Predstava "Od tišine do glazbe"

Lucija Kundid | 3 min | 13.03.2019

Sve ljubitelje umjetnosti u ovu nedjelju čeka prava poslastica. Naime, predstava “Od tišine do glazbe“ u klubu Vinyl u nedjelju 17. ožujka održava svoju 100. izvedbu. O čemu se radi i tko glumi u predstavi saznajte u nastavku.

Mladi samostalni glumac; kazališni, filmski, televizijski, Ivan Đuričić, zvan Đuro (34) i Domagoj Mokrović (25) student prava protagonisti su predstave.

Njihovo upoznavanje dogodilo se preko poznanika Nenada Zlamala, voditelja benda Jam Bucket u kojem Domagoj godinama svira i na neki način je Nenad “povukao“ Đuru u bend. Doduše, kako bi Domagoj kroz smijeh rekao: nije nikome jasno s kojom funkcijom i razlogom.Međutim, da nije bilo toga do njihovog upoznavanja ne bi došlo.
Predstava “Od tišine do glazbe“ je originalno slovenski tekst i slovenska predstava, autora Jure Ivanušiča i Marka Vezovišeka, koja u Sloveniji igra već 13 godina, gdje je doživjela preko 300 izvedbi. Đuro ju je prije dosta godina gledao na jednom gostovanju u Zagrebu i svidjela mu se.

“Tako su prolazile godine i u klubu Vinyl razvila se ideja da se tamo pokrene i kazališna scena i ja sam stalno to negdje imao na pameti, ali što druge obaveze, poslovi i ostalo, nikako to nije dolazilo na red i na jednom koncertu kad sam bio razgovarao s Vedranom Peternelom koji vodi program u Vinylu sam se sjetio predstave Od tišine do glazbe, da mogu to napraviti s još jednim muzičarem, i tako je krenula ideja. Kontaktirao sam Juru i Marka u Sloveniju i oni su vrlo brzo pristali i, kako su imali gostovanje u Koprivnici, našli smo se, ja sam još jednom pogledao predstavu i poslije predstave su arbitražom Ludens Teatra uspješno okončani pregovori oko autorskih prava i tako se priča zavrtila. U studenom 2016 na noć kazališta je bila premijera predstave i tako je pokrenuta scena u Vinylu”, otkriva nam Đuro.

O čemu se zapravo radi u predstavi?

“Ova predstava u sat vremena publiku vodi od kamenog doba do Rolling Stonesa, s niz glazbenih anegdota, duhovitih priča iz povijesti glazbe, niz glazbenih ulomaka koji se sveukupno izvode na 9 instrumenata. Ludo otkačena predstava za sve generacije - od djece, studenata, penzionera svih...“ A paralelno uz pomoć partnera HDS ZAMP-a predstavu igramo u školama za učenike viših razreda osnovnih škola i srednjih škola.

Iza predstave stoji zapravo cijeli tim ljudi: njih dvojica na pozornici i ton majstor kao i cijeli tim iza njih. Lidija Ivanda je zajedno s Ivanom producentica predstave i voditeljica Teatra Erato u čijoj produkciji je predstava nastala, Ivana Primorac prevela je tekst na hrvatski, Ivan Šivak i Ela Prižmić napravili su vizualni identitet predstave, a Mateo Patekar oblikovanje zvuka za predstavu. Nora Krstulović i Vedran Peternel iz kolektiva Skroz, koji između ostalog i vodi program u Vinylu, u pretprodukcijskoj fazi su bili velika podrška i pomoć, a i nakon premijere su jako puno pomogli da predstava stane na noge.

Na pitanje kako dečki usklađuju ostale obaveze i probe, Đuro otkriva kako je “control freak“, pa se trudi unaprijed dogovarati termine izvedbi, pa kad nazove Domagoja, samo ga pita je li slobodan i to je to. Ono što predstavu čini zanimljivom i posebnom je da je u potpunosti od početka financirana privatnim novcem i zapravo je igranjem i prodajom karata otplatila sve uloženo i nastavila zarađivati. Naravno, ističu kako sve to ne bi uspjeli da nema publike, koja redovito prati sve!

Što se tiče planova za budućnost, u naredna dva mjeseca ih očekuju trodnevna gostovanja u Slavoniji, dvodnevna u Istri, izvedbe u Sisku, Zagrebu, Opatiji, Rijeci i još mnogo drugih.Imaju mnogo više planova nego što ih stignu realizirati, a u planu im je odlazak i izvan granica RH u hrvatske centre u inozemstvu. Predstavu “Od tišine do glazbe“ možete pratiti na društvenim mrežama i kanalu YouTube.

 

Lucija Kundid

Lucija voli izazove pa se tako trudi pronaći pozitivne priče mladih ljudi koji su ostali u Lijepoj našoj i tako pokazati da se ustrajnost u radu isplati.


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Kulturiranje