Dan Marom: U Hrvatskoj ima mnogo prilika za fintech

| | 05.02.2018

Poduzetništvo
Konferencije

Dan Marom je ulagač i svjetski autoritet za crowdfunding, partner u VC tvrtki Irrational Innovations. Bio je glavni gost konferencije CrowdX, nedavno održane u Zagrebu, u Biocentru, kako prenosi poslovni.hr.

Iako zatečen lošim stanjem u Hrvatskoj, drži da pesimizmu nema mjesta, ali ima mjesta za nove start-up tvrtke. "Ako se u Africi može pronaći prilike za ulaganja u fintech, onda ih zasigurno ima i u Hrvatskoj" , kaže ovaj ulagač, čija tvrtka svoj uspjeh temelji na otkrivanju i investiranju u fintech start-upe u subsaharskoj Africi.

Fintech je skraćenica za financijske tehnologije, kao skup novih tehnologija i inovacija koji teži konkurirati tradicionalnim metodama pružanja financijskih i bankarskih usluga. Marom je također i autor prve knjige o crowdfundingu u svijetu te savjetnik Europske komisije za regulaciju crowdfundinga. Smatra da će crowdfunding iz biznisa ući u druge sfere ljudskog života, a prvo što je u Hrvatskoj primijetio je pesimizam vezan uz razvoj fintecha.

"Ovdje sam tek jedan dan, a dosta sam slušao o problemima i lošem stanju. Svaki put kad čujem da postoji problem, ja vidim priliku. A ovdje očigledno ima dosta prilika, posebno u fintechu", kaže Marom. Navodi da je Afrika u mnogo lošijem stanju nego Hrvatska. Ističe da je to do te mjere da je svaka takva usporedba zapravo bespredmetna. "U Hrvatskoj sam, čim sam došao, potražio vaše finteche i iznenadilo me da imate igrače poput Oradiana, koji stvarno radi odličan posao u Africi", kaže Marom.

Dodaje da vidi mnogo prilika za fintech u Hrvatskoj. Isto tako da ima prostora za mikrokreditiranje, kreditiranje kupnji automobila, nekretnina i osiguranja. "To su sve prilike za hrvatske poduzetnike da ponude rješenja, surađuju s postojećim velikim igračima i pripreme se za promjenu. Nije pitanje hoće li ta promjena doći, jer hoće, pitanje je samo kad će doći i onda ćete već imati biznis koji može samo rasti", kaže Marom.

Cijeli članak pročitajte na poslovni.hr

 

 


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Poduzetništvo
Prilike za mlade
Aktivni građanin