. Bila je to edukacija za projekt kojim bismo mi, studenti medicine, promicali brigu o mentalnom zdravlju među srednjoškolcima kroz interaktivne radionice. Kako se o mentalnom zdravlju nije govorilo mnogo, a kada se govorilo često je to bilo ispod glasa, prepoznala sam kako je osvješćivanje zajednice te pružanje primjera i podrške drugim mladima velik zadatak za našu generaciju. Poslovica kaže da dan kada zasadiš sjeme nije dan kada ubireš plodove, što je prilično jasno, no, nije uvijek lako čekati na prve plodove. Srećom, ili poštenije je reći entuzijazmom uključenih, ideja koja je postojala vrlo je brzo ugledala svjetlost dana i krenula nezaustavljivo rasti.

Subvencionirani stambeni krediti- mjera za ostanak mladih u Hrvatskoj?

Vlada Republike Hrvatske, preciznije Ministarstvo graditeljstva  i prostornog uređenja najavilo je novi poziv mladima za subvencioniranje stambenih kredita koji će biti otvoren 10. rujna 2019. godine.  Ova mjera uvedena je 2017. kao jedna od demografskih mjera Vlade, a koja mladima pomaže riješiti stambeno pitanje plaćanjem dijela stambenog kredita u prvih pet godina otplate.Subvencija se produžuje za dodatne dvije godine za svako novorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, a posljednjim izmjenama zakona omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu.

Imate ideju koju biste htjeli realizirati, a ne znate kako?

U ovom članku saznajte kako koristiti mjere aktivne politike zapošljavanja i pokrenite svoj posao u Hrvatskoj. Među mjerama aktivne politike zapošljavanja nalaze se razne mjere i potpore, od SOR-a i pripravništva, pa do potpore samozapošljavanja.Ako želite pokrenuti vlastiti posao, imate ideju, ali ne znate kako onda je ovo članak za vas. Naime, potpore za samozapošljavanje dodjeljuju se nezaposlenim osobama, koje se odluče na pokretanje vlastitog posla, a prijavljene su u evidenciju Zavoda.