MOMAČKA NOĆNA MORA: "PLESNI KORACI"

Marija Piskulić | 4 min | 05.12.2019

Kulturiranje
Kolumne

 

I.

Bila je večer. Djevojka sa osmijehom koji obara, tražila je plesnog partnera. Svaki momak kojem je prišla ju je odbio. Duboko sumnjam da su svi imali dobre razloge za odbijanje poziva na ples. Slušam komentare kako se ona „zbrukala“. Mislim si: “Ne, njihova je sramota.“. 

 

II.

Za salsu se katkad, kao jedan od prigovora u raspravama o njoj, navodi da je ona „prljavi ples“. To je jedan od razloga zbog kojih se često susrećem sa pitanjem jesu li društveni plesovi primjereni iz vjerske perspektive. Mislim da jesu, a kao dodatnu potvrdu prilažem komentar Don Damira Stojića.  Kod percepcije salse kao „prljavog plesa“, zanemaruje se činjenica da ne može plesni partner „zaskočiti“ partnericu tijekom plesa. Kad bi partner napravio takvo što, interakcija između njega i njegove plesne partnerice više ne bi bila salsa nego nešto drugo. Prema tome, za salsu je potrebna suzdržanost, kao i za druge definirane plesove jer oni  imaju svoju formu. Je li moguće da je momcima salsa problem upravo iz razloga što traži suzdržanost? Tko zna. Nadalje, jeste li gledali film „Take the Lead“, koji je napravljen prema istinitoj priči? Ima jedan dio gdje Dulaine/Banderas drži govor u kojem objašnjava zašto su partnerski plesovi tako važni. Odličan je i govor Dulainea za TEDx. Dulaine kaže da ples razvija povjerenje. Da bi djevojka pustila momka da vodi, ona mora u njega imati povjerenja. Dulaine također kaže da se između plesnih partnera, koji se drže pravila plesa kojeg plešu i bontona, razvija poštovanje. Povjerenje i poštovanje se ne mogu razvijati, ako se „igra prljavo“.

 

Razni tečajevi društvenih plesova „pate“ od manjka upisanih momaka odnosno od razlike u broju upisanih djevojaka naspram upisanih momaka. Momci, možete krenuti pretraživati tečajeve kako biste popravili tu statistiku. Kao dodatan poticaj, preporučam da pogledate video od plesne škole Lijeva&Desna. A ako vam je salsa, na koju se najviše referiram u ovom tekstu, baš svakako preintiman ples, probajte sa swingom ili nekim drugim klasičnijim plesom. Upišite neki tečaj i uljepšajte si život. Ako ne zbog sebe, bar zbog svoje djevojke, buduće ili sadašnje, u slučaju da znate ili pretpostavljate da bi joj to bilo drago. Jeste li vi uopće pitali djevojku s kojom ste u vezi, u slučaju da jeste u vezi, bi li ona voljela otići na ples? I ne brinite, nije skupo otići na ples, osim ako baš odaberete skupo i/ili daleko mjesto gdje se održava ples. Ima povoljnih mjesta gdje se održavaju plesovi, isto kao što ima tečajeva zbog kojih nećete bankrotirati u slučaju da niste već u financijskoj krizi ili blizu nje.. Ako zbilja niste u mogućnosti otići na tečaj, razumijem. Nadam se da ćete jednog dana biti. 

 

Nemojte mi, molim vas, sad govoriti o tome da društveni plesovi uvijek „feminiziraju“ momke. Jeste li vi ikad bili na nekom plesnjaku društvenih plesova kao, na primjer, u klubu Ritam grada i vidjeli kako tamo izgledaju plesači? To što se neki muški plesači feminiziraju, ne znači da se svi muški plesači feminiziraju. Da upišete tečaj društvenih plesova, ne morate oblačiti uske kostimiće. Možete doći na ples u kariranoj širokoj košulji i širokim hlačama. A iskreno, neki feminizirani muškarci koji su u stanju zvati djevojku na ples ili se odazvati na ples, su mi veći muškarci od onih koji nisu. U slučaju da netko ima opravdan razlog zašto ne zove ili se ne odaziva na ples, to razumijem i ne smatram ni jednog muškarca u tom slučaju manje muževnim. Ovdje želim istaknuti razliku između poziva na ples i samog plesa. Dakle, poziv na ples ne mora nužno biti prihvaćen od strane osobe kojoj je upućen i razviti se u ples, ali to onda treba prihvatiti poštujući slobodu i dostojanstvo druge osobe. Bilo kakvo forsiranje ili ismijavanje nema veze sa muževnošću, već s nečim sasvim drugim.

 

Stvarno mislim da bi bilo šteta da se život svede samo na kave ili druge pasivnije aktivnosti, koliko god da uživam u kavi i koliko god da kava može biti dinamično iskustvo za srce i um. Naravno, ne želim u ovom tekstu implicirati da su odlasci na kave i odlasci na ples jedine aktivnosti kojima se ljudi mogu baviti. To dvoje ovdje spominjem više na razini simbola. Dakle, radi se o suočavanju "pasivnije" sa "dinamičnijom" aktivnosti kad se uzima u obzir fizička aktivnost/kretanje. Pri tom eliminiram faktor kretanja koji je potreban da bi se došlo do kafića ili do mjesta održavanja plesa, isto kao i odlazak od kafića ili plesnjaka, jer je dolazak/odlazak zajednički faktor za obje navedene aktivnosti. Napominjem da ne predlažem da se priključite nekom ekstremnom sportu. Ne uključuje svaki ples akrobatske pothvate pa prema tome, pronalaskom odgovarajućeg plesnog tečaja bez akrobatskih pothvata ne riskirate život. 

 

III.

Momci, možda vam se zbilja čini da je ples noćna mora. Uzmite u obzir da je noćna mora samo san i da bi vas stvarnost mogla razuvjeriti u vezi toga možete li uživati u plesu.

 

IV.

“I've got the situation well in hand
I found out that if I'm going to be man
I've gotta be a man

If I'm gonna stand a chance
If I'm gonna make her my woman
I've just got to learn and dance”

Musselwhite, Charlie (tekstopisac) Pjesma (Movin and Groovin) u izvedbi Sam Cookea (https://www.youtube.com/watch?v=YHCKL2II5GM )

Marija Piskulić

Studentica sociologije i pedagogije, kolumnistica za portal Žena vrsna i članica uredništva portala mimladi.hr.


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Kulturiranje
Kolumne