Pjesnik Željko Božić objavio epsko fantastični roman "Cvjetovi svjetla"

| 1 min | 18.05.2020

Prilike za mlade
Kulturiranje
Knjige

Hrvatski pisac i nagrađivani pjesnik Željko Božić objavio je epski fantastički roman Cvjetovi svjetla u formi e-knjige.

Cvjetovi svjetla epska su pustolovina u četiri dijela na više od 900 stranica. Središnja tema dvojna je narav Čovjeka – njegova gotovo neograničena moć za stvaranje i razaranje. U pogledu sadržaja i razvoja radnje roman donosi „metafizičku aromu“ u klasičan žanr epske fantastike i novo ruho brojnim mitološkim arhetipovima i motivima.

Širok opseg radnje, bogati splet humanističkih elemenata i krajnja egzistencijalna pitanja i filozofski problemi koje roman obrađuje čine ga neobičnom pojavom u hrvatskoj književnoj kulturi.

Knjiga je dostupna na poznatoj platformi za e-knjige smashwords.com.

 

U pogibeljnim dubinama Bezdane biblioteke pustolovi su otkrili drevan manuskript – Knjigu narvalskih spjevova – koji sadrži upute za izgradnju letećeg plovila kojim se može kretati između planeta. Među ostalima, tri su stvari za izgradnju esencijalne: čudesan kristal poznat kao nibijski lotos, muški i ženski narval – životinje poznate po svojim telekinetičkim sposobnostima, i instrument nalik harfi čijom se glazbom moći narvala mogu ukrotiti, uvećati i manipulirati.

Radi veće slave svojeg kraljevstva Lyrmionea, kralj Holbik IV naređuje izgradnju tog letećeg stroja i pokreće ekspediciju na planet Althairu, drevan svijet Čovjekova postanka, s kojeg je čovječanstvo protjerano u praskozorje povijesti, dok su njegovi Tvorci gubili rat protiv svojih neprijatelja, deuádaia, o kojima nikakvo znanje nije sačuvano.

Kralj i njegovi ljudi nadaju se otkriti tajnu Čovjekova stvaranja, pronaći drevne artefakte i povratiti izgubljeni odgovor na Zagonetku svijeta – znanje nekoć poznato njihovim Tvorcima i uzrok njihove silne moći. Međutim, dok kralj Holbik priprema ekspediciju, carica Melkûzara Xarna Nezajažljiva krade kopiju Knjige narvalskih spjevova, gradi vlastiti leteći stroj i šalje svoje ljude na Althairu kako bi joj prigrabili svu slavu velikih otkrića.O autoru
Željko Božić rođen je 1984. godine u Zagrebu. Studirao je filozofiju i religijske znanosti na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu. Piše i objavljuje kratke priče, osvrte, dužu prozu, romane i poeziju. Autor je tečaja kreativnog pisanja objavljenog na engleskom jeziku Creative Writer's Master Kit. Dobitnik je nagrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za najbolju knjigu pjesama mladoga autora 2017. godine.

 

Mimladi.hr

Uključi se u rad portala mimladi.hr! Piši o aktualnim zbivanjima u kulturi, poduzetništvu i politici. Raspravljaj o
filozofskim postulatima i pitanjima od javnog interesa. Potiči odlučnost među mladima i pomozi stvarati generacije koje su obrazovane o svijetu oko sebe.

Pročitaj više:

"Vrati se kući" - knjiga koja će vas razočarati

Vrati se kući je primamljiva knjiga koja će mnoge čitatelje razočarati. Knjigu je napisala Lisa Scottoline i izdana je 2012. Knjiga se sastoji od loše napisanih dijaloga i loše karakterizacije likova s kojima se nećete povezati.  Roman se predstavlja kao jedna obiteljska priča, a više je napisan kao chick lit s elementima kriminalistike. 

Chatbot - Što su ti virtualni asistenti o kojima svi govore?

  U vremenu digitalizacije pojavljuju se mnogi alati koji pomažu pronalasku određenih informacija. Jedan od takvih alata je chatbot koji brzo, efikasno i jednostavno odgovara na postavljene upite.

Promišljanja u doba korone

Može li korona biti prilika za novi početak ili ćemo se vratiti starim navikama i putevima koja smo poznavali prije ove neočekivane, a već pomalo duge epizode? Takva i slična promišljanja pročitajte u članku.  

Što s mladima? – Utjecaj COVID-19 na mlade u Hrvatskoj

Svjetski savez mladih poziva sve zainteresirane mlade da se uključe u raspravu o budućnosti mladih u Hrvatskoj putem online okruglog stola Što s mladima? – Utjecaj COVID-19 na mlade u Hrvatskoj koji će se održati 3. lipnja 2020. s početkom u 18 sati putem Facebook stranice @WorldYouthAllianceHrvatska i putem YouTube kanala @Svjetski savez mladih Hrvatska. 

Žrtve obiteljskog nasilja u vrijeme koronavirus pandemije - gdje potražiti pomoć?

Kakvo je stanje nasilja u obitelji za vrijeme pandemije koronavirusa u Hrvatskoj i na koji način žrtve mogu potražiti pomoć? Na koji se način Hrvatska nosi s ovim gorućim društvenim problemom u ovoj izvanrednoj situaciji?

Hrvatska godinama živi od turizma, što možemo očekivati ove godine?

Pitate li se zašto je MMF u svojoj procjeni naveo Hrvatsku kao zemlju koja će imati najveći pad BDP-a u Europskoj uniji? Brojni ekonomisti godinama su upozoravali kako je udio turizma u BDP-u Hrvatske prevelik i kako se u tome kriju mnoge opasnosti.


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Kulturiranje