Brainobrain

Lucija Kundid | 2 min | 19.07.2019

Jeste li čuli za Brainobrain?

Radi se o jedinstvenom programu za djecu od 4 do 14 godina koji uz pomoć abakusa i mentalne aritmetike razvija važne kognitivne sposobnosti dok uz pomoć NLP-a (neurolingvističkog programiranja) izgrađuje socijalne vještine. Cilj je da se pomoću te metode razviju puni potencijali mozga: fokus, koncentracija, brzina, točnost, pamćenje i sl. Tijekom rada na abakusu izvodeći matematičke radnje djeca uz pomoć metode VAK (Vizualno Auditivno Kinestetičko) osvješćuju i pojačavaju glavna tri osjeta (pisalo senzora). Na kasnijim razinama djeca uče vizualizirati kuglice abakusa koje vide (vizualno), prate upute slušajući riječi (slušanje) da bi odradili konkretnu vježbu, te pokreću kuglice (dodir) da bi dobili odgovor, tijekom čega se odvija intenzivni trening mozga koji vodi do genijalnih sposobnosti.

Program Brainobrain u Hrvatskoj je prisutan od 2013. godine i sve se više razvija, a posebno u Zagrebu gdje postoji šest centara.

Jedan od centara pokrenuo je i mladi Domagoj Rogina (27) koji je završio studij geografije na odsjeku za Baštinu i turizam na Prirodoslovno - matematičkom fakultetu u Zagrebu.  Za Brainobrain saznao je spletom okolnosti, kada se nakon završetka faksa raspitivao za savjete prilikom traženja posla. Tako je počeo raditi kao trener (predavač) Brainobrain Europe, u centrima Brainobrain u Dubravi i Trnju. Sam program ga je oduševio te je godinu poslije otvorio franšizni centar Brainobrain u Maksimiru, na adresi Harambašićeva 10

"Program Brainobrain izgrađuje i potiče matematičke sposobnosti kod djece. Djeca se puno bolje i lakše snalaze u matematici. Potiče mentalnu koordinaciju što rezultira povećanjem brzine procesuiranja informacija. Radi na jačanju koncentracije i fokusa. Program Brainobrain abakus uspješno razvija i vještine kao što su fotografska memorija, razvoj mašte, kreativnost (podrazumijeva pronalaženje više različitih odgovora i rješenja na situacije i zadatke koji su pred nas postavljeni), vizualizacija, slušačke sposobnosti, ali i multitasking (mogućnost obavljanja više radnji u isto vrijeme). Jedinstvenost programa je i u posebnim uvjetima u kojima se izvodi nastava, a to je opuštajuća, zabavna i kreativna atmosfera. Na satu su najvažniji pozitivni emocionalni odnosi gdje se sva djeca smatraju malim genijalcima – i tako im se i pristupa! Ono što mi se posebno sviđa jest što se u programu pozitivno utječe i na osobnost djece. To se događa putem tehnika NLP-a. NLP je znanost o procesu razmišljanja. Povećanje svijesti o našim riječima pri stvaranju misli uvelike nam može pomoći u poboljšanju naše osobnosti, ponašanja, aktivnosti i u ostvarivanju naših ciljeva. Pozitivno razmišljanje, njegovanje emocionalne inteligencije, kreativno i slobodno izražavanje, međusobno poštovanje i uvažavanje, ključne su odlike i karakteristike programa Brainobrain. Tehnike NLP-a znatno pridonose razvoju osobnosti i samosvijesti. Kod djece buđenje samosvijesti dovodi do razvoja liderskih sposobnosti, samopouzdanja, oslobođenja od strahova, lakšeg donošenja odluka, boljeg razlučivanja bitnog od nebitnog itd., a sve radi uspješnog postizanja najviših životnih ciljeva", otkriva nam Domagoj.

 

Što se tiče Brainobraina Maksimir, u planu je nastavak rada s djecom koja su u programu i dostizanje viših stupnjeva jer su tada rezultati najveći i najvidljiviji, te stalno otvaranje novih grupa. Informacije o programu mogu se naći na mrežnoj stranici Brainobraina Hrvatska - http://brainobraineurope.com/. Informacije o radu i novostima vezano uz Brainobrain Maksimir mogu se naći na Facebooku - https://www.facebook.com/brainobrainmaksimir/ i Instagramu https://www.instagram.com/brainobrain_maksimir/.

Domagojeva poruka mladima u Hrvatskoj:

Za kraj želim poručiti mladima da se isplati ostati u Hrvatskoj. Često to nije nimalo lako, ali se itekako može uspjeti. Najvažnije je biti fleksibilan i razmišljati o različitim mogućnostima. Važno je i da nismo ograničeni nužno samo na svoju struku već da prepoznajemo svoje talente te potrebe okoline u kojoj odrastamo, te svojim trudom i radom pokušamo osmisliti i stvoriti nešto što će pomoći ispuniti te potrebe. I definitivno nikada ne treba odustajati, već stalno iznova pokušavati i pritom vjerovati u sebe i svoje mogućnosti.

 

 

Lucija Kundid

Voli izazove pa se tako trudi pronaći pozitivne priče mladih ljudi koji su ostali u Lijepoj našoj i tako pokazati da se ustrajnost u radu isplati.

Pročitaj više:

Prijavi se na projekt Kompas i usmjeri svoju budućnost

Svjetski savez mladih Hrvatska u suradnji s partnerskim organizacijama Carpe Diem Karlovac, Impress Daruvar, SplitMisli, ESN Dubrovnik, MiSiJa i OU Podum provodi projekt “Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici”. Pokrenut je s ciljem podizanja svijesti o mjerama, pravima i poticajima  za samozapošljavanje i zapošljavanje mladih kao i osnaživanje mladih na zagovaranje u svojoj lokalnoj zajednici poboljšanja uvjeta i procesa zapošljavanja mladih te oblikovanja prijedloga smjernica za novu Strategiju o samozapošljavanju i zapošljavanju mladih.

Prijavi se na Human Rights Slam

U organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska četvrtu godinu zaredom održat će se Human Rights Slam (HRS) - projekt namijenjen edukaciji i promociji ljudskih prava. Krovne teme ovogodišnjeg izdanja su pravo na život, reproduktivna prava i priziv savjesti.Mladi između 18 i 30 godina imaju priliku učiti o ovim aktualnim temama na dvodnevnoj edukaciji koja će se održati 25. i 26. listopada 2019. godine u Zagrebu, a bit će koncipirana kao kombinacija predavanja, interaktivnih radionica i debata sudionika. 

Otočac: Tvoja budućnost - tvoja odgovornost

Konferencija "Tvoja budućnost - tvoja odgovornost" koja se održala u Otočcu od 11. do 13. listopada 2019. okupila je mlade iz sedam županija: Brodsko - posavska, Bjelovarsko - bilogorska, Karlovačka, Ličko - senjska, Dubrovačka, Splitsko - dalmatinska i Grad Zagreb. U sklopu konferencije predstavljeni su rezultati istraživanja o stavovima mladih o zapošljavanju i samozapošljavanju koje je provedeno u svibnju ove godine. Također, teme o kojima je bilo govora su europske i nacionalne politike mladih, društveno poduzetništvo, mjere aktivne politike zapošljavanja i medijski trening. U nastavku navodimo rezultate istraživanja predstavljenje na konferenciji.

(Po)gledaj u sebe, (po)gledaj oko sebe!

U prosincu 2015. krenula sam na jednu edukaciju za koju nisam ni slutila koliko će mi srcu dragih trenutaka donijeti u budućnosti i za koju, zaista nije fraza, nisam ni sanjala koliko će toga promijeniti u našem društvu u naredne četiri godine. Bila je to edukacija za projekt kojim bismo mi, studenti medicine, promicali brigu o mentalnom zdravlju među srednjoškolcima kroz interaktivne radionice. Kako se o mentalnom zdravlju nije govorilo mnogo, a kada se govorilo često je to bilo ispod glasa, prepoznala sam kako je osvješćivanje zajednice te pružanje primjera i podrške drugim mladima velik zadatak za našu generaciju. Poslovica kaže da dan kada zasadiš sjeme nije dan kada ubireš plodove, što je prilično jasno, no, nije uvijek lako čekati na prve plodove. Srećom, ili poštenije je reći entuzijazmom uključenih, ideja koja je postojala vrlo je brzo ugledala svjetlost dana i krenula nezaustavljivo rasti.

Subvencionirani stambeni krediti- mjera za ostanak mladih u Hrvatskoj?

Vlada Republike Hrvatske, preciznije Ministarstvo graditeljstva  i prostornog uređenja najavilo je novi poziv mladima za subvencioniranje stambenih kredita koji će biti otvoren 10. rujna 2019. godine.  Ova mjera uvedena je 2017. kao jedna od demografskih mjera Vlade, a koja mladima pomaže riješiti stambeno pitanje plaćanjem dijela stambenog kredita u prvih pet godina otplate.Subvencija se produžuje za dodatne dvije godine za svako novorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, a posljednjim izmjenama zakona omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu.

Imate ideju koju biste htjeli realizirati, a ne znate kako?

U ovom članku saznajte kako koristiti mjere aktivne politike zapošljavanja i pokrenite svoj posao u Hrvatskoj. Među mjerama aktivne politike zapošljavanja nalaze se razne mjere i potpore, od SOR-a i pripravništva, pa do potpore samozapošljavanja.Ako želite pokrenuti vlastiti posao, imate ideju, ali ne znate kako onda je ovo članak za vas. Naime, potpore za samozapošljavanje dodjeljuju se nezaposlenim osobama, koje se odluče na pokretanje vlastitog posla, a prijavljene su u evidenciju Zavoda.