Rezultati natječaja "Srcem proviri, umjetnost doživi"

| 1 min | 17.02.2021

Kulturiranje
WYA

U Ogledu o filozofiji umjetnosti Hans-Georg Gadamer je rekao: “U prepoznavanju vidimo to viđeno s obzirom na ono trajno, bitno, ono što više nije zamućeno kontingentnim okolnostima jednom viđenoga i ponovno viđenoga.” 

Tako smo i mi tijekom gledanja, čitanja i slušanja vaših umjetničkih djela, bili vođeni upravo Gadamerovom mišlju - nastojali smo prepoznati univerzalnost umjetničkog djela koje nadilazi prostorno-vremenske dimenzije. Nismo se zadržali samo na nadilaženju prostora i vremena, nego smo tražili ona djela gdje se ljubav i umjetnost drže za ruke kao dvoje zaljubljenih, tražili smo odnos autora sa svijetom, odnos posredovan upravo umjetnošću. Konačno, umjetnost i jest najljepša kad se otkriva u sebedarju drugoj osobi.   

Iako su nas sva vaša djela doticala, budila i vodila u dublju samospoznaju, a odaziv i hrabrost dijeljenja vlastitog djela razveselio, danas predstavljamo tri najbolja umjetnička djela i njihove autore


U kategoriji vizualnih umjetnosti, za najbolji rad je odabrana fotografija čiji je autor Danijel Pavlina

Danijel Pavlina, Šibenik, 2019.


U kategoriji glazbenih umjetnosti, nagradit ćemo violinisticu
Petru Teu Debak te njezinu izvedbu pjesme Wonderful world (Louis Armstrong).


 

             


U kategoriji literarnih umjetnosti, nagrađujemo tekst Kate Jozović

Nikada ne bih željela ljubav kao vašu.
Pamtim je po trpnji i poniznosti koja svoju nestalnost povjerava Vječnosti.
Moja je puna ponosa i drskosti. Preponosna da prizna da bi htjela ljubav kao vašu.

 

Kata Jozović, Pisma bake i djeda iz ‘58.


Čestitamo Tei Petri, Kati i Danijelu! Njihova
djela su nas inspirirala, ne samo za umjetnost, nego i za onu čistu ljubav kojoj je u naravi da se daje, potpuno i nesebično. Prepoznali smo živi odnos u ovim djelima, ljudsku potrebitost za ljubavi i zajedništvom, a najviše vlastitost čovjeka da stvara, izgrađuje i osluškuje bit stvari koje ga okružuju.  


Hvala svim sudionicima natječaja “Srcem proviri, umjetnost doživi”, onima što su stvarali i onima što su uživali gledajući ostvareno. Nadamo se da ste potaknuti natječajem došli malo bliže blagodatima kulture i da ćete u njima uživati i prije nekog novog natječaja. 


Kulturni tim Svjetskog saveza mladih Hrvatska

Mimladi.hr

Uključi se u rad portala mimladi.hr! Piši o aktualnim zbivanjima u kulturi, poduzetništvu i politici. Raspravljaj o
filozofskim postulatima i pitanjima od javnog interesa. Potiči odlučnost među mladima i pomozi stvarati generacije koje su obrazovane o svijetu oko sebe.

Pročitaj više:

Započeo Probni popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021.

Saznajte najbitnije informacije o početku Probnog popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. koji prethodi samom Popisu 2021. i koja je njegova uloga za društvo.

Disruptivni poslovni modeli i njihovi policy problemi

Pojavom novih tehnologija na tržište nadiru i tzv. disruptivni poslovni modeli. Zašto su disruptivni i s kakvim se regulatornim problemima suočavaju? Saznajte u članku.

Očekivanja ubijaju

„Kada imaš očekivanja, pripremi se na razočaranje.“ – Ryan Reynolds

Prilike za mlade u EU - prvi dio

Što članstvo Hrvatske u Europskoj uniji znači za mlade i kakve mogućnosti im otvara? Doznajte u članku! 

Ovaj tjedan u bioetici: 22. 2. 2021. - 28. 2. 2021.

Saznajte više o prvom slučaju eutanazije u Peruu, povećanju medicinski potpomognutih samoubojstava u Švicarskoj te novoj aplikaciji za otkrivanje boli u bolnicama. Također, donosimo i vijesti o uzgoju organoida mozga u laboratoriju te o curenju podataka o zdravlju gotovo 500 000 pacijenata u Francuskoj.

Pero ® – tvrtka koja se bavi proizvodnjom sredstava za čišćenje bez otrovnih kemikalija

pero® je baš za vas ako ste već umorni od sredstava za čišćenje koje imaju štetne sastojke i želite prijeći na proizvode koji neće štetiti vama, vašoj obitelji i prirodi. Više o samome brendu, njihovim proizvodima i o tome kako je sve krenulo, saznajte u nastavku članka. 


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Kulturiranje