Čitanje je koristan i poučan hobi

Lana Petrač | 1 min | 22.12.2019

Kulturiranje
Knjige

 

Za neke čitanje predstavlja hobi kojem se uvijek rado vraćaju, no drugima ono predstavlja pravu noćnu moru. Ako pripadate prvoj skupini zvanoj »knjigoljupci« nikada vam nije viška slobodnog vremena jer ste uvijek nosom u dobroj knjizi. Knjigoljupci ne čitaju samo za vrijeme godišnjih odmora, kao što čini većina ljudi, nego kontinuirano rade na sebi šireći horizonte dobrim štivom.

 

Hrvati, sudeći prema statistici, nisu revni čitatelji. Njih čak polovica uopće ne čita knjige. Tu činjenicu možda možemo pripisati mentalitetu u kojem je bolje popiti kavu u nečijem društvu nego li pročitati knjigu.

 

Drugi narodi svijeta ne dijele sličnu situaciju. Njemačke knjižnice mjesečno vide 73 posto čitateljica i čitatelja, koji jednom mjesečno pročitaju barem jednu knjigu. Postotak od 71 posto Talijana pročita jednu knjigu mjesečno, dok su nešto lošiji Amerikanci sa 68 posto. U Hrvatskoj je situacija nešto lošija, o čemu nam govori činjenica da tek 40 posto Hrvata čita jednu knjigu mjesečno.

 

Čitanje je prije svega zabavno. Ako ne znate što biste radili, nećete pogriješiti ako kao mjesto izlaska odaberete knjižnicu gdje biste pretraživanjem polica mogli naići na svoju sljedeću omiljenu knjigu. No, ako niste član neke knjižnice ili nemate mogućnosti kupovati knjige u knjižarama i antikvarijatima, uvijek možete zaviriti na internet gdje je moguće pronaći mnoštvo besplatnih knjiga.

  

Brojne su pogodnosti čitanja, kako za mentalno tako i za fizičko zdravlje. Čitanje, prvenstveno, oslobađa od stresa, rješava probleme s nesanicom, osnažuje funkciju mozga te pomaže spriječiti rani razvoj Alzheimerove bolesti. Isto tako, knjige samopomoći mogu značajno pomoći u izlječenju depresije. Čitanje poboljšava pamćenje i sposobnost razmišljanja.

 

Čitanje je vrlo korisno i za razvijanje osobnih vještina poput empatije, obogaćivanja rječnika, poboljšavanja vještina pisanja, a često pomaže i u učenju stranih jezika i razvijanju kreativnosti. Unatoč svim dobrim učincima na život i zdravlje, čitanje je dobra terapija u svim sferama života.

 

Ono je toliko korisno i poučno da čak postoji kineska poslovica koja glasi ovako: »Tri dana nemoj čitati i tvoje će riječi izgubiti ljepotu.«

Zato, ne čekajte, već i danas počnite čitati.  

Lana Petrač

Diplomirana filozofkinja i studentica bibliotekarstva voli provoditi vrijeme u dugim šetnjama prirodom, druženju s najbližima, čitanju knjiga i volontiranju. Voli pisati o književnosti, zdravim načinima života, putovanjima, crtati i općenito činiti ovaj svijet boljim mjestom.

Pročitaj više:

Disruptivni poslovni modeli i njihovi policy problemi

Pojavom novih tehnologija na tržište nadiru i tzv. disruptivni poslovni modeli. Zašto su disruptivni i s kakvim se regulatornim problemima suočavaju? Saznajte u članku.

Očekivanja ubijaju

„Kada imaš očekivanja, pripremi se na razočaranje.“ – Ryan Reynolds

Prilike za mlade u EU - prvi dio

Što članstvo Hrvatske u Europskoj uniji znači za mlade i kakve mogućnosti im otvara? Doznajte u članku! 

Ovaj tjedan u bioetici: 22. 2. 2021. - 28. 2. 2021.

Saznajte više o prvom slučaju eutanazije u Peruu, povećanju medicinski potpomognutih samoubojstava u Švicarskoj te novoj aplikaciji za otkrivanje boli u bolnicama. Također, donosimo i vijesti o uzgoju organoida mozga u laboratoriju te o curenju podataka o zdravlju gotovo 500 000 pacijenata u Francuskoj.

Pero ® – tvrtka koja se bavi proizvodnjom sredstava za čišćenje bez otrovnih kemikalija

pero® je baš za vas ako ste već umorni od sredstava za čišćenje koje imaju štetne sastojke i želite prijeći na proizvode koji neće štetiti vama, vašoj obitelji i prirodi. Više o samome brendu, njihovim proizvodima i o tome kako je sve krenulo, saznajte u nastavku članka. 

Svjetski savez mladih Hrvatska donosi posljednji dio velike analize dvaju prijedloga zakona o pobačaju

Obilježavajući četvrtu godinu otkada je Ustavni sud RH Vladi RH naložio donošenje novoga zakona, Svjetski savez mladih Hrvatska donosi analizu dvaju prijedloga zakona o pobačaju. U nastavku pročitajte drugi dio analize.


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Kulturiranje