Pri samom završetku konferencije Svjetskog saveza mladih Hrvatska (SSMH) naziva ˝Mi ostajemo u Hrvatskoj!˝, koja se događala od 20. do 24. studenog 2017. godine u Zagrebu, zadnji dan održala se Proslava pet godina postojanja SSMH.

U petak navečer okupilo se preko 100 ljudi u prostorijama Hrvatske paneuropske unije koji su uživali u jednosatnom programu kroz koji je predstavljeno što je SSMH napravio u pet godina. Također, program su obogatili i nastupi mladih umjetnika, od kojih su neki i članovi SSMH.

Pet ponosa SSMH za pet godina

U uvodnom govoru predsjednik Šimun Lončarević i potpredsjednica Kristina Samardžić spomenuli su pet uspjeha SSMH i njenih članova.

Referirali su se na edukaciju ˝Mladi za dostojanstvo i ljudska prava˝, koja je preduvjet da mladi postanu članovi SSMH. Edukacija se sastoji od čitanja tekstova filozofsko-antropološke naravi, od autora poput Josepha Piepera, Ivana Pavla II, Nelsona Mandele, Immanuela Kanta, Martina Bubera ili Jacquesa Maritaina. Trenutno je u provedbi sedmi ciklus edukacije, koju je do sada pohađalo više od 500 mladih u cijeloj Hrvatskoj. Cilj edukacije je dubinsko upoznavanje svrhe postojanja čovjeka, koji u tekstovima poentira kroz izraz slobode za izvrsnost – uvijek činiti ono što je u čovjekovoj naravi i u skladu sa ljudskim dostojanstvom.

Kao drugi uspjeh je naveden najmlađi projekt koji je ujedno i prvi projekt SSMH održan na nacionalnoj razini. Platforma ˝Suprotiva˝ pokrenuta je kako bi se u četiri najveća grada Hrvatske održale konferencije za mlade čiji je cilj bio ispitati potrebe mladih i obučiti ih kako se oni sami mogu uključiti u formiranje Nacionalnog programa za mlade. Na prošlotjednom ˝Tjednu SSMH˝ predstavljene su mjere za Nacionalni program za mlade, izrađene u sklopu ovog projekta. Naši članovi nastavljaju i nakon konferencije marljivo djelovati u radnoj skupini za istoimeni program.Kao treću točku ponosa Šimun i Kristina naveli su ljude. SSMH broji preko 100 aktivnih članova te preko 2500 podržavajućih. Naši članovi su mladi studenti ili radnička mladež, koji se nakon edukacije ˝Mladi za dostojanstvo i ljudska prava˝ okupljaju i zajedno osmišljavaju te provode projekte od aktualne važnosti za mlade u Hrvatskoj. Svaki član potiče se da živi ljudsko dostojanstvo te njeguje svoju odgovornost prema društvu, koristeći interese i talente koje ima.

˝Prirok˝ je, predstavljen kao četvrta točka, projekt koji okuplja mlade književnike te ih kroz susrete sa afirmiranim književnicima formira kako bi rasli u svojim vještinama pisanja. Na taj način mladi književnici bruse svoje talente te ujedno i doprinose promociji kulture u društvu, što je jedna od 3 područja rada udruge SSMH, uz edukaciju i zagovaranje.

˝Tjedan SSMH˝, kao peta točka, već se tradicionalno održava petu godinu, ove godine pod temom ˝Mi ostajemo u Hrvatskoj!˝. Kroz tjednu konferenciju mladi se sastaju međusobno i sa donositeljima odluka te raspravljaju i iznose zaključke oko tema poput Nacionalnog programa za mlade, važnosti razumijevanja vrijednosti koje nas okupljaju u našoj domovini ili pak poduzetništva. Ove godine tjednu SSMH prisustvovalo je preko 350 mladih.

Večer u kojoj smo slavili izvrsnost

Ako se pitate na što je još SSMH ponosan i zašto smo željeli proslaviti ovih prvih pet godina svojeg postojanja, možemo reći kako smo u petak slavili i trud koji ulažemo u naše projekte, naša prijateljstva, naše manje projekte od kojih su neki tek u povojima, preko 2500 prijatelja i podupiratelja s kojima ostvarujemo zanimljive suradnje i suradnje za dobrobit našeg društva te našu snagu da se unatoč lošim trendovima u društvu borimo za Istinito i Dobro.

Proslavu su svojim nastupima obogatili klapa Gradec, Lucija Petrač na flauti i Antun Iveković na gitari te Antun Pfeifer i Tena Galešić koji su otplesali rumbu.

Prepuni pozitivne energije nakon plodonosnog tjedna koji je iza nas, pripremamo već nove projekte kojima želimo doprijeti do novih mladih, koji nas još nisu upoznali. Prvi od njih je Human Rights Slam koji će se održati 8. i 9. prosinca u Zagrebu i za kojeg se možete prijaviti putem slijedeće poveznice.

A onda se i veselimo svemu onom što dolazi, novim prilikama za zauzimanje za mlade, novim članovima i novim projektima. Mladi, čekamo vas da zajedno obojamo novih pet godina u ljudsko dostojanstvo, slobodu, solidarnost i izvrsnost!

 

Ana Antunović