Ovaj tjedan u bioetici: 15. 2. 2021. - 21. 2. 2021.

Luka Poslon | 3 min | 22.02.2021

WYA
O politici

U ovotjednom pregledu vijesti iz bioetike donosimo novosti vezane uz zabranu pobačaja u Južnoj Karolini, zakonu o eutanaziji koji je u Portugalu upućen na ocjenu ustavnosti te povećanju cyber napada na zdravstvene ustanove u Francuskoj.

Također, donosimo i vijesti o rođenje genetski modificiranih ovaca u Kini te proširenju opseg klauzule o prizivu savjesti u Arkansasu.


1. Južna Karolina: Zabrana pobačaja ako srce fetusa kuca

(CNN) U Sjedinjenim Američkim Državama, guverner države Južna Karolina, Henry McMaster, potpisao je u četvrtak 18. 2. 2021. zakon o zabrani pobačaja ukoliko ultrazvuk otkrije otkucaje srca fetusa. Generalna skupština Južne Karoline usvojila je navedeni zakon punog naziva Zakon o otkucajima srca i zaštiti od pobačaja Južne Karoline u srijedu sa 79 glasova za i 35 protiv.


Navedeni zakon navodi kako liječnik mora učiniti ultrazvuk na osobi koja traži pobačaj kako bi utvrdio postoji li otkucaj fetusa. Ako se utvrde otkucaji srca, liječnik ne može izvršiti pobačaj ukoliko ne vjeruje da je riječ o hitnoj medicinskoj pomoći, ako je trudnoća rezultat silovanja ili incesta ili ako postoji fetalna anomalija. Liječnici i medicinsko osoblje koje će pružati pobačaj izvan tih parametara mogli bi se suočiti s novčanom kaznom i zatvorom.


"Ovaj naš današnji korak dugo je planiran i donijet će monumentalne posljedice", rekao je McMaster, pitajući, "Ako ne postoji pravo na život, kakav život onda postoji? Kakva prava postoje, ako ne postoji i osnovno, temeljno i smisleno pravo na život?"


Američka okružna sutkinja Mary Geiger Lewis izdala je privremenu zabranu pristupa zakonu do 5. ožujka i blokirala provedbu zakona samo dan nakon što je potpisan od strane guvernera McMastera. Zakon iz Južne Karoline sada se pridružuje devet drugih takozvanih “gestacijskih zabrana”, koje zabranjuju pobačaje nakon određene točke trudnoće, donesene u 2019. godini te niti jedna od njih nisu stupile na snagu.2. Portugal: Zakon o eutanaziji upućen na ocjenu ustavnosti

(ABC News) Portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa u četvrtak 18. 2. 2021. je zatražio od Ustavnog suda da procijeni nedavni zakon koji je donio portugalski parlament kojim se omogućava eutanazija i medicinski potpomognuto samoubojstvo za smrtno bolesne i teško ozlijeđene ljude.


Portugalski predsjednik rekao je kako se zakon čini pretjerano neprecizan, što potencijalno stvara situaciju pravne nesigurnosti. Zakonodavac je prije tri tjedna značajnom većinom odobrio konačni tekst zakona, nakon gotovo godinu dana rasprava o detaljima upravnih postupaka i drugih aspekata postupaka eutanazije. Zakon je potom otišao predsjedniku države, koji je morao odlučiti hoće li odobriti zakon, staviti veto ili ga poslati na razmatranje Ustavnom sudu.

Predsjednik Rebelo de Sousa rekao je kako se prijedlogom zakona postavlja i niz pitanja o ustavnosti "tako složenog i kontroverznog pitanja". Ustav Portugala kaže kako je ljudski život nepovrediv, premda je pobačaj u zemlji legalan od 2007. godine.


Ustavni sud ima 25 dana da provjeri je li tekst zakona u skladu s temeljnim zakonom Portugala. Ako je potrebno, predsjednik može uložiti veto na navedeni zakon, a parlament može nadvladati predsjednički veto glasajući drugi put za odobrenje. Ako Sud ne bude smatrao da je tekst u skladu s pravilima, vratit će se natrag Parlamentu na preoblikovanje.3. Francuska: Povećanje cyber napada na zdravstvene ustanove

(Le Monde) U Francuskoj rastu cyber napadi na zdravstvene ustanove putem takozvanih “ransomware” napada. Radi se o digitalnim napadima posebnom vrstom programa koji se općenito nazivaju ransomware, a kao cilj imaju zaključavanje napadnutog računala te za njegovo otključavanje traže novac.


Broj ransomware napada raste zahvaljujući zdravstvenoj krizi, a predsjednik Bolničkog saveza Francuske Frédéric Valletoux suočen s ovom situacijom poziva francusku Vladu da bolnice uvrsti u dionike osjetljivih sektora koji zahtjevaju dodatnu zaštitu i podršku u IT sektoru jer se radi o funkcioniranju bolnica, ali i zaštiti zdravstvenih podataka.


Nakon bolnica Dax, Narbonne i Albertville, napadnut je i bolnički kompleks Villefranche-sur-Saône u istočnoj Roni 15. 2. 2021. u 4:30h. Nakon primanja kriptovirusa su odmah primijenjene akcije ograničavanja širenja. Prekinut je sav pristup, isključeni su bolnički setovi, telefon je onemogućen. Operacije su deprogramirane, pacijenti preusmjereni u druge bolnice. Održava se samo hitna pomoć, centar za cijepljenje i hospitalizacija pacijenata u kontinuiranoj njezi, intenzivnoj njezi i neonatologiji. 


Prema najnovijem izvješću Nacionalne agencije za sigurnost informacijskih sustava bolnice su meta kibernetičara koji iskorištavaju utvrđene slabosti: nedostatak svijesti o cyber rizicima, nedostatak kontrole nad informacijskim sustavima, slabe IT zaštitne mjerame, nedostatak stručnjaka za cyber sigurnost i povećanje mogućnosti napada zbog rada na daljinu.4. Kina: Rođenje genetski modificiranih ovaca

(Genetic Literacy Project) U Kini su istraživači na Akademiji poljoprivrednih znanosti Jiangsu proizveli pet genetski modificiranih ovaca. Cilj im je potaknuti proizvodnju mesa pasmine Huyang, kako bi se ograničio uvoz ovčetine. Da bi to učinili, modificirali su gen za miostatin, koji kodira negativni regulator mišićne mase i koristi se za jačanje proizvodnje životinjskog mesa i postotak nemasnog mesa. Stopa rasta dvije od pet ovaca doista se povećala, a njihova dvomjesečna težina bila je 25% veća od normalne. 

“Tehnologija uređivanja gena mogla bi biti način za poboljšanje proizvodnje ovčetine i postotka nemasnog mesa. Ako ne postoji velika razlika između uređenih ovaca i stranih pasmina, ili uređene ovce sazriju brže i bolje od stranih, to će uvelike smanjiti ovisnost Kine o uvozu stoke”, rekao je Wang Zuli, zamjenik istraživača na Institutu za Ekonomiju poljoprivrede i razvoj na Kineskoj akademiji poljoprivrednih znanosti.5. Arkansas: Senat proširuje opseg klauzule o prizivu savjesti

(U. S. News) Senat Arkansasa usvojio je zakon 289., punog naziva “Zakon o medicinskoj etici i raznolikosti”. Ovaj prijedlog zakona proširuje opseg klauzule o savjesti. Trenutačna zaštita priziva savjesti bila je usredotočena na pobačaj, abortivne pripravke i odluke o prestanku života. Nova zaštita priziva savjesti rađena je po uzoru na zakone u Illinoisu i Mississippiju i pružatelji medicinskih usluga sada će moći odbiti liječiti nekoga zbog njihovih vjerskih ili moralnih uvjerenja, na temelju čega će moći odbiti liječenje LGBTQ pacijenata.


Cilj zakona je podsjetiti kako praktičari, zdravstvene ustanove i obveznici zdravstvene zaštite nisu samo javni službenici i da će brzi tempo znanstvenog napretka i širenje medicine samo pogoršati trenutnu krizu ukoliko ništa neće biti učinjeno zbog vraćanja naglaska na važnost priziva savjesti.


Nacrt zakona trenutno je na razmatranju u Odboru za javno zdravstvo Zastupničkog doma kojeg je usvojio Senat sa 27 glasova za i 6 glasova protiv. Slični zakoni već su proučavani u Arkansasu 2017. i 2019. godine, ali niti jedan do sada nije usvojen.

Luka Poslon

Student filozofije, član Svjetskog saveza mladih Hrvatska. U bioetiku ga je privukao monizam istina i pluralizam perspektiva, a memoar Jeana Dominuqea Baubya "The Diving Bell and the Butterfly" potaknuo na prva pitanja o zakutcima ljudske naravi.

Pročitaj više:

Disruptivni poslovni modeli i njihovi policy problemi

Pojavom novih tehnologija na tržište nadiru i tzv. disruptivni poslovni modeli. Zašto su disruptivni i s kakvim se regulatornim problemima suočavaju? Saznajte u članku.

Očekivanja ubijaju

„Kada imaš očekivanja, pripremi se na razočaranje.“ – Ryan Reynolds

Prilike za mlade u EU - prvi dio

Što članstvo Hrvatske u Europskoj uniji znači za mlade i kakve mogućnosti im otvara? Doznajte u članku! 

Ovaj tjedan u bioetici: 22. 2. 2021. - 28. 2. 2021.

Saznajte više o prvom slučaju eutanazije u Peruu, povećanju medicinski potpomognutih samoubojstava u Švicarskoj te novoj aplikaciji za otkrivanje boli u bolnicama. Također, donosimo i vijesti o uzgoju organoida mozga u laboratoriju te o curenju podataka o zdravlju gotovo 500 000 pacijenata u Francuskoj.

Pero ® – tvrtka koja se bavi proizvodnjom sredstava za čišćenje bez otrovnih kemikalija

pero® je baš za vas ako ste već umorni od sredstava za čišćenje koje imaju štetne sastojke i želite prijeći na proizvode koji neće štetiti vama, vašoj obitelji i prirodi. Više o samome brendu, njihovim proizvodima i o tome kako je sve krenulo, saznajte u nastavku članka. 

Svjetski savez mladih Hrvatska donosi posljednji dio velike analize dvaju prijedloga zakona o pobačaju

Obilježavajući četvrtu godinu otkada je Ustavni sud RH Vladi RH naložio donošenje novoga zakona, Svjetski savez mladih Hrvatska donosi analizu dvaju prijedloga zakona o pobačaju. U nastavku pročitajte drugi dio analize.


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Kulturiranje