7. Tjedan Svjetskog saveza mladih Hrvatska počeo raspravom o zapošljavanju mladih

| 3 min | 26.11.2019

Otvoren je 7. Tjedan Svjetskog saveza mladih Hrvatska koji je u ponedjeljak 25. 11. 2019. godine s početkom u 18 sati započeo okruglim stolom "Perspektiva u stečaju" na kojem su donositelji odluka i poduzetnici govorili o temi zapošljavanja mladih. 


Sudionici okruglog stola bili su: 

 

-dr. sc. Božo Petrov, MOST,

-Marko Burčul, mag. oec., Booking.com,

-Luka Zrinski, mag. oec., Glavni tajnik Foruma mladih SDP-a,

-Ivan Vidiš, mag. pol., predsjednik Mladeži HDZ-a.


7. Tjedan je otvorila predsjednica SSMH Jelena Slavić Miljenović riječima pozdrava te poželjela uspješan rad na petodnevnoj konferenciji pod nazivom "Put do slobode ili slobodan pad?".


Moderator David Pranjić uveo je sudionike u temu zapošljavanja mladih kroz predstavljanje rezultata istraživanja unutar projekta Kompas koje je SSMH proveo u svibnju 2019. godine. Rezultati pokazuju kako većina ispitanika istraživanja nije upoznata s aktualnim mjerama zapošljavanja i samozapošljavanja i kako 70% mladih nije upoznato s pojmom društvenog poduzetništva.

Marko Burčul, upozorio je kako pri planiranju razvoja tržišta rada trebamo voditi računa o brzom napretku tehnologije u budućnosti. Zbog brzog razvoja modernih tehnologija i umjetne inteligencije, prema Burčulu, nužno je usmjeriti tržište rada prema poslovima koje neće biti moguće zamijeniti naprednim tehnologijama i strojevima.


Luka Zrinski je poručio kako se mladi u Hrvatskoj susreću s tri glavna problema: veliki odlazak mladih, niska prosječna plaća te neusklađenost sustava obrazovanja i tržišta rada. Također, poručio je kako sve mjere zapošljavanja trebaju imati detaljno osmišljen i razvijen strateški plan i transparentnu sliku u društvu.

Božo Petrov jasno je naglasio kako se nada liberalizaciji tržišta rada i smanjivanju poreznih opterećenja. Također, naglasio je kako Hrvatskoj nedostaju ključni strateški planovi za razvoj koji bi mlade potaknuli na ostanak u Hrvatskoj. Petrov je dodatno naglasio kako postoji niz mjera koje su izvedive za prosperitet mladih u Hrvatskoj za što je, između ostalog, ključno provesti kvalitetnu poreznu reformu u smjeru poticanja pozitivne gospodarske klime.


Ivan Vidiš je napomenuo kako Vlada Republike Hrvatske aktivno razmišlja o mladima i o izazovima s kojima se mladi suočavaju te je predstavio pozitivne trendove po pitanju zapošljavanja mladih u Hrvatskoj.

Vidiš je napomenuo kako je mjera samozapošljavanja najuspješnija zbog poticanja mladih na aktivno samostalno zapošljavanje. 
 

Svi govornici su se složili oko toga da se Hrvatska treba suočiti s budućnošću koja donosi velike promjene na tržištu rada zbog razvoja tehnologije, ali i kako u Hrvatskoj postoji bolja perspektiva za život ako se zajednički za nju potrudimo i u to uključimo mlade.
 

Tjedan SSMH se nastavlja tribinom Ulaz slobodan - od djela do zajedništva na kojoj će sutra, 26. 11. u 19 sati Hrvatskom školskom muzeju stručnjaci iz različitih umjetničkih područja mladima osvijestiti presudni značaj umjetnosti za doživljaj ljudskog dostojanstva. Miroslav Mićanović, Anita Ruso, Iva Šverko i Melita Omeragić govorit će o ulozi umjetnosti u oblikovanju ljudskog zajedništva i potaknuti mlade na ostvarenje izvrsnosti kroz vlastita umjetnička djela.

Pročitaj više:

Prijavi se na projekt Kompas i usmjeri svoju budućnost

Svjetski savez mladih Hrvatska u suradnji s partnerskim organizacijama Carpe Diem Karlovac, Impress Daruvar, SplitMisli, ESN Dubrovnik, MiSiJa i OU Podum provodi projekt “Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici”. Pokrenut je s ciljem podizanja svijesti o mjerama, pravima i poticajima  za samozapošljavanje i zapošljavanje mladih kao i osnaživanje mladih na zagovaranje u svojoj lokalnoj zajednici poboljšanja uvjeta i procesa zapošljavanja mladih te oblikovanja prijedloga smjernica za novu Strategiju o samozapošljavanju i zapošljavanju mladih.

Prijavi se na Human Rights Slam

U organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska četvrtu godinu zaredom održat će se Human Rights Slam (HRS) - projekt namijenjen edukaciji i promociji ljudskih prava. Krovne teme ovogodišnjeg izdanja su pravo na život, reproduktivna prava i priziv savjesti.Mladi između 18 i 30 godina imaju priliku učiti o ovim aktualnim temama na dvodnevnoj edukaciji koja će se održati 25. i 26. listopada 2019. godine u Zagrebu, a bit će koncipirana kao kombinacija predavanja, interaktivnih radionica i debata sudionika. 

Otočac: Tvoja budućnost - tvoja odgovornost

Konferencija "Tvoja budućnost - tvoja odgovornost" koja se održala u Otočcu od 11. do 13. listopada 2019. okupila je mlade iz sedam županija: Brodsko - posavska, Bjelovarsko - bilogorska, Karlovačka, Ličko - senjska, Dubrovačka, Splitsko - dalmatinska i Grad Zagreb. U sklopu konferencije predstavljeni su rezultati istraživanja o stavovima mladih o zapošljavanju i samozapošljavanju koje je provedeno u svibnju ove godine. Također, teme o kojima je bilo govora su europske i nacionalne politike mladih, društveno poduzetništvo, mjere aktivne politike zapošljavanja i medijski trening. U nastavku navodimo rezultate istraživanja predstavljenje na konferenciji.

(Po)gledaj u sebe, (po)gledaj oko sebe!

U prosincu 2015. krenula sam na jednu edukaciju za koju nisam ni slutila koliko će mi srcu dragih trenutaka donijeti u budućnosti i za koju, zaista nije fraza, nisam ni sanjala koliko će toga promijeniti u našem društvu u naredne četiri godine. Bila je to edukacija za projekt kojim bismo mi, studenti medicine, promicali brigu o mentalnom zdravlju među srednjoškolcima kroz interaktivne radionice. Kako se o mentalnom zdravlju nije govorilo mnogo, a kada se govorilo često je to bilo ispod glasa, prepoznala sam kako je osvješćivanje zajednice te pružanje primjera i podrške drugim mladima velik zadatak za našu generaciju. Poslovica kaže da dan kada zasadiš sjeme nije dan kada ubireš plodove, što je prilično jasno, no, nije uvijek lako čekati na prve plodove. Srećom, ili poštenije je reći entuzijazmom uključenih, ideja koja je postojala vrlo je brzo ugledala svjetlost dana i krenula nezaustavljivo rasti.

Subvencionirani stambeni krediti- mjera za ostanak mladih u Hrvatskoj?

Vlada Republike Hrvatske, preciznije Ministarstvo graditeljstva  i prostornog uređenja najavilo je novi poziv mladima za subvencioniranje stambenih kredita koji će biti otvoren 10. rujna 2019. godine.  Ova mjera uvedena je 2017. kao jedna od demografskih mjera Vlade, a koja mladima pomaže riješiti stambeno pitanje plaćanjem dijela stambenog kredita u prvih pet godina otplate.Subvencija se produžuje za dodatne dvije godine za svako novorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, a posljednjim izmjenama zakona omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu.

Imate ideju koju biste htjeli realizirati, a ne znate kako?

U ovom članku saznajte kako koristiti mjere aktivne politike zapošljavanja i pokrenite svoj posao u Hrvatskoj. Među mjerama aktivne politike zapošljavanja nalaze se razne mjere i potpore, od SOR-a i pripravništva, pa do potpore samozapošljavanja.Ako želite pokrenuti vlastiti posao, imate ideju, ali ne znate kako onda je ovo članak za vas. Naime, potpore za samozapošljavanje dodjeljuju se nezaposlenim osobama, koje se odluče na pokretanje vlastitog posla, a prijavljene su u evidenciju Zavoda.