Svjetski dan bolesnika

| 1 min | 11.02.2021

WYA

Svjetski dan bolesnika (eng. World Day of the Sick), ustanovio je 13. svibnja 1992. papa Ivan Pavao II, otkada se svake godine obilježava 11. veljače. Riječ je o danu kada pripadnici Katoličke Crkve mole za bolesne i iznova spoznaju značaj i važnost brige za drugoga koji je u boli i patnji.

Solidarnost i suosjećanje, kao općeljudske vrijednosti, na najizvrsniji se način ostvaruju upravo u skrbi za nemoćne, a napredak društva uvijek se iznova testira na tretmanu najranjivijih, kroz pristup zakonodavnog, javnozdravstvenog i socijalnog sustava te uopće pristup društva u cjelini njihovim potrebama i nezvanim životnim okolnostima.

 

Svjetski savez mladih organizacija je posvećena promicanju neotuđivog ljudskog dostojanstva koje svaki čovjek posjeduje od začeća do prirodne smrti. Ta intrinzična i univerzalna vrijednost svojstvena isključivo ljudima, vrijednost je koju svako ljudsko biće ima upravo i jedino zbog toga što je ljudsko biće. Nikakve, dakle, okolnosti ne mogu čovjeka lišiti njegova dostojanstva, bile one bolest, nemoć, neznanje, ovisnost o drugome ili puka ljudska nesavršenost. Tvrditi da ta vrijednost varira ovisno o životnim prilikama, značilo bi narušiti temelje samih ljudskih prava.

 

U društvu koje sve manje potiče zdravo samoostvarenje, ostvarenje posebnosti i težnji svakoga čovjeka, a koje sve više dovodi do osame i otuđenosti pojedinaca, svaka se trajnija teškoća čini nepremostivom preprekom, a bolest i patnja u najekstremnijim slučajevima postaju problemi sa samo jednim rješenjem, a koje zagovornici eutanazije i potpomognutog samoubojstva eufemistički nazivaju “dostojanstvena smrt”, odnosno “smrt s dostojanstvom”. Svjetski savez mladih prije svega naglašava kako osoba uvijek i u punini posjeduje dostojanstvo, kako nikada nije bez njega, zatim da “nema ničega dostojanstvenog u samoj smrti” jer smrt predstavlja trenutak u kojem ljudski život, kao temeljna vrijednost za svakog čovjeka, prestaje postojati.

 

Umjesto smrti, odgovor pojedinca i društva na bol i patnju drugoga trebala bi predstavljati skrb za umiruće. Osobe su na kraju života u potrebi za pomoći i suosjećanjem, nikako odbacivanjem. Svjetski savez mladih zauzima se za ideju njege na kraju života (eng. end-of-life care) koja osigurava poštivanje ljudskog dostojanstva umirućih i temelji se na tri stupa: kvalitetnom odnosu liječnika i pacijenta, palijativnoj skrbi te psihosocijalnoj skrbi. Obuka liječnika za vođenje razgovora o njezi na kraju života s pacijentom može ojačati njihov odnos i tako poboljšati njegu na kraju života. Palijativna je skrb presudna u toj njezi jer nastoji ublažiti bol i patnju pružajući holistički tretman, bez požurivanja smrti ili njezina odgađanja (v. distanazija). Kod neizlječivo bolesnih pacijenata, fizička bol može biti pojačana psihološkom i stoga je briga o mentalnom zdravlju i vraćanju osjećaja smisla i svrhe ključan dio njege na kraju života.

 

Na današnji dan, želimo pozvati mlade u Republici Hrvatskoj da ne odustanu od širenja kulture života te vrijednosti solidarnosti i suosjećanja, a koje su posljednjih mjeseci posvjedočili bezrezervno ustrajući u pomoći onima koji su uslijed potresa i u okolnostima pandemije ostajali bez zdravlja i doma.

Više o problematici potpomognutog samoubojstva i eutanazije možete pronaći na https://www.wya.net/wp-content/uploads/2020/06/2020-06-19_AS-E-WP-and-Appendix_A4.pdf. 


Svjetski savez mladih Hrvatska

Mimladi.hr

Uključi se u rad portala mimladi.hr! Piši o aktualnim zbivanjima u kulturi, poduzetništvu i politici. Raspravljaj o
filozofskim postulatima i pitanjima od javnog interesa. Potiči odlučnost među mladima i pomozi stvarati generacije koje su obrazovane o svijetu oko sebe.

Pročitaj više:

Analiza promjene broja učenika Vukovarsko-srijemske županije i projekcije za budućnost

Nakon osamostaljenja Hrvatske, veliki dio Vukovarsko-srijemske županije je bio razrušen, a sama županija je postala centrom iseljavanja što je ostala i danas. U članku pogledajte kretanje broja učenika osnovnih i srednjih škola u posljednjih 10 godina te projekciju za 2025. i 2030. godinu. 

Svjetski dan umjetnosti

Tijekom povijesti mnogi su pokušavali doći do istine o ljepoti. Pitali su se što je to ljepota? Je li uopće izreciva? Koliko je ljepota bitna u našem životu? Zašto je bez umjetnosti nemoguće zamisliti naš život? Saznaj u članku i proslavi s nama Svjetski dan umjetnosti.

APN kao prilika za kupnju stana - Iskustvo bračnog para

Pronalazak stana predstavlja gorući problem za mlade u Hrvatskoj. Pročitajte iskustvo mladog bračnog para koji je taj problem riješio kupnjom stana uz subvenciju države.

Udahnuti novi život starim stvarima

Ekološka problematika oporabe zahtijeva vrijeme koje, pametno uloženo, može donijeti mnoge plodove. U osvrtu saznajte u kojem smjeru usmjeriti svoje napore kako bismo svoju okolinu učinili čistijom i ljepšom.

Ovaj tjedan u bioetici: 5. 4. 2021. - 11. 4. 2021.

U ovotjednom pregledu vijesti iz bioetike donosimo novosti vezane uz prvu transplantaciju ljudskog dušnika iz New Yorka, legalizaciju medicinski potpomognutog samoubojstva iz Novog Meksika i novosti o pravnoj bitci za dijete iz Južnoafričke Republike. Donosimo i vijesti iz Francuske o raspravi za legalizaciju eutanazije i medicinski potpomognutog samoubojstva te vijesti iz Španjolske koje tematiziraju ustavnost zakona o eutanaziji.

Upoznajte Bernardu Brunović - kantautoricu koja je sudjelovala na Dori 2021.

Pročitaj intervju sa sudionicom ovogodišnje Dore i saznaj na koje se sve načine isprepleću note i ljudsko dostojanstvo!


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Kulturiranje