Drugi krug predsjedničkih izbora ili paloma blanca putuje, paloma nera ostaje?

Damir Kopljar | 2 min | 29.01.2020

Budući da politika u Hrvatskoj već neko vrijeme nalikuje na estradu, nećete mi zamjeriti ako se prilikom opisa nedavno završenih izbora poslužim jednom glazbenom metaforom.

Početkom 1990-ih godina, Zrinko Tutić bio je ozbiljno ime na hrvatskoj glazbenoj sceni. Pokazao se kao vrstan menadžer, a pjevačica Tajči, koju je on prvi zapazio i gurnuo u  estradne vode, gotovo je momentalno osvojila srca velikog djela publike. No medeni mjesec između Tajči i hrvatske glazbene estrade nije dugo trajao te je Tajči 1992, napustila Hrvatsku i otplovila putem Los Angelesa. I upravo u tome trenutku, također pod vodstvom Zrinka Tutića, svoje prve glazbene korake gradi danas mega popularna Severina Vučković. U vrijeme ovog velikog glazbenog transfera nastali su sljedeći stihovi „paloma blanca putuje, a paloma nera ostaje“. Ovi stihovi govore kako se formalno puno toga promijenilo, ali supstancijalno sve je ostalo isto. Otišla je plavuša pod imenom Tajči, zamijenila  je crnka pod imenom Severina, ali pjesme koje pjevaju i glazbeni stil koji gaje ostao je potpuno isti.

 

Povučeni ovom glazbenom metaforom možemo se zapitati što se dogodilo na hrvatskoj političkoj sceni nakon drugoga kruga predsjedničkih izbora. Je li uistinu došlo do supstancijalnih promjena što bi značilo promjenu, geopolitičkog usmjerenja i ideološkog profiliranja hrvatske, ili je palomu blancu (Kolindu), zamijenila paloma nera (Zoran Milanović). Odgovor na ovo pitanje nije jednoznačan. Štoviše postoje dva različita odgovora na ovo pitanje, i čak tri različita kuta gledišta, odnosno tri različita politička tabora, iz kojih možemo promatrati ovo pitanje.

 

Prva dva politička tabora su tabori dvaju najjačih hrvatskih stranaka, odnosno tabor SDP-a i tabor HDZ-a. Ove dvije stranke navodimo zajedno zato što one imaju potpuno jednak pogled na rezultate izbora. I SDP i HDZ tvrde kako će nakon izbora doći do ogromnih promjena, te kako ništa više neće biti isto.

Iz kuta HDZ-a predviđa se snažno skretanje prema lijevoj ideologiji te snažno prodiranje jugonostalgičarskog sentimenta u hrvatsko društvo i hrvatsku političku scenu. Na vanjsko političkom planu, HDZ tvrdi, ako će doći do pogoršanja bilateralnih odnosa s našim susjedima, te kako će nas Milanovićeva politika izvući iz srednje Europe i gurnuti  snažno prema Balkanu i „regionu“

 

Sa stavom da će nakon izbora doći do kolosalnih promjena nepogrešivo se slaže i SDP. Iz SDP-a navode kako će Zoran Milanović biti sve ono što predsjednica u proteklih pet godina nije bila. Najavljuje se obračun s korupcijom, presijecanje nepotističko klijentelističkih veza koje bivša predsjednica vuče još od svoje suradnje s Ivom Sanaderom, te osnaživanje hrvatske diplomacije i vanjske politike imenovanjem novih diplomatskih kadrova. Također, Zoran Milanović je naveo kako se Hrvatska više neće družiti s nekim sumnjivim tipovima, kao što je Viktor Orban, te kako će hrvatsku uvesti u društvo civiliziranih i tolerantnih zemalja zapadne Europe, odnosno tamo gdje Hrvatska  i pripada.

 

Kao što vidimo, gledajući na predsjedničke izbore iz perspektive SDP-a i HDZ-a, porazom Kolinde, a pobjedom Milanovića, supstancijalno se sve mijenja.

 

 No kakav stav prema predsjedničkim izborima ima treća strana, koju s obzirom na izborne rezultate predstavljaju Škorini birači. Oni su svojim predominantnim ne izlaskom na drugi krug izbora jasno pokazali što misle o Kolindi kao kandidatu HDZ-a te Milanoviću kao kandidatu SDP-a. Za Škorine biranje zapravo razlike između ta dva kandidata niti nema. Za njih su to kandidati koji zastupaju gotovo identičnu politiku, odnosno imaju identične stavove, a razlika je samo u načinu na koji se ti stavovi prezentiraju. I upravo zbog toga ti su birači ostali doma. U bivšoj Jugoslaviji  postojala je poslovica koja kaže „radio ili  ne radio svejedno ti svira radio.“ Izgleda da su Škorini birači upoznati s tom poslovicom koja iz njihove perspektive u kontekstu ovih izbora zvuči „glasao ili ne glasao svejedno će ti biti isto“

______________________

* Stavovi izneseni u člancima, kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije mimladi.hr portala. mimladi.hr ne preuzima odgovornost vezano uz podatke, mišljenja i točnost informacija navedenih u tekstovima.

 

Damir Kopljar

Damir je student pete godine studija povijesti koji u slobodno vrijeme voli pročitati dobru knjigu, a ponajviše one iz ruske književnosti. Primarno područje njegovog znanstvenog interesa  je Domovinski rat. Ujedno, obožava odlaziti u kazalište, a velika strast su mu i sportske aktivnosti. 

Pročitaj više:

Prijavi se na projekt Kompas i usmjeri svoju budućnost

Svjetski savez mladih Hrvatska u suradnji s partnerskim organizacijama Carpe Diem Karlovac, Impress Daruvar, SplitMisli, ESN Dubrovnik, MiSiJa i OU Podum provodi projekt “Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici”. Pokrenut je s ciljem podizanja svijesti o mjerama, pravima i poticajima  za samozapošljavanje i zapošljavanje mladih kao i osnaživanje mladih na zagovaranje u svojoj lokalnoj zajednici poboljšanja uvjeta i procesa zapošljavanja mladih te oblikovanja prijedloga smjernica za novu Strategiju o samozapošljavanju i zapošljavanju mladih.

Prijavi se na Human Rights Slam

U organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska četvrtu godinu zaredom održat će se Human Rights Slam (HRS) - projekt namijenjen edukaciji i promociji ljudskih prava. Krovne teme ovogodišnjeg izdanja su pravo na život, reproduktivna prava i priziv savjesti.Mladi između 18 i 30 godina imaju priliku učiti o ovim aktualnim temama na dvodnevnoj edukaciji koja će se održati 25. i 26. listopada 2019. godine u Zagrebu, a bit će koncipirana kao kombinacija predavanja, interaktivnih radionica i debata sudionika. 

Otočac: Tvoja budućnost - tvoja odgovornost

Konferencija "Tvoja budućnost - tvoja odgovornost" koja se održala u Otočcu od 11. do 13. listopada 2019. okupila je mlade iz sedam županija: Brodsko - posavska, Bjelovarsko - bilogorska, Karlovačka, Ličko - senjska, Dubrovačka, Splitsko - dalmatinska i Grad Zagreb. U sklopu konferencije predstavljeni su rezultati istraživanja o stavovima mladih o zapošljavanju i samozapošljavanju koje je provedeno u svibnju ove godine. Također, teme o kojima je bilo govora su europske i nacionalne politike mladih, društveno poduzetništvo, mjere aktivne politike zapošljavanja i medijski trening. U nastavku navodimo rezultate istraživanja predstavljenje na konferenciji.

(Po)gledaj u sebe, (po)gledaj oko sebe!

U prosincu 2015. krenula sam na jednu edukaciju za koju nisam ni slutila koliko će mi srcu dragih trenutaka donijeti u budućnosti i za koju, zaista nije fraza, nisam ni sanjala koliko će toga promijeniti u našem društvu u naredne četiri godine. Bila je to edukacija za projekt kojim bismo mi, studenti medicine, promicali brigu o mentalnom zdravlju među srednjoškolcima kroz interaktivne radionice. Kako se o mentalnom zdravlju nije govorilo mnogo, a kada se govorilo često je to bilo ispod glasa, prepoznala sam kako je osvješćivanje zajednice te pružanje primjera i podrške drugim mladima velik zadatak za našu generaciju. Poslovica kaže da dan kada zasadiš sjeme nije dan kada ubireš plodove, što je prilično jasno, no, nije uvijek lako čekati na prve plodove. Srećom, ili poštenije je reći entuzijazmom uključenih, ideja koja je postojala vrlo je brzo ugledala svjetlost dana i krenula nezaustavljivo rasti.

Subvencionirani stambeni krediti- mjera za ostanak mladih u Hrvatskoj?

Vlada Republike Hrvatske, preciznije Ministarstvo graditeljstva  i prostornog uređenja najavilo je novi poziv mladima za subvencioniranje stambenih kredita koji će biti otvoren 10. rujna 2019. godine.  Ova mjera uvedena je 2017. kao jedna od demografskih mjera Vlade, a koja mladima pomaže riješiti stambeno pitanje plaćanjem dijela stambenog kredita u prvih pet godina otplate.Subvencija se produžuje za dodatne dvije godine za svako novorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, a posljednjim izmjenama zakona omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu.

Imate ideju koju biste htjeli realizirati, a ne znate kako?

U ovom članku saznajte kako koristiti mjere aktivne politike zapošljavanja i pokrenite svoj posao u Hrvatskoj. Među mjerama aktivne politike zapošljavanja nalaze se razne mjere i potpore, od SOR-a i pripravništva, pa do potpore samozapošljavanja.Ako želite pokrenuti vlastiti posao, imate ideju, ali ne znate kako onda je ovo članak za vas. Naime, potpore za samozapošljavanje dodjeljuju se nezaposlenim osobama, koje se odluče na pokretanje vlastitog posla, a prijavljene su u evidenciju Zavoda.