"Naličje i lice" Alberta Camusa

Karlo Seke | 2 min | 09.02.2020

Albert Camus slovi kao jedan od najvećih spisatelja dvadesetog stoljeća, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, ali i začetnik filozofskog pravca poznatog pod nazivom egzistencijalizam apsurda.  No, je li kvaliteta spisateljskog umijeća oduvijek prisutna u njegovim tekstovima? Je li on rođen velikim ili je vlastitim trudom to tek postao? Genij ili tek usavršena vještina?  Kratku analizu pokušat ćemo upravo na Camusovim početničkim tekstovima, tekstovima koje je objavio u dobi od dvadeset i dvije godine. Naziv djela je Naličje i lice, sastoji od pet pripovijetki, prvi put obavljenim 1937. godine u  jednoj malenoj alžirskoj nakladi. Hrvatski prijevod učinila je Marija Paprašarovski, a djelo su izdali Hrvatsko filološko društvo i Disput, u srpnju prošle godine. Osvrnimo se ukratko na sadržaj djela, glavne protagoniste i motive kojima su prožeti.


Prva pripovijetka, Ironija,  osvrće se na specifičnu skupinu likova, dva starca i jednu staricu, koji u svojim poznim godinama osjećaju strah od smrti. U svojim posljednjim naporima žele izazvati empatiju među svojim bližnjima, stvarajući utjehu (ili smisao) vlastitih života. Upravo su bližnji njihova dijametralna suprotnost, oni su mladi, puni energije, odvažni i hrabri, koji nisu na vlastitoj koži osjetili poraz od života. Mladi su posebni u tome što ih ne mori strah od samoće, u tuđim očima oni nikada nisu teret društvu i drugima. Ukazuje se na dihotomiju životnih stanja: mladost koja je usredotočena neposrednost življenja, izgubljena u trenutku sadašnjosti i vlastitog sebeljublja dok je starost opterećena reminiscèncijom sladunjavih pobjeda iz daleke prošlosti. U strahu od gubitka sebe, vlastitog identiteta ako ih drugi odbace, oni se pokušavaju nametnuti, učiniti mlade ovisnim i privrženim njihovim suprotnostima, kao posljednji borbeni poklič pred kontingencijom života koja se primiče kraju. Život se prikazuje kao kovanica s dvije strane, kao Janus, simbolizirajući početak i kraj. Za tragiku kraja Camus kaže : „Riječ je o tri slične sudbine, a ipak različite. Smrt za sve, ali svakome njegova smrt.“


Druga pripovijetka, Između da i ne, odaje ozračje autobiografskog prisjećanja na djetinjstvo, ispunjenog materijalnim siromaštvom. Siromaštvo doma uzima se kao refleksija siromašnog odnosa majke i sina, iako gaje međusobnu ljubav, potpuno su ravnodušni u iskazivanju te iste ljubavi i zahvalnosti.  Njihov odnos prikazan je kao dužnost, ali ne i želja za obiteljskom prisnošću. Osim ravnodušnosti obiteljskog života, koja na trenutke podsjeća na Kafkin Preobražaj, u ovoj pripovijetki nalazimo nekoliko kratkih redaka o samoubojstvu i besciljnosti ljudskih odnosa, više kao digresija nego filozofska tema koju je nastojao prikazati u Mitu o Sizifu.

 

Naslovnica knjige (preuzeto s: http://disput.hr/shop/nalicje-i-lice/ )


Smrt u duši, slijedi mentalni život mladića koji dolazi u njemu nepoznati grad, Prag. S ograničenim financijskim mogućnostima i bez znanja češkog jezika, protagonist počinje stvarati averziju spram svojeg turističkog pothvata. Prijezir prema kontinentalnoj hrani, jezična blokada u razumijevanju povijesne dimenzije grada, tmurni pejzaž, rezultira nostalgijom ka izgubljenim mediteranskim načinom života. Četvrta pripovijetka, Ljubav spram života, svojevrsna je apologija estetike svakodnevice, ponajviše ženske ljepote koja kao mistični doživljaj opravdava sve nedaće življenja. Simbolika dvoglavog boga prisutna je i u ovim riječima alžirskog spisatelja: „Nema ljubavi prema životu bez očaja zbog života.“ Posljednja pripovijetka, Naličje i lice, započinje s opisom jedne starice, koja odlučuje uložiti sve novce (dobivene iz ostavštine) u svoju novu grobnicu. Tim činom, gospođa počinje idolizirati svoje mjesto počinka, ono postaje njezina jedina zabava i razlog izlaska iz kuće. Ova kratka uvertira, poslužuje Camusu kao podloga za istraživanje vlastitog, temporalnog postojanja. 


Završnim rezoniranjem možemo se upitati reflektira li ovo djelo Camusa u njegovom pravom svijetlu? Može li se iz ovog najranijeg dijela očitati tjeskoba života u Strancu? U Meursaultovom amoralnom činu ubojstva? Ili o Kaliguli i njegovoj dijalektici smrti? Ima li one moralne problematike izvršenja atentata na cara, ali odbijanje tog istog zbog smrti djece u Pravednicima? Možda ovaj mladenački Camusu gleda život kroz ružičasti vizir sreće, nadanja i ljepote? Odgovor je ambivalentan, ovo djelo je uvod u egzistencijalizam apsurda, ali je i dalje zarobljeno u estetici mladenačke percepcije života. Estetskom životu kierkegaardovske filozofije, životu koju je utopljen u uživanje, cigarete i žene, dok svi fenomeni graničnih, smrtnih situacija dolaze kao gorak okus na mladenačkom jeziku. Bi li preporučio ovu knjigu nekome tko prvi put čuje za Camusa? Kao uvod u njegova kasnija djela? Ne. Pripovijetke u svojim uvodima mogu stvoriti zainteresiranost, ali njihov nastavak često se pretvara u melankoličnu patetiku. Izgleda da Camus nije rođen kao veliki pisac, već je to morao postati.

 

Karlo Seke

Student diplomskog studija međunarodnih odnosa i diplomacije, njegovi trenutni istraživački interesi su  polemološke studije te moralne problematike koje se vežu uz rat i terorizam.

Pročitaj više:

Prijavi se na projekt Kompas i usmjeri svoju budućnost

Svjetski savez mladih Hrvatska u suradnji s partnerskim organizacijama Carpe Diem Karlovac, Impress Daruvar, SplitMisli, ESN Dubrovnik, MiSiJa i OU Podum provodi projekt “Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici”. Pokrenut je s ciljem podizanja svijesti o mjerama, pravima i poticajima  za samozapošljavanje i zapošljavanje mladih kao i osnaživanje mladih na zagovaranje u svojoj lokalnoj zajednici poboljšanja uvjeta i procesa zapošljavanja mladih te oblikovanja prijedloga smjernica za novu Strategiju o samozapošljavanju i zapošljavanju mladih.

Prijavi se na Human Rights Slam

U organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska četvrtu godinu zaredom održat će se Human Rights Slam (HRS) - projekt namijenjen edukaciji i promociji ljudskih prava. Krovne teme ovogodišnjeg izdanja su pravo na život, reproduktivna prava i priziv savjesti.Mladi između 18 i 30 godina imaju priliku učiti o ovim aktualnim temama na dvodnevnoj edukaciji koja će se održati 25. i 26. listopada 2019. godine u Zagrebu, a bit će koncipirana kao kombinacija predavanja, interaktivnih radionica i debata sudionika. 

Otočac: Tvoja budućnost - tvoja odgovornost

Konferencija "Tvoja budućnost - tvoja odgovornost" koja se održala u Otočcu od 11. do 13. listopada 2019. okupila je mlade iz sedam županija: Brodsko - posavska, Bjelovarsko - bilogorska, Karlovačka, Ličko - senjska, Dubrovačka, Splitsko - dalmatinska i Grad Zagreb. U sklopu konferencije predstavljeni su rezultati istraživanja o stavovima mladih o zapošljavanju i samozapošljavanju koje je provedeno u svibnju ove godine. Također, teme o kojima je bilo govora su europske i nacionalne politike mladih, društveno poduzetništvo, mjere aktivne politike zapošljavanja i medijski trening. U nastavku navodimo rezultate istraživanja predstavljenje na konferenciji.

(Po)gledaj u sebe, (po)gledaj oko sebe!

U prosincu 2015. krenula sam na jednu edukaciju za koju nisam ni slutila koliko će mi srcu dragih trenutaka donijeti u budućnosti i za koju, zaista nije fraza, nisam ni sanjala koliko će toga promijeniti u našem društvu u naredne četiri godine. Bila je to edukacija za projekt kojim bismo mi, studenti medicine, promicali brigu o mentalnom zdravlju među srednjoškolcima kroz interaktivne radionice. Kako se o mentalnom zdravlju nije govorilo mnogo, a kada se govorilo često je to bilo ispod glasa, prepoznala sam kako je osvješćivanje zajednice te pružanje primjera i podrške drugim mladima velik zadatak za našu generaciju. Poslovica kaže da dan kada zasadiš sjeme nije dan kada ubireš plodove, što je prilično jasno, no, nije uvijek lako čekati na prve plodove. Srećom, ili poštenije je reći entuzijazmom uključenih, ideja koja je postojala vrlo je brzo ugledala svjetlost dana i krenula nezaustavljivo rasti.

Subvencionirani stambeni krediti- mjera za ostanak mladih u Hrvatskoj?

Vlada Republike Hrvatske, preciznije Ministarstvo graditeljstva  i prostornog uređenja najavilo je novi poziv mladima za subvencioniranje stambenih kredita koji će biti otvoren 10. rujna 2019. godine.  Ova mjera uvedena je 2017. kao jedna od demografskih mjera Vlade, a koja mladima pomaže riješiti stambeno pitanje plaćanjem dijela stambenog kredita u prvih pet godina otplate.Subvencija se produžuje za dodatne dvije godine za svako novorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, a posljednjim izmjenama zakona omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu.

Imate ideju koju biste htjeli realizirati, a ne znate kako?

U ovom članku saznajte kako koristiti mjere aktivne politike zapošljavanja i pokrenite svoj posao u Hrvatskoj. Među mjerama aktivne politike zapošljavanja nalaze se razne mjere i potpore, od SOR-a i pripravništva, pa do potpore samozapošljavanja.Ako želite pokrenuti vlastiti posao, imate ideju, ali ne znate kako onda je ovo članak za vas. Naime, potpore za samozapošljavanje dodjeljuju se nezaposlenim osobama, koje se odluče na pokretanje vlastitog posla, a prijavljene su u evidenciju Zavoda.