Književni predlošci i njihove ekranizirane varijante

Lana Petrač | 1 min | 19.09.2020

Kulturiranje
Knjige

Da, iako ćemo se uškolske klupe ili na posao na jesen vratiti odmorni i spremni za rad, ne smijemo zaboraviti i na malo uživanja koje nam je ostalo u sjećanju još od ljetnih mjeseci. Premda rad obogaćuje čovjeka, dobro je ponekad, nakon napornog radnog dana, sjesti i uzeti pauzu. No, kako? Predlažem u obliku serije koja tek stigla na male ekrane, a napravljena je prema knjizi. Serije koja je tek ugledala svjetlo dana i netom izašla iz produkcijskog studija, i to samo za vas. Što sam pripremila, saznajte u nastavku.

 

Nick Hornby, High Fidelity

Većini knjigoljubaca i filmofila ovaj je naslov poznat pod hrvatskim prijevodom Hi-Fi. U filmu se u glavnoj ulozi prodavača u trgovini ploča pojavljuje John Cusack, dok ga u seriji utjelovljuje Zoë Kravitz koja se sa svojim ljubavnim životom suočava kroz glazbu. Serija sadrži osam epizoda, a radnja se odvija u Crown Heightsu, u Brooklynu. Glavne likove, uz Kravitz, odigrali su glumci Da'Vine Joy Randolph, Jake Lacey i Kinglsley Ben-Adir.


           

 

Stephen King, The Outsider (HBO)

Riječ je o romanu strave Stephena Kinga, nastalome 2018. godine. Radnja je vrlo napeta, kao što i možemo očekivati od Kinga. Na ekranu ćemo moći pratiti pustolovine učitelja optuženoga za silovanje i ubojstvo jedanaestogodišnjeg dječaka. Miniserije će se prikazivati u 10 nastavaka na HBO-u s Benom Mendelsohnonom, Cynthijom Erivo i Jasonom Batemanom u glavnim ulogama. Atmosfera koja nas prožima pri pomisli na ovaj serijal svakako je zastrašujuća, čak i više nego li ona serije True Detective, čime postaje njezina mračnija verzija.


           


Celeste Ng, Little Fires Everywhere (Hulu)

Ovoj autorici ovo je drugi roman, čija se radnja odvija u Shaker Heightsu, u američkoj saveznoj državi Ohio. Dotični roman, a sigurni smo da će takva biti i serija odlikuju živopisni likovi i dramatična radnja. Ova verzija priče snimljena je u osam epizoda za servis Hulu. U ovoj seriji glavne uloge pripale su Reese Whiterspoon i Kerry Washington, koje su obje i izvršne producentice. Whiterspoon i Washington igraju dvije vrlo različite majke, čiji se životi odjednom isprepletu. Ng, autorica predloška, dala je seriji palac gore kao znak odobravanja načina na koji je serija snimljena.

           


Jacques Lob, Snowpiercer (Netflix)

Snowpiercer je američki post-apokaliptični distopijski triler serijal. Serija je nastala prema južnokorejskom i češkom filmu istoga naslova iz 2013. godine, a režirao ga je Bong Joon-ho, i francuskog grafičkog romana Le Transperceneige pisaca Jacquesa Loba, Benjamina Legranda i Jean-Marc Rochettea, prema kojemu je adaptiran film. Serija se nadovezuje na prijašnji film te prati putnike Snowpiercera, ogromnog, vječno putujućeg vlaka koji kruži planetom noseći ostatke ljudskog roda sedam godina nakon što je svijet postao smrznuta ledina. Serija se bavi pitanjima ratnih sukoba, socijalne nepravde i politikom preživljavanja. Glavne uloge pripale su Daveedu Diggsu i Jennifer Connelly, a uz njih se pojavljuju još i mnogi drugi glumci.


            


Ann M. Martin, The Baby-Sitters Club (Netflix)

Ovu američku dramsko-humorističnu web-seriju osmislila je Rachel Shukert, a temelji se na seriji dječjih romana istoga imena, koje je napisala Ann. M. Martin. Serija prati prijateljstvo i avanture pet školskih prijateljica viših razreda osnovne škole, dok počinju biznis čuvanja djece u Stoneybrook-u, u američkoj saveznoj državi Connecticut.


         
 

Lana Petrač

Diplomirana filozofkinja i studentica bibliotekarstva voli provoditi vrijeme u dugim šetnjama prirodom, druženju s najbližima, čitanju knjiga i volontiranju. Voli pisati o književnosti, zdravim načinima života, putovanjima, crtati i općenito činiti ovaj svijet boljim mjestom.

Pročitaj više:

Disruptivni poslovni modeli i njihovi policy problemi

Pojavom novih tehnologija na tržište nadiru i tzv. disruptivni poslovni modeli. Zašto su disruptivni i s kakvim se regulatornim problemima suočavaju? Saznajte u članku.

Očekivanja ubijaju

„Kada imaš očekivanja, pripremi se na razočaranje.“ – Ryan Reynolds

Prilike za mlade u EU - prvi dio

Što članstvo Hrvatske u Europskoj uniji znači za mlade i kakve mogućnosti im otvara? Doznajte u članku! 

Ovaj tjedan u bioetici: 22. 2. 2021. - 28. 2. 2021.

Saznajte više o prvom slučaju eutanazije u Peruu, povećanju medicinski potpomognutih samoubojstava u Švicarskoj te novoj aplikaciji za otkrivanje boli u bolnicama. Također, donosimo i vijesti o uzgoju organoida mozga u laboratoriju te o curenju podataka o zdravlju gotovo 500 000 pacijenata u Francuskoj.

Pero ® – tvrtka koja se bavi proizvodnjom sredstava za čišćenje bez otrovnih kemikalija

pero® je baš za vas ako ste već umorni od sredstava za čišćenje koje imaju štetne sastojke i želite prijeći na proizvode koji neće štetiti vama, vašoj obitelji i prirodi. Više o samome brendu, njihovim proizvodima i o tome kako je sve krenulo, saznajte u nastavku članka. 

Svjetski savez mladih Hrvatska donosi posljednji dio velike analize dvaju prijedloga zakona o pobačaju

Obilježavajući četvrtu godinu otkada je Ustavni sud RH Vladi RH naložio donošenje novoga zakona, Svjetski savez mladih Hrvatska donosi analizu dvaju prijedloga zakona o pobačaju. U nastavku pročitajte drugi dio analize.


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Kulturiranje