Ovaj tjedan u bioetici: 9. 11. - 15. 11. 2020.

| 3 min | 16.11.2020

Prilike za mlade
Kulturiranje
O politici

U ovotjednom pregledu vijesti iz bioetike donosimo zadnje novosti vezane uz cjepivo protiv COVID-19 koje će se primjenjivati u Sloveniji, novosti vezane zakonske promjene pobačaja u Argentini, te ulaganja Republike Irske u sustav palijativne skrbi. Donosimo i vijesti iz Belgije koja od 2002. godine bilježi sve veći porast zahtjeva za eutanazijom te vijesti iz Mađarske koja sve snažnije podržava obitelji s djecom.
1. Slovenija: Počinjemo besplatno cijepiti građane protiv COVID-19 krajem godine

(Poslovni dnevnik) Prve količine cjepiva protiv COVID-19 od najperspektivnijih proizvođača s kojima se za sve članice EU-a dogovarala Europska komisija, u Sloveniji bi mogle biti dostupne za određene grupe krajem prosinca, ukoliko proizvođači dobiju regulatorne dozvole za njihov promet početkom idućeg mjeseca. Izjavila je to na konferenciji za novinare u Ljubljani Doroteja Novak Gosarič iz direktorata za zaštitu zdravlja u ministarstvu zdravstva.

Cijepljenje će za građane biti “besplatno” u smislu da će troškove pokriti državni proračun, cijepljenje neće biti zakonski obvezujuće, ali će vlada povesti intenzivnu kampanju pružanja pravih informacija o potrebi cijepljenja, naglasila je Novak Gosarič.

Cjepivo različitih proizvođača s kojima se dogovarala Europska komisija u članice će dolaziti istovremeno i proporcionalno prema nacionalnim kvotama, a u Sloveniji će se najprije cijepiti tzv. ranjive skupine, poput štićenika u domovima za starije i u socijalnim ustanovama, zaposleni u zdravstvu koji su najviše u kontaktu s oboljelima, ali i osobe iz skupina koje su važne za normalno funkcioniranje države, pojasnila je na konferenciji za novinare predstavnica ministarstva zdravstva.
2. Argentina: Zakon o pobačaju bit će poslan Kongresu u studenom- Vilma Ibarra

(Buenos Aires Times) Argentinski Senat je u rujnu 2018. godine odbio zakon o pobačaju s 38 glasova senatora ‘protiv’ i 31 glas ‘za’. Trenutni Zakon o pobačaju dopušta pobačaj u slučaju silovanja i u slučaju ugroženog zdravlja ili života majke. Odbijeni Zakon trebao je 2018. godine legalizirati abortus do 14. tjedna trudnoće ili, a djevojke mlađe od 16 godina mogle bi napraviti pobačaj bez informiranja svojih roditelja.

Ovog četvrtka je Vilma Ibarra, državna tajnica zadužena za odnose s parlamentom Argentine, najavila kako će predsjednik Alberto Fernández do kraja studenog 2020. godine predstaviti Zakon o legalizaciji pobačaja u Argentini, a rasprava o prijedlogu Zakona trebala bi se održati tijekom izvanrednih sjednica Kongresa.

"Ne želimo da bilo koja žena razmišlja o pobačaju zbog nesposobnosti da se financijski brine o bebi koju želi imati", rekla je Ibarra za radio El Uncover.

Posljednjih tjedana aktivisti iz grupe Campaña por el Aborto Legal, Seguro y Gratuito („Kampanja za legalni, sigurni i slobodni pobačaj“) pritišću vladu da ispuni svoje predizborno obećanje. Aktivisti su Kongresu predali vlastiti prijedlog Zakona o kojem će se također raspravljati.
3. Irska: 10 milijuna eura za potporu palijativnoj skrbi

(Law Society Gazette) Irski ministar zdravstva Stephen Donnelly najavio je dodatno financiranje od 10 milijuna eura za palijativnu skrb i njegu na kraju života. Pomoć će biti isplaćena prije kraja godine. "Financiranje koje danas najavljujem pomoći će sektoru palijativne skrbi u nastavku pružanja osnovne usluge kako se pandemija nastavlja, a također će pomoći u konsolidaciji nekih novih događaja u kojima je taj sektor krenuo, uključujući i pojavu virtualnih medija i telemedicinu", rekao je Donnelly.


Od 10 milijuna eura, 8,5 milijuna eura bit će dodijeljeno članovima Dobrovoljne grupe za hospicij. 750.000 eura bit će dodijeljeno hospiciju Laura Lynn, 400.000 eura bit će dodijeljeno na jednak način između Irske zaklade za hospicij, Irskog instituta za palijativnu skrb, Dječje zaklade Jack i Jill te Irskog društva za rak, a 350.000 eura će biti dodijeljeno specijaliziranoj palijativnoj skrbi kod kuće na jugoistoku zemlje.4. Belgija: Bilježi sve veći porast zahtjeva za eutanazijom

(Institut Européen de Bioéthique) U Belgiji je objavljen deveti izvještaj Saveznog povjerenstva za kontrolu i evaluaciju eutanazije (CCEE) za razdoblje 2018. - 2019. godina. Zakon od 28. svibnja 2002. o eutanaziji predviđa da Savezno povjerenstvo za kontrolu i evaluaciju eutanazije (CCEE) svake dvije godine izrađuje izvješće za zakonodavca.


Od 2002. godine u Belgiji je službeno eutanazirano 22.081 osoba. Brojevi eutanaziranih osoba za posljednje dvije godine (2018. i 2019. godinu) iznose 2.359, odnosno 2.656 slučajeva. Stoga je 2019. godinu karakterizirao značajan porast eutanazije od 12,6% . Deveto izvješće je upravo objavljeno i obuhvaća godine 2018.-2019.

Institut Européen de Bioéthique u kratkoj analizi Devetog izvješća na devet stranica obrađuje sljedeće podatke:

- Dob eutanaziranih pacijenata;

- Mjesto na kojem je liječnik izvršio eutanaziju;

- Uvjeti podrijetla zahtjeva za eutanaziju;

- Priroda patnje pacijenta;

- Očekivano trajanje života pacijenta.


Uvjeti zahtjeva za eutanaziju u većini slučajeva bili su karcinomi (62%). Među ostalim razlozima zahtjeva za eutanaziju navode se višestruka patologija (18% ili 898 ljudi), bolesti živčanog sustava (9%), bolesti krvožilnog sustava (4%), bolesti dišnog sustava (3%), razna psihijatrijska stanja (1% ili 57 osoba) i kognitivni poremećaji (sindromi demencije) za 48 osoba.
5. Obiteljska politika Mađarske usmjerena na usporeni pad stanovništva, podržavajući parove s djecom

(Hungary Today) Obiteljska politika Mađarske želi usporiti smanjenje broja stanovnika zemlje potičući mlade parove na rađanje djece i podržavajući one parove koji su ušli u roditeljstvo, rekla je Katalin Novák, ministrica obiteljskih poslova, na drugom mađarsko-poljskom forumu ovog utorka.

Obraćajući se u panel raspravi, ministrica je rekla kako se najveći izazov s kojim se suočava Europa tiče demografije. “Pitanje odgoja djece ima svojih izazova tijekom pandemije koronavirusa”, rekla je Novák, tvrdeći da bake i djedovi, na primjer, nisu mogli biti toliko aktivni u čuvanju djece kao što bi to obično činili.

Mađarska vlada odlučila je produljiti razdoblje stjecanja prava na naknade za skrb o djeci već u prvom valu pandemije, rekla je ministrica. Osim toga, Mađarska vlada podnijela je u utorak nacrt amandmana koji će mađarskom ustav uključivati kako je "osnova obiteljskog odnosa brak ili odnos roditelja i djeteta" te kako je "majka žena, a otac muškarac". Predloženi tekst Parlamentu je podnijela ministrica pravosuđa Judit Varga.

Trenutno se u Mađarskoj raspravlja o još jednom tekstu koji je također predan Parlamentu, a predviđa da posvajanje djece samo od strane bračnih parova te posvajanje od strane samac koji će za takav zahtjev morati zatražiti posebno odobrenje ministarstva nadležnog za obiteljske poslove.


Luka Poslon

Student filozofije, član Svjetskog saveza mladih Hrvatska. U bioetiku ga je privukao monizam istina i pluralizam perspektiva, a memoar Jeana Dominuqea Baubya "The Diving Bell and the Butterfly" potaknuo na prva pitanja o zakutcima ljudske naravi.


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Kulturiranje