Za prste polizati!

| 1 min | 28.08.2020

Znanje na dlanu

Ljeto je stvoreno za miris mora i dobre kuhinje. Riba, jaja i povrće u kombinaciji mogu biti kvalitetan, hladan i lagan obrok. Čak se i mahunarke mogu uzeti u obzir kao savršen kandidat za hladna jela. Ukoliko radite, savršene su za pauzu na poslu, a ukoliko vrijeme odlučite provesti na plaži ili u apartmanu na pauzi od kupanja, tada vam salate s mahunarkama mogu donijeti pravo i idealno osvježenje. U zdravom tijelu je zdrav duh, zar ne?


Salata od graha, krastavaca i feta sira može biti samo ukusan uvod u sljedećih nekoliko zdravih, ali ukusnih ljetnih recepata, a lubenica se može ubaciti kao međuobrok dok se vrijeme troši na sunčanje.


Izdvojite samo pola sata svog vremena za salatu koja se može koristiti i kao potpuni obrok. Sastojci koji su nam potrebni za hladnu salatu od tjestenine i šunke su tri jaja, šest kiselih krastavaca, limenka kukuruza, sto mililitara milerama, dvjesto mililitara majoneze, dvjesto grama šunke, četiristo grama tjestenine koju poželite te sol i papar po želji. Tjesteninu je potrebno skuhati i procijediti dok šunku i kuhana jaja režemo na kockice pa dodajemo kuhanoj tjestenini. Krastavac također režemo na kockice, a sve ostale sastojke tada pridružimo i spojimo u jednu eksploziju hladnog, ali ugodnog obroka s paprom i soli po ukusu i želji.


Biste li se usudili probati i salatu od piletine, tikvica i nektarina?
Za tu mješavinu i spoj okusa potrebno je posoliti pileći file i ispeći ga na mješavini maslinovog ulja i maslaca. Za to vrijeme bismo trebali ispeći tikvicu narezanu na kolutiće. Nakon toga piletinu režemo na komadiće i miješamo ju s pečenim tikvicama i tanko narezanim kriškicama nektarine. Sve možemo začiniti maslinovim uljem, ali i nekim voćnim octom po želji (primjerice ocat od malina). Pri samom kraju sve pospite pistacijama i uživajte u okusima ljeta.


Da sve skupa zaključimo prije nego postanemo ovisnici o ljetu, suncu i salati od hobotnice koja slijedi. Hobotnicu je potrebno skuhati, narezati na komadiće i pomiješati s već kuhanim, bijelim grahom, ljubičastim lukom te narezanom rajčicom. Sve to začinite octom i maslinovim uljem te posolite i dodajte papar.


Uživajte u ljetu i salatama s kojima se ne može učiniti pogreška. Dobar vam tek!

Anamarija Tenđera

Anamarija je autorica romana 25 dana i dječjih slikovnica te zaljubljenica u slova i riječi. Živi i stvara u Vinkovcima gdje je završila Tehničku školu. 


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Kulturiranje