Suvremena plesna scena nezaustavljivo stremi "Gore"

| 3 min | 06.11.2019

Predstava „Gore“ bila je jedna od rijetkih prilika da slavim ženu u sebi. Dugo se nisam osjećala tako moćno u svojoj autentičnosti, vjerojatno baš kao i svaka od članica novoformirane postave ZPA koje su na pozornicu ZKM-a umarširale na virtualnim štiklama. Taj divlji „catwalk“ na kojem bi pozavidio i ponajbolji modni agent, predstavio je šest djevojaka kao jedan kolektiv naglašenih osobnosti i estetike pokreta.

 

Ostatak sam izvedbe provela na rubu stolice, neprekidno se pronalazeći u svakoj od njih dok je moćne basove Nenada Kovačića tu i tamo nadglasao jedino zvuk mog uzbuđenog srca. Hod na nevidljivim potpeticama toliko zorno simbolizira žensku snagu pri čemu je potpuno izostavljan onaj konzumeristički fashion statement o nerazdruživosti žene i štikle te doslovno pregažen kretnjama kojima ženu stavlja na pijedestal samostalnosti na kojem joj ne treba lažni oslonac potpetice koja našu nesigurnost dodatno izdiže za desetak centimetara uvis. Poželjela sam da mogu koračati s njima. Toliko zrače sigurnošću.

 

Nikada ne čitam materijale prije plesne predstave. Disciplina koja pripovijeda bez teksta, zaslužuje i gledanje bez uvodnika. Ako je predstava dobra, poruku ću shvatiti kroz sami pokret, a ako nije, ni čitanje uvodnika nakon nje, neće puno popraviti dojam. „Gore“ nema neku linearnu radnju pa ipak iz dinamike izvedbe, koja je i sama vrlo ekstremna, jasno je da se radi o životu u kolektivu i izvan njega. Autentičnost svake od plesačica prikazuje ju tako kao ličnost, i kao dio kolektiva, pri čemu se te dvije uloge često i preklapaju.

 

Žestina izvedbe kao i rijetka zahtjevnost koreografije idealni su za showcase novih članica ansambla, ali potpuno izostaje dojam da je Ferenc Feher to isforsirao. Taj neprekinuti ritam, koji do te mjere utječe na publiku da na momente doista požališ što sjediš, sjajan je odraz tempa suvremene žene, čije se uloge i zadaće često preklapaju i od pojedinke zahtijevaju nadljudske napore u nošenju sa životnim izazovima. Zato su sve članice ansambla heroine modernog načina života. Gendis Putri Kartini izvedbi donosi zaigranost i divljinu, Andreja Jandrić drsku sirovu snagu i oštrinu pokreta, Sintija Kučić spaja žensku krhkost s okretnošću divlje zvijeri. Ivona Grubišić s mladenačkom lakoćom izvodi street style elemente, Jovana Zelenović sofisticiranim pokretom i direktnim izrazom svoju neupitnu ženstvenost transformira u seksipil, a naizgled fragilna Margareta Firinger iznenađuje profinjenošću scenskog izraza čak i u akrobatskim elementima.

 

Decentni kostimi Zdravke Ivandije Kirigin kao da omekšavaju silinu pokreta koji kroz izvedbu doslovno probijaju kroz slojeve odijela, baš poput ženstvenosti mladih performerica. Uz minimalnu ali domišljatu rasvjetu Saše Fistrića, pedesetominutna izvedba „Gore“ prva je plesna predstava na kojoj sam doživjela „standing ovations“ i uzajamne krikove istinske sreće kako izvođačica, tako i publike. Baš ta uzajamna nesputana strast potpirena vatrometom pokreta bio bi prva preporuka, kad bih imala zadatak svu ljepotu suvremenog izričaja približiti nekome tko nikad prije nije gledao plesnu izvedbu.

 

Za sve dodatne informacije o plesnoj predstavi Gore, uključujući informacije o daljnjem radu plesne skupine i budućim najavama, potražite ovdje.

 

Klara Šimunović

Pročitaj više:

Prijavi se na projekt Kompas i usmjeri svoju budućnost

Svjetski savez mladih Hrvatska u suradnji s partnerskim organizacijama Carpe Diem Karlovac, Impress Daruvar, SplitMisli, ESN Dubrovnik, MiSiJa i OU Podum provodi projekt “Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici”. Pokrenut je s ciljem podizanja svijesti o mjerama, pravima i poticajima  za samozapošljavanje i zapošljavanje mladih kao i osnaživanje mladih na zagovaranje u svojoj lokalnoj zajednici poboljšanja uvjeta i procesa zapošljavanja mladih te oblikovanja prijedloga smjernica za novu Strategiju o samozapošljavanju i zapošljavanju mladih.

Prijavi se na Human Rights Slam

U organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska četvrtu godinu zaredom održat će se Human Rights Slam (HRS) - projekt namijenjen edukaciji i promociji ljudskih prava. Krovne teme ovogodišnjeg izdanja su pravo na život, reproduktivna prava i priziv savjesti.Mladi između 18 i 30 godina imaju priliku učiti o ovim aktualnim temama na dvodnevnoj edukaciji koja će se održati 25. i 26. listopada 2019. godine u Zagrebu, a bit će koncipirana kao kombinacija predavanja, interaktivnih radionica i debata sudionika. 

Otočac: Tvoja budućnost - tvoja odgovornost

Konferencija "Tvoja budućnost - tvoja odgovornost" koja se održala u Otočcu od 11. do 13. listopada 2019. okupila je mlade iz sedam županija: Brodsko - posavska, Bjelovarsko - bilogorska, Karlovačka, Ličko - senjska, Dubrovačka, Splitsko - dalmatinska i Grad Zagreb. U sklopu konferencije predstavljeni su rezultati istraživanja o stavovima mladih o zapošljavanju i samozapošljavanju koje je provedeno u svibnju ove godine. Također, teme o kojima je bilo govora su europske i nacionalne politike mladih, društveno poduzetništvo, mjere aktivne politike zapošljavanja i medijski trening. U nastavku navodimo rezultate istraživanja predstavljenje na konferenciji.

(Po)gledaj u sebe, (po)gledaj oko sebe!

U prosincu 2015. krenula sam na jednu edukaciju za koju nisam ni slutila koliko će mi srcu dragih trenutaka donijeti u budućnosti i za koju, zaista nije fraza, nisam ni sanjala koliko će toga promijeniti u našem društvu u naredne četiri godine. Bila je to edukacija za projekt kojim bismo mi, studenti medicine, promicali brigu o mentalnom zdravlju među srednjoškolcima kroz interaktivne radionice. Kako se o mentalnom zdravlju nije govorilo mnogo, a kada se govorilo često je to bilo ispod glasa, prepoznala sam kako je osvješćivanje zajednice te pružanje primjera i podrške drugim mladima velik zadatak za našu generaciju. Poslovica kaže da dan kada zasadiš sjeme nije dan kada ubireš plodove, što je prilično jasno, no, nije uvijek lako čekati na prve plodove. Srećom, ili poštenije je reći entuzijazmom uključenih, ideja koja je postojala vrlo je brzo ugledala svjetlost dana i krenula nezaustavljivo rasti.

Subvencionirani stambeni krediti- mjera za ostanak mladih u Hrvatskoj?

Vlada Republike Hrvatske, preciznije Ministarstvo graditeljstva  i prostornog uređenja najavilo je novi poziv mladima za subvencioniranje stambenih kredita koji će biti otvoren 10. rujna 2019. godine.  Ova mjera uvedena je 2017. kao jedna od demografskih mjera Vlade, a koja mladima pomaže riješiti stambeno pitanje plaćanjem dijela stambenog kredita u prvih pet godina otplate.Subvencija se produžuje za dodatne dvije godine za svako novorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, a posljednjim izmjenama zakona omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu.

Imate ideju koju biste htjeli realizirati, a ne znate kako?

U ovom članku saznajte kako koristiti mjere aktivne politike zapošljavanja i pokrenite svoj posao u Hrvatskoj. Među mjerama aktivne politike zapošljavanja nalaze se razne mjere i potpore, od SOR-a i pripravništva, pa do potpore samozapošljavanja.Ako želite pokrenuti vlastiti posao, imate ideju, ali ne znate kako onda je ovo članak za vas. Naime, potpore za samozapošljavanje dodjeljuju se nezaposlenim osobama, koje se odluče na pokretanje vlastitog posla, a prijavljene su u evidenciju Zavoda.