Nakon prosinačke euforije

Ana Albin | 2 min | 08.01.2020

Prosinac. Mjesec koji je natopljen radošću, zadovoljstvima, punim želucima, putovanjima, ali i tugama, bolima, suzama, mirisom obiteljskog doma. Nisam sigurna da li ijedan drugi mjesec to može proizvesti i podnijeti, osim prosinca.

 

Sjedila sam na glavnom zagrebačkom kolodvoru i promatrala sve te ljude. Mnoštvo ljudi. S punim vrećicama. ˇKo zna čega. I pitala sam se. Bi li uistinu to bilo tako da se taj neki tamo Bog nije utjelovio u krilu neke tinejdžerke.  Bi li? Tko ili što bi to bilo da okuplja obitelji iz različitih dijelova svijeta zajedno, zbog te jedne noći? Bismo li se uopće okupljali? Trpeza je prepuna svakojakim jelima i pićima. Punimo se i hranom i jedni drugima i brzo zaboravimo smisao svega toga.

 

Skrenut ću pažnju i na drugi paradoks koji mi se vrzmao mislima gledajući tu silnu jurnjavu ljudi. Liberalizam i(li) sekularizam. Ne znam koja me riječ više pogađa… onakˇi psihički i fizički. U Hrvatskoj živi oko 86% Katolika, a ipak se daju otkazi i  ne dopuštaju se napredovanja u poslu, izruguju se obitelji s više djece, ne smije se javno izražavati istina (jedna – Apsolutna)  po pitanju abortusa, eutanazije, homoseksualnih brakova (…), puna usta odvojenosti Crkve od države, pa se ne dopuštaju blagoslovi po kućama jer „taj pop sam novce oče“, i samo se čeka da izađe neki novinski članak koji će oplesti po Crkvi.  A ipak svi zajedno slavimo Božić. Veselimo se, ukrašavamo, bliještimo, kupujemo, plešemo, pohađamo Polnoćku ili pak završimo u kafani, jer „ča ću ja na misi“. A na praznicima si upravo zbog Božića. Tog famoznog blagdana. Vjerujem da ima jako malo ljudi koji mogu odoljeti tom ugođaju koji pruža upravo priprema za Božić.

 

To je ona nadnaravna stvar koja nas veže, a o kojoj rijetko tko želi pričati i priznati da postoji i da smo je svi potrebni. To je stvar koja se zapravo niti ne da objasniti, ali kada bi se priznala nužno bi tjerala na korjenite promijene, a pod korjenite ne mislim na prestanak kićenja bora, nego na čupanje korova iz srca.

 

I onda, ti Kršćani - Katolici ispadaju naivni, zatupljeni, slabašni i mali crvići kad kažu da vjeruju da je Bog sišao i utjelovio se, jer to nije važno, važno je u ovim danima imati najviše i više od drugih, pa i pod cijenu minusa na bankovnim karticama. A On Kralj Kraljeva, sam hita da nas spasi (Iz 35,4), i iznova se želi roditi u našim srcima, u našim životima, u našim odnosima, svakodnevnim poslovima, zovući da izađemo iz NAŠIH rutina da doživimo nešto što nema cijenu. (A mi cijenimo sve.) Krist hoće postati naša rutina, jer sam sebe oplijeni, postavši ljudima sličan (Fil 2,7) da nas otkupi od naših slabosti, malenosti, nedostataka i pobožanstveni kako bismo živjeli s njim vječno (…) To je ta Radosna vijest pred kojom se ne ostaje ravnodušan, nego padaju sve maske i ostaje se gol. Poput Adama i Eve. Ali ovaj put bez stida. Jer se On odabravši rođenje u jaslama i smrt na križu ogolio svog božanstva, da bi našu gol (čitaj: grijeh) otkupio.

 

Na kraju, cijela euforija i adrenalin je prošao i svatko se vraća onim normalnim, uobičajenim obavezama, poslovima, a do malo prije bi i bubreg prodali samo da taj osjećaj traje. Problem je sljedeći, ako svi slavimo Božić iz istinskih razloga, onda osjećaj ne može biti prolazan, on mora ostati trajno i sad je vrijeme kada ga trebamo živjeti. Međutim, nije tako, lovimo se za prolaznost i radimo sve da bi nam tih nekoliko dana bilo nezaboravno, a poslije „go with the flow“. Materijalizirali smo nešto što se ne smije materijalizirati, i sad umjesto da osjećamo veselje zbog (prepo)rođenja, u nama ostaje duboka praznina koja se nikada neće dati ispuniti prolaznošću.

 

Zato, živimo svoju istinu DANAS i dopuštajmo Djetetu Isusu da se u nama neprestano rađa, raste i razvija, ne dozvoljavajući da nas preduhitri blagdanska euforija.

 

Ana Albin

Komunikativna i vesela osoba kojoj je najdraže biti u krugu obitelji i prijatelja koji ju čine boljom osobom. Voli isprobavati nove stvari, a svaki „neuspjeli“ pokušaj joj je motivacija da ustraje, jer- „prokušanost rađa postojanošću.“ 

Pročitaj više:

Prijavi se na projekt Kompas i usmjeri svoju budućnost

Svjetski savez mladih Hrvatska u suradnji s partnerskim organizacijama Carpe Diem Karlovac, Impress Daruvar, SplitMisli, ESN Dubrovnik, MiSiJa i OU Podum provodi projekt “Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici”. Pokrenut je s ciljem podizanja svijesti o mjerama, pravima i poticajima  za samozapošljavanje i zapošljavanje mladih kao i osnaživanje mladih na zagovaranje u svojoj lokalnoj zajednici poboljšanja uvjeta i procesa zapošljavanja mladih te oblikovanja prijedloga smjernica za novu Strategiju o samozapošljavanju i zapošljavanju mladih.

Prijavi se na Human Rights Slam

U organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska četvrtu godinu zaredom održat će se Human Rights Slam (HRS) - projekt namijenjen edukaciji i promociji ljudskih prava. Krovne teme ovogodišnjeg izdanja su pravo na život, reproduktivna prava i priziv savjesti.Mladi između 18 i 30 godina imaju priliku učiti o ovim aktualnim temama na dvodnevnoj edukaciji koja će se održati 25. i 26. listopada 2019. godine u Zagrebu, a bit će koncipirana kao kombinacija predavanja, interaktivnih radionica i debata sudionika. 

Otočac: Tvoja budućnost - tvoja odgovornost

Konferencija "Tvoja budućnost - tvoja odgovornost" koja se održala u Otočcu od 11. do 13. listopada 2019. okupila je mlade iz sedam županija: Brodsko - posavska, Bjelovarsko - bilogorska, Karlovačka, Ličko - senjska, Dubrovačka, Splitsko - dalmatinska i Grad Zagreb. U sklopu konferencije predstavljeni su rezultati istraživanja o stavovima mladih o zapošljavanju i samozapošljavanju koje je provedeno u svibnju ove godine. Također, teme o kojima je bilo govora su europske i nacionalne politike mladih, društveno poduzetništvo, mjere aktivne politike zapošljavanja i medijski trening. U nastavku navodimo rezultate istraživanja predstavljenje na konferenciji.

(Po)gledaj u sebe, (po)gledaj oko sebe!

U prosincu 2015. krenula sam na jednu edukaciju za koju nisam ni slutila koliko će mi srcu dragih trenutaka donijeti u budućnosti i za koju, zaista nije fraza, nisam ni sanjala koliko će toga promijeniti u našem društvu u naredne četiri godine. Bila je to edukacija za projekt kojim bismo mi, studenti medicine, promicali brigu o mentalnom zdravlju među srednjoškolcima kroz interaktivne radionice. Kako se o mentalnom zdravlju nije govorilo mnogo, a kada se govorilo često je to bilo ispod glasa, prepoznala sam kako je osvješćivanje zajednice te pružanje primjera i podrške drugim mladima velik zadatak za našu generaciju. Poslovica kaže da dan kada zasadiš sjeme nije dan kada ubireš plodove, što je prilično jasno, no, nije uvijek lako čekati na prve plodove. Srećom, ili poštenije je reći entuzijazmom uključenih, ideja koja je postojala vrlo je brzo ugledala svjetlost dana i krenula nezaustavljivo rasti.

Subvencionirani stambeni krediti- mjera za ostanak mladih u Hrvatskoj?

Vlada Republike Hrvatske, preciznije Ministarstvo graditeljstva  i prostornog uređenja najavilo je novi poziv mladima za subvencioniranje stambenih kredita koji će biti otvoren 10. rujna 2019. godine.  Ova mjera uvedena je 2017. kao jedna od demografskih mjera Vlade, a koja mladima pomaže riješiti stambeno pitanje plaćanjem dijela stambenog kredita u prvih pet godina otplate.Subvencija se produžuje za dodatne dvije godine za svako novorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, a posljednjim izmjenama zakona omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu.

Imate ideju koju biste htjeli realizirati, a ne znate kako?

U ovom članku saznajte kako koristiti mjere aktivne politike zapošljavanja i pokrenite svoj posao u Hrvatskoj. Među mjerama aktivne politike zapošljavanja nalaze se razne mjere i potpore, od SOR-a i pripravništva, pa do potpore samozapošljavanja.Ako želite pokrenuti vlastiti posao, imate ideju, ali ne znate kako onda je ovo članak za vas. Naime, potpore za samozapošljavanje dodjeljuju se nezaposlenim osobama, koje se odluče na pokretanje vlastitog posla, a prijavljene su u evidenciju Zavoda.


Što sve još možeš istražiti?

Poduzetništvo Prilike za mlade Kulturiranje Filozofiranje Aktivni građanin Femminizam Kolumne