Budućnost je u mojim rukama

| | 18.11.2018

Od 19. do 23.11. u Zagrebu se održava Šesti Tjedan Svjetskog saveza mladih Hrvatska, petodnevna konferencija koja postavlja i odgovora na pitanje: „Što trebaju činiti mladi u Hrvatskoj?“ u području kulture, zapošljavanja, društvene odgovornosti i prava žena.

Konferenciju otvara rasprava o istinskom feminizmu, ulozi i pravima žene u suvremenom društvu. U ponedjeljak, 19.11. u Kulturnom centru Mesnička gosti su dvije uspješne i mlade žene, supruge i majke, Ivana Foretić i Karla Ressler te Hrvoje Vargić, jedan od osnivača Svjetskog saveza mladih Hrvatska.

Aktualna tema (samo)zapošljavanja dobiva pozornost 20.11. – u co-working prostoru BIZkoshnica dolazi osnivač tvrtke Verynice.co, Matthew Manos i Inovacijska kompanija Prokotip. Mladi će imati priliku kroz interaktivne radionice tesirati svoje poslovne ideje i upoznati poslovne modele. Događaj je otvoren za određen broj sudionika, zato ovaj dan traži prijavu.

Nakon poslovnog svijeta, postavlja se pitanje je li  kultura gušt ili gnjavaža? Tisuću mladih sudjelovalo je u istraživanju o kulturnim sadržajima koje je proveo Svjetski savez mladih, a čije rezultate predstavlja 21.11. u Kulturnom centru Mesnička.  Kroz moderirani razgovor  o kulturi kao guštu ili gnjavaži, mladi žele pokazati novo lice kulturnih sadržaja koji će oduševiti mladu publiku,

U bujici informacija, medijskih i ideoloških manipulacija, kaosa socijalnih medija, izniman je napor i izazov uopće razumjeti ideje i procese koji mijenjaju današnje društvo, a kamo li djelovati i artikulirati rješenja na konkretne probleme.  U kontekstu slobode misli i autentičnih stavova, organizatori pokreću raspravu u društvu Aleksandra Musića, Valentina Findrika i Marijana Knezovića, 22.11. u Auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu.

Svaka priča ima svoj kraj - Večer Svjetskog saveza mladih završetak je konferencije Što trebaju činiti mladi u Hrvatskoj? U ugodnoj atmosferi, koju će kreirati mladi glazbenici, možete upoznati ljude koji stoje iza cijele konferencije i pridružiti se slavlju kojim Savez obilježava šest godina djelovanja. Večer započinje u 19 sati na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, Kačićeva 26. Ulaznicu možeš osigurati ovdje.

19. – 23.11. tjedan je mladih za mlade. Možda je baš ovaj, šesti po redu, #wyaweek poticaj i prekretnica da učiniš nešto za sebe i svoje društvo.

Autorica: Josipa Karačić

Za više informacija:

FB https://www.facebook.com/events/760989580913974/

IG linktr.ee/wyacroatia

WYA.net https://www.wya.net/event/wya-week-sto-trebaju-ciniti-mladi-u-hrvatskoj/

Pročitaj više:

Prijavi se na projekt Kompas i usmjeri svoju budućnost

Svjetski savez mladih Hrvatska u suradnji s partnerskim organizacijama Carpe Diem Karlovac, Impress Daruvar, SplitMisli, ESN Dubrovnik, MiSiJa i OU Podum provodi projekt “Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici”. Pokrenut je s ciljem podizanja svijesti o mjerama, pravima i poticajima  za samozapošljavanje i zapošljavanje mladih kao i osnaživanje mladih na zagovaranje u svojoj lokalnoj zajednici poboljšanja uvjeta i procesa zapošljavanja mladih te oblikovanja prijedloga smjernica za novu Strategiju o samozapošljavanju i zapošljavanju mladih.

Prijavi se na Human Rights Slam

U organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska četvrtu godinu zaredom održat će se Human Rights Slam (HRS) - projekt namijenjen edukaciji i promociji ljudskih prava. Krovne teme ovogodišnjeg izdanja su pravo na život, reproduktivna prava i priziv savjesti.Mladi između 18 i 30 godina imaju priliku učiti o ovim aktualnim temama na dvodnevnoj edukaciji koja će se održati 25. i 26. listopada 2019. godine u Zagrebu, a bit će koncipirana kao kombinacija predavanja, interaktivnih radionica i debata sudionika. 

Otočac: Tvoja budućnost - tvoja odgovornost

Konferencija "Tvoja budućnost - tvoja odgovornost" koja se održala u Otočcu od 11. do 13. listopada 2019. okupila je mlade iz sedam županija: Brodsko - posavska, Bjelovarsko - bilogorska, Karlovačka, Ličko - senjska, Dubrovačka, Splitsko - dalmatinska i Grad Zagreb. U sklopu konferencije predstavljeni su rezultati istraživanja o stavovima mladih o zapošljavanju i samozapošljavanju koje je provedeno u svibnju ove godine. Također, teme o kojima je bilo govora su europske i nacionalne politike mladih, društveno poduzetništvo, mjere aktivne politike zapošljavanja i medijski trening. U nastavku navodimo rezultate istraživanja predstavljenje na konferenciji.

(Po)gledaj u sebe, (po)gledaj oko sebe!

U prosincu 2015. krenula sam na jednu edukaciju za koju nisam ni slutila koliko će mi srcu dragih trenutaka donijeti u budućnosti i za koju, zaista nije fraza, nisam ni sanjala koliko će toga promijeniti u našem društvu u naredne četiri godine. Bila je to edukacija za projekt kojim bismo mi, studenti medicine, promicali brigu o mentalnom zdravlju među srednjoškolcima kroz interaktivne radionice. Kako se o mentalnom zdravlju nije govorilo mnogo, a kada se govorilo često je to bilo ispod glasa, prepoznala sam kako je osvješćivanje zajednice te pružanje primjera i podrške drugim mladima velik zadatak za našu generaciju. Poslovica kaže da dan kada zasadiš sjeme nije dan kada ubireš plodove, što je prilično jasno, no, nije uvijek lako čekati na prve plodove. Srećom, ili poštenije je reći entuzijazmom uključenih, ideja koja je postojala vrlo je brzo ugledala svjetlost dana i krenula nezaustavljivo rasti.

Subvencionirani stambeni krediti- mjera za ostanak mladih u Hrvatskoj?

Vlada Republike Hrvatske, preciznije Ministarstvo graditeljstva  i prostornog uređenja najavilo je novi poziv mladima za subvencioniranje stambenih kredita koji će biti otvoren 10. rujna 2019. godine.  Ova mjera uvedena je 2017. kao jedna od demografskih mjera Vlade, a koja mladima pomaže riješiti stambeno pitanje plaćanjem dijela stambenog kredita u prvih pet godina otplate.Subvencija se produžuje za dodatne dvije godine za svako novorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, a posljednjim izmjenama zakona omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu.

Imate ideju koju biste htjeli realizirati, a ne znate kako?

U ovom članku saznajte kako koristiti mjere aktivne politike zapošljavanja i pokrenite svoj posao u Hrvatskoj. Među mjerama aktivne politike zapošljavanja nalaze se razne mjere i potpore, od SOR-a i pripravništva, pa do potpore samozapošljavanja.Ako želite pokrenuti vlastiti posao, imate ideju, ali ne znate kako onda je ovo članak za vas. Naime, potpore za samozapošljavanje dodjeljuju se nezaposlenim osobama, koje se odluče na pokretanje vlastitog posla, a prijavljene su u evidenciju Zavoda.