Kad lutka oživi

Marija Grgošić | 2 min | 10.01.2020

Zašto neki pristaju prihvatiti sporednu ulogu u vlastitu životu, a samim time si dodijeliti istu ulogu u tuđim životima? Ne igrati glavnu ulogu ne znači igrati manje zahtjevnu ulogu, čak štoviše, biti sporedan lik svoje životne priče puno je teži zadatak jer podrazumijeva, kako kaže Ibsenova Nora, zanemarivanje najsvetije dužnosti koju imamo prema sebi samima.

 

Nora Helmer jedan je od poznatijih, ako ne i najpoznatijih, primjera likova čija je uloga dominantna, no koju ostali likovi zanemaruju. U izvanknjiževnome svijetu ta se pojava tumači kao stvarno zanemarivanje pojedinaca, svođenje njihova djelovanja na nevažne akcije te uopće obezvrjeđivanje njihovih stavova i mišljenja. Svatko se od nas u životu barem u nekoj životnoj situaciji našao u pasivnoj poziciji u kojoj se njegovo mišljenje, stav, uopće on kao osoba doživio kao manje važan. Taj osjećaj koji nam drugi, u određenom trenutku, „glavniji“ od nas, dodjeljuju ponekad je neizbježan. Katkad nećemo biti u prilici poduzeti nešto po tom pitanju, izboriti se za sebe, jednostavno nećemo stići ili znati reagirati u određenoj društvenoj situaciji i taj ćemo podređeni položaj jednostavno prihvatiti. No, što kada nam taj osjećaj manje vrijednosti nameću bliske osobe? Kako se nositi s time i što poduzeti po tom pitanju?

 

Možemo dovesti karakter bliskih osoba u pitanje, no odlazeći od središta problema, dakle nas samih, nećemo dobiti nikakav, za nas koristan, odgovor. Kada rješavamo vlastite probleme, nikada ne bismo trebali inzistirati na promjeni pristupa one osobe koju možda smatramo krivom za naš potlačeni položaj, već bismo trebali uvijek inzistirati na promjeni vlastita pristupa prema sebi samima. Tek tada će percepcija drugih o nama doživjeti revoluciju. U trenutku kada je Nora Helmer uzela svoje stvari i mirnoga i ozbiljnoga glasa stala pred svoga muža te mu hladne glave i čvrstih uvjerenja objasnila zašto ga ostavlja, Torvald je shvatio da se ne šali. Nije ju nastavio nazivati svojom „vjeveričicom“ i  „ptičicom“ kako bi je umirio. Više joj nije mogao reći kako zamara svoju glavicu. Sada ja stajao pred osobom sebi ravnom, pred osobom čijih se hladnih riječi s razlogom mogao bojati.

 

Takav obrat ne bi bio moguć da Nora nije poduzela inicijativu, da nije izašla iz uloge lutke koju joj je Torvald kao glavni redatelj njihove obiteljske drame dodijelio, a ona, iz osobne potrebe (možda ne urođene osobine već stečene navike), spremno prihvaćala. Tek kada je „dala otkaz“ i sigurno stupila u drugu ulogu te ju čvrsto štitila, Torvald je prestao pripisivati joj staru i teška srca prihvatio novu ulogu koju si je sama Nora dodijelila. Poetičnije rečeno, lutka je oživjela tako što je prestala biti lutkom. Sve dok se nije dogodila reakcija s njene, nije moglo doći do bilo kakvog pomaka s njegove strane. Tako svatko od nas ima priliku izboriti se za sebe, i to zbog sebe. Govoreći iz vlastita iskustva, iskustva najmlađeg i jedinog ženskog djeteta pod okriljem dvojice starije braće, znam kako je teško „razbiti“ idealnu i, ponekad mi se čini, vječnu sliku o maloj seki koja ništa ne zna, čiji su svi problemi nevažni u usporedbi s problemima njene braće. Sekine veze i ljubav su gluposti, dok su veze njene braće prave stvari. Njen stav odraz bahatosti i razmaženosti, njihov stav odraz autoriteta i sigurnosti. Mama traži pokornost, a u maloj seki sve osim pokornosti, pa trpi zbog svoje majke kako ju ne bi uvrijedila, kako bi ona bila sretnija. I upravo je ta slika nešto što se treba razbiti jer ja više ne želim biti mala seka, a tu spoznaju neće nitko imati sam od sebe, sve dok ja ne prestanem biti „mala seka“ i ne postanem „sestra“.

 

Ibsenova Nora (ili Kuća lutaka) dokazuje kako je vjerovati u samoga sebe, u svoj napredak te to doista željeti ključno za dobivanje one uloge koju sami želimo imati, jer, kako kaže poznati psiholog J. B. Peterson u svojoj knjizi 12 pravila za život: Protuotrov kaosu: „Na kraju krajeva, ako ne igrate glavnu ulogu u vlastitoj životnoj drami, onda ste sporedni glumac u nečijoj tuđoj drami...“

 

Marija Grgošić

Studentica kroatistike koja osim ispravljanja gramatičkih i pravopisnih pogrešaka uživa i u učenju stranih jezika. Voli pisati te je još u osnovnoj školi kada je dobila nagradu za najbolju priču na natječaju, bila uključena u novinarsku grupu, a u srednjoj školi je bila glavna urednica školskoga časopisa.

Pročitaj više:

Prijavi se na projekt Kompas i usmjeri svoju budućnost

Svjetski savez mladih Hrvatska u suradnji s partnerskim organizacijama Carpe Diem Karlovac, Impress Daruvar, SplitMisli, ESN Dubrovnik, MiSiJa i OU Podum provodi projekt “Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici”. Pokrenut je s ciljem podizanja svijesti o mjerama, pravima i poticajima  za samozapošljavanje i zapošljavanje mladih kao i osnaživanje mladih na zagovaranje u svojoj lokalnoj zajednici poboljšanja uvjeta i procesa zapošljavanja mladih te oblikovanja prijedloga smjernica za novu Strategiju o samozapošljavanju i zapošljavanju mladih.

Prijavi se na Human Rights Slam

U organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska četvrtu godinu zaredom održat će se Human Rights Slam (HRS) - projekt namijenjen edukaciji i promociji ljudskih prava. Krovne teme ovogodišnjeg izdanja su pravo na život, reproduktivna prava i priziv savjesti.Mladi između 18 i 30 godina imaju priliku učiti o ovim aktualnim temama na dvodnevnoj edukaciji koja će se održati 25. i 26. listopada 2019. godine u Zagrebu, a bit će koncipirana kao kombinacija predavanja, interaktivnih radionica i debata sudionika. 

Otočac: Tvoja budućnost - tvoja odgovornost

Konferencija "Tvoja budućnost - tvoja odgovornost" koja se održala u Otočcu od 11. do 13. listopada 2019. okupila je mlade iz sedam županija: Brodsko - posavska, Bjelovarsko - bilogorska, Karlovačka, Ličko - senjska, Dubrovačka, Splitsko - dalmatinska i Grad Zagreb. U sklopu konferencije predstavljeni su rezultati istraživanja o stavovima mladih o zapošljavanju i samozapošljavanju koje je provedeno u svibnju ove godine. Također, teme o kojima je bilo govora su europske i nacionalne politike mladih, društveno poduzetništvo, mjere aktivne politike zapošljavanja i medijski trening. U nastavku navodimo rezultate istraživanja predstavljenje na konferenciji.

(Po)gledaj u sebe, (po)gledaj oko sebe!

U prosincu 2015. krenula sam na jednu edukaciju za koju nisam ni slutila koliko će mi srcu dragih trenutaka donijeti u budućnosti i za koju, zaista nije fraza, nisam ni sanjala koliko će toga promijeniti u našem društvu u naredne četiri godine. Bila je to edukacija za projekt kojim bismo mi, studenti medicine, promicali brigu o mentalnom zdravlju među srednjoškolcima kroz interaktivne radionice. Kako se o mentalnom zdravlju nije govorilo mnogo, a kada se govorilo često je to bilo ispod glasa, prepoznala sam kako je osvješćivanje zajednice te pružanje primjera i podrške drugim mladima velik zadatak za našu generaciju. Poslovica kaže da dan kada zasadiš sjeme nije dan kada ubireš plodove, što je prilično jasno, no, nije uvijek lako čekati na prve plodove. Srećom, ili poštenije je reći entuzijazmom uključenih, ideja koja je postojala vrlo je brzo ugledala svjetlost dana i krenula nezaustavljivo rasti.

Subvencionirani stambeni krediti- mjera za ostanak mladih u Hrvatskoj?

Vlada Republike Hrvatske, preciznije Ministarstvo graditeljstva  i prostornog uređenja najavilo je novi poziv mladima za subvencioniranje stambenih kredita koji će biti otvoren 10. rujna 2019. godine.  Ova mjera uvedena je 2017. kao jedna od demografskih mjera Vlade, a koja mladima pomaže riješiti stambeno pitanje plaćanjem dijela stambenog kredita u prvih pet godina otplate.Subvencija se produžuje za dodatne dvije godine za svako novorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, a posljednjim izmjenama zakona omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu.

Imate ideju koju biste htjeli realizirati, a ne znate kako?

U ovom članku saznajte kako koristiti mjere aktivne politike zapošljavanja i pokrenite svoj posao u Hrvatskoj. Među mjerama aktivne politike zapošljavanja nalaze se razne mjere i potpore, od SOR-a i pripravništva, pa do potpore samozapošljavanja.Ako želite pokrenuti vlastiti posao, imate ideju, ali ne znate kako onda je ovo članak za vas. Naime, potpore za samozapošljavanje dodjeljuju se nezaposlenim osobama, koje se odluče na pokretanje vlastitog posla, a prijavljene su u evidenciju Zavoda.