Dan Marom: U Hrvatskoj ima mnogo prilika za fintech

| | 05.02.2018

Dan Marom je ulagač i svjetski autoritet za crowdfunding, partner u VC tvrtki Irrational Innovations. Bio je glavni gost konferencije CrowdX, nedavno održane u Zagrebu, u Biocentru, kako prenosi poslovni.hr.

Iako zatečen lošim stanjem u Hrvatskoj, drži da pesimizmu nema mjesta, ali ima mjesta za nove start-up tvrtke. "Ako se u Africi može pronaći prilike za ulaganja u fintech, onda ih zasigurno ima i u Hrvatskoj" , kaže ovaj ulagač, čija tvrtka svoj uspjeh temelji na otkrivanju i investiranju u fintech start-upe u subsaharskoj Africi.

Fintech je skraćenica za financijske tehnologije, kao skup novih tehnologija i inovacija koji teži konkurirati tradicionalnim metodama pružanja financijskih i bankarskih usluga. Marom je također i autor prve knjige o crowdfundingu u svijetu te savjetnik Europske komisije za regulaciju crowdfundinga. Smatra da će crowdfunding iz biznisa ući u druge sfere ljudskog života, a prvo što je u Hrvatskoj primijetio je pesimizam vezan uz razvoj fintecha.

"Ovdje sam tek jedan dan, a dosta sam slušao o problemima i lošem stanju. Svaki put kad čujem da postoji problem, ja vidim priliku. A ovdje očigledno ima dosta prilika, posebno u fintechu", kaže Marom. Navodi da je Afrika u mnogo lošijem stanju nego Hrvatska. Ističe da je to do te mjere da je svaka takva usporedba zapravo bespredmetna. "U Hrvatskoj sam, čim sam došao, potražio vaše finteche i iznenadilo me da imate igrače poput Oradiana, koji stvarno radi odličan posao u Africi", kaže Marom.

Dodaje da vidi mnogo prilika za fintech u Hrvatskoj. Isto tako da ima prostora za mikrokreditiranje, kreditiranje kupnji automobila, nekretnina i osiguranja. "To su sve prilike za hrvatske poduzetnike da ponude rješenja, surađuju s postojećim velikim igračima i pripreme se za promjenu. Nije pitanje hoće li ta promjena doći, jer hoće, pitanje je samo kad će doći i onda ćete već imati biznis koji može samo rasti", kaže Marom.

Cijeli članak pročitajte na poslovni.hr

 

 

Pročitaj više:

Prijavi se na projekt Kompas i usmjeri svoju budućnost

Svjetski savez mladih Hrvatska u suradnji s partnerskim organizacijama Carpe Diem Karlovac, Impress Daruvar, SplitMisli, ESN Dubrovnik, MiSiJa i OU Podum provodi projekt “Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici”. Pokrenut je s ciljem podizanja svijesti o mjerama, pravima i poticajima  za samozapošljavanje i zapošljavanje mladih kao i osnaživanje mladih na zagovaranje u svojoj lokalnoj zajednici poboljšanja uvjeta i procesa zapošljavanja mladih te oblikovanja prijedloga smjernica za novu Strategiju o samozapošljavanju i zapošljavanju mladih.

Prijavi se na Human Rights Slam

U organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska četvrtu godinu zaredom održat će se Human Rights Slam (HRS) - projekt namijenjen edukaciji i promociji ljudskih prava. Krovne teme ovogodišnjeg izdanja su pravo na život, reproduktivna prava i priziv savjesti.Mladi između 18 i 30 godina imaju priliku učiti o ovim aktualnim temama na dvodnevnoj edukaciji koja će se održati 25. i 26. listopada 2019. godine u Zagrebu, a bit će koncipirana kao kombinacija predavanja, interaktivnih radionica i debata sudionika. 

Otočac: Tvoja budućnost - tvoja odgovornost

Konferencija "Tvoja budućnost - tvoja odgovornost" koja se održala u Otočcu od 11. do 13. listopada 2019. okupila je mlade iz sedam županija: Brodsko - posavska, Bjelovarsko - bilogorska, Karlovačka, Ličko - senjska, Dubrovačka, Splitsko - dalmatinska i Grad Zagreb. U sklopu konferencije predstavljeni su rezultati istraživanja o stavovima mladih o zapošljavanju i samozapošljavanju koje je provedeno u svibnju ove godine. Također, teme o kojima je bilo govora su europske i nacionalne politike mladih, društveno poduzetništvo, mjere aktivne politike zapošljavanja i medijski trening. U nastavku navodimo rezultate istraživanja predstavljenje na konferenciji.

(Po)gledaj u sebe, (po)gledaj oko sebe!

U prosincu 2015. krenula sam na jednu edukaciju za koju nisam ni slutila koliko će mi srcu dragih trenutaka donijeti u budućnosti i za koju, zaista nije fraza, nisam ni sanjala koliko će toga promijeniti u našem društvu u naredne četiri godine. Bila je to edukacija za projekt kojim bismo mi, studenti medicine, promicali brigu o mentalnom zdravlju među srednjoškolcima kroz interaktivne radionice. Kako se o mentalnom zdravlju nije govorilo mnogo, a kada se govorilo često je to bilo ispod glasa, prepoznala sam kako je osvješćivanje zajednice te pružanje primjera i podrške drugim mladima velik zadatak za našu generaciju. Poslovica kaže da dan kada zasadiš sjeme nije dan kada ubireš plodove, što je prilično jasno, no, nije uvijek lako čekati na prve plodove. Srećom, ili poštenije je reći entuzijazmom uključenih, ideja koja je postojala vrlo je brzo ugledala svjetlost dana i krenula nezaustavljivo rasti.

Subvencionirani stambeni krediti- mjera za ostanak mladih u Hrvatskoj?

Vlada Republike Hrvatske, preciznije Ministarstvo graditeljstva  i prostornog uređenja najavilo je novi poziv mladima za subvencioniranje stambenih kredita koji će biti otvoren 10. rujna 2019. godine.  Ova mjera uvedena je 2017. kao jedna od demografskih mjera Vlade, a koja mladima pomaže riješiti stambeno pitanje plaćanjem dijela stambenog kredita u prvih pet godina otplate.Subvencija se produžuje za dodatne dvije godine za svako novorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, a posljednjim izmjenama zakona omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu.

Imate ideju koju biste htjeli realizirati, a ne znate kako?

U ovom članku saznajte kako koristiti mjere aktivne politike zapošljavanja i pokrenite svoj posao u Hrvatskoj. Među mjerama aktivne politike zapošljavanja nalaze se razne mjere i potpore, od SOR-a i pripravništva, pa do potpore samozapošljavanja.Ako želite pokrenuti vlastiti posao, imate ideju, ali ne znate kako onda je ovo članak za vas. Naime, potpore za samozapošljavanje dodjeljuju se nezaposlenim osobama, koje se odluče na pokretanje vlastitog posla, a prijavljene su u evidenciju Zavoda.