Danijel Baltić - vlastiti posao s taxi brodovima!

Luciana Matić | 1 min | 26.07.2020

Poduzetništvo
Priče o uspjehu

Danijel Baltić, mladi je poduzetnik i student kojeg je ljubav prema moru motivirala da se ohrabri i pokrene posao uz pomoć oca. Riječ je o taxi brodovima pod nazivom „Taxi boat Baltić“ u Šibeniku. Zanimalo nas je malo više informacija o ovom mladom poduzetniku pa smo ga upitali nekoliko pitanja. U nastavku teksta pročitajte što nam je Danijel Baltić rekao o svom poslovnom putu te s kakvim (ne) prilikama se susreću mladi poduzetnici u RH.

FOTO: Osoba arhiva Danijel Baltić


Možeš li nam ukratko opisati kojim se poslom baviš?


Inače sam student Pulskog sveučilišta Jurja Dobrile, a otac i ja smo pokrenuli samo tijekom ljetne sezone mali privatni posao. Dakle mi nudimo usluge prijevoza putnika brodom, no ne samo prijevoz od točke A do točke B, već i cjelodnevne i poludnevne izlete po našem prekrasnom Šibenskom arhipelagu, kao i arhipelag NP Kornata.Kako ste ti i otac došli do ideje i odvažili se na hrabar potez otvaranja vlastitog posla?


Pa sasvim slučajno, ljubav prema plovidbi ponajprije bih rekao, no tu je utjecao i fakultet koji uvijek neko nas suptilno nagovara i ohrabruje da započnemo nešto svoje, ali i surova stvarnost naše države gdje radeći za nekoga nećete moći baš sve što poželite. Stoga smo radili i svakakve poslove čak i ja kao student kao bi osigurali taj početni kapital, te smo te 2018 godine odlučili da je to naša sezona i da ovisimo o sebi. Pronašli smo brod koji nam se čini pogodan za tu vrstu posla i polako rješavali papirologiju za pokretanjem privatnog paušalnog obrta. I na ljeto 2018 smo krenuli.

 

FOTO: Osoba arhiva Danijel Baltić
Kakve su po tebi prilike u RH za mladu osobu koja želi pokrenuti vlastiti posao?Pa mogu ti reći nije toliko strašno, ali ima dosta frustrirajućih dijelova. Npr. Fali jedan papir kojeg niste ponijeli, a prije toga ste čekali red od pola sata, pa onda sve ponovno. Al definitivno je najgora frustracija bila taj čuveni preslik osobne iskaznice. Vidim aparat za kopiranje iza osobe koja me to traži, ali eto ta osoba ne može kopirat moju osobnu tu i tako nazad kopirati osobnu i ponovno čekati red. Uglavnom oko toga treba imati strpljenja, ali je lijepo ovisiti o sebi, tako da se isplati.


Što bi poručio mladima koji žele pokrenuti vlastiti posao?


Mogu im poručiti da nije lako, ali nema straha, marljivost i upornost uvijek se isplate, a kad počnete djelovati, samo će te tražiti nove prilike. Poslovne prilike su svuda oko nas samo ih treba uočiti i iskoristiti.


Nadamo se da vas je Danijelova poslovna priča inspirirala i motivirala da ne odustajete od svoje poslovne ideje. Hrabrost je ključ uspješnog poduzetnika, a želja i motivacija pomažu vam da čvrstim korakom ostvarite svoje snove.

Luciana Matić

Kreativka koja obožava izazove. Aktivna studentica Veleučilišta u Šibeniku. Urednica novinarske sekcije „SKVUŠ“, članica debatnog kluba, organizatorica party-a i pub kvizova za studente. Voli čitati i gledati sci-fi filmove. 


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Poduzetništvo