Pokrenuta telefonska linija za psihološku podršku maturantima

| 1 min | 23.05.2020

Prilike za mlade
Aktivni građanin

Biti maturant uvijek je stresno. Što studirati, gdje studirati, kako će izgledati upisi na fakultet samo su brojna pitanja na koje nemaju jasan odgovor. Posebno u vrijeme pandemije kada je dodatan stresor neizvjesnost. Naime, maturanti nisu znali kada niti u kojem obliku će polagati ispite državne mature. Od sada, maturanti mogu dobiti besplatnu psihološku podršku. 


Telefonska linija za psihološku podršku maturantima je besplatna i okuplja vrhunske stručnjake


U Mreži telefona za psihološku pomoć Hrvatske Hrvatska psihološka komora i Hrvatsko psihološko društvo okupili su školske psihologe u originalan projekt. Pokrenuli su telefonsku liniju za psihološko savjetovanje maturanata. 

“Kako je pred maturantima mjesec dana u kojem se trebaju pripremiti za maturu u sasvim novim i promijenjenim okolnostima vjerujemo da će stručna pomoć iskusnih psihologa biti dobrodošla podrška njima i njihovim roditeljima u nošenju s brojnim izazovima i donošenju odluka u narednom periodu. Linija je dostupna svaki dan u tjednu od 8 do 22 sata!” - piše na stranicama HPK. 


Linija je anonimna i besplatna, psiholozi koji stoje na raspolaganju stručnjaci su edukacijske psihologije te imaju iskustva u radu s maturantima i upoznati su sa specifičnostima uobičajenih stresora za tu populaciju, kao i sa psihološkim aspektima pandemije Koronavirusa.
Projekt je rađen po uzoru na telefonske linije kojima je građanima pružena psihološka podrška tijekom pandemije


Podsjećamo, Hrvatska psihološka komora je u suradnji s Hrvatskim psihološkim društvom na početku pandemije koronavirusa omogućila svim građanima stručnu psihološku pomoć putem Mreže telefona za psihološku pomoć. Na raspolaganju građanima je bilo 25 telefonskih linija. Prema podatcima na stranicama HPK, više od 2000 građana potražilo je savjet psihologa unatrag mjesec i pol dana. 


Budući da još uvijek brojne osnovne i srednje škole u Hrvatskoj nemaju zaposlenog psihologa. Kako bi maturantima i njihovim roditeljima pomogli u ovom stresnom periodu i omogućili im dobivanje stručne psihološke podrške, Hrvatska psihološka komora i Hrvatsko psihološko društvo odlučili su se na sličan potez i kada su u pitanju maturanti. Nadamo se da će i ova linija biti jednako uspješna.


Lea Potočar

Lea je mlada magistra psihologije i zaljubljenica u pisanje. Licencirani je FEMM edukator i bavi se ženskim reproduktivnim zdravljem te istražuje povezanost reproduktivnog i mentalnog zdravlja. U budućnosti se nada baviti savjetovanjem i psihoterapijom upravo u području mentalnog reproduktivnog zdravlja.

Pročitaj više:

"Vrati se kući" - knjiga koja će vas razočarati

Vrati se kući je primamljiva knjiga koja će mnoge čitatelje razočarati. Knjigu je napisala Lisa Scottoline i izdana je 2012. Knjiga se sastoji od loše napisanih dijaloga i loše karakterizacije likova s kojima se nećete povezati.  Roman se predstavlja kao jedna obiteljska priča, a više je napisan kao chick lit s elementima kriminalistike. 

Chatbot - Što su ti virtualni asistenti o kojima svi govore?

  U vremenu digitalizacije pojavljuju se mnogi alati koji pomažu pronalasku određenih informacija. Jedan od takvih alata je chatbot koji brzo, efikasno i jednostavno odgovara na postavljene upite.

Promišljanja u doba korone

Može li korona biti prilika za novi početak ili ćemo se vratiti starim navikama i putevima koja smo poznavali prije ove neočekivane, a već pomalo duge epizode? Takva i slična promišljanja pročitajte u članku.  

Što s mladima? – Utjecaj COVID-19 na mlade u Hrvatskoj

Svjetski savez mladih poziva sve zainteresirane mlade da se uključe u raspravu o budućnosti mladih u Hrvatskoj putem online okruglog stola Što s mladima? – Utjecaj COVID-19 na mlade u Hrvatskoj koji će se održati 3. lipnja 2020. s početkom u 18 sati putem Facebook stranice @WorldYouthAllianceHrvatska i putem YouTube kanala @Svjetski savez mladih Hrvatska. 

Žrtve obiteljskog nasilja u vrijeme koronavirus pandemije - gdje potražiti pomoć?

Kakvo je stanje nasilja u obitelji za vrijeme pandemije koronavirusa u Hrvatskoj i na koji način žrtve mogu potražiti pomoć? Na koji se način Hrvatska nosi s ovim gorućim društvenim problemom u ovoj izvanrednoj situaciji?

Hrvatska godinama živi od turizma, što možemo očekivati ove godine?

Pitate li se zašto je MMF u svojoj procjeni naveo Hrvatsku kao zemlju koja će imati najveći pad BDP-a u Europskoj uniji? Brojni ekonomisti godinama su upozoravali kako je udio turizma u BDP-u Hrvatske prevelik i kako se u tome kriju mnoge opasnosti.


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Kulturiranje