Ovaj tjedan u bioetici: 8. 2. 2021. - 14. 2. 2021.

| 3 min | 15.02.2021

WYA
O politici

U ovotjednom pregledu vijesti iz bioetike donosimo novosti vezane uz blokadu Zakona o eutanaziji u Španjolskoj, smanjenju transplantacija organa u 2020. godini u Francuskoj te demografskom padu u Kini.

Također, donosimo i vijesti o novoj tehnici medicinski potpomognute oplodnje u Australiji te slučaju bebe bez državljanstva koji se nalazi ispred Suda Europske unije.1. Španjolska: Više od 140 udruga traži od Senata da blokira Zakon o eutanaziji

(ABC) Više od 140 udruga iz različitih sfera civilnog društva zatražilo je prošlog utorka 9. 2. 2021. godine od španjolskog Senata blokadu Zakona o eutanaziji upozoravajući na skandal donošenja “zakon o smrti” u trenutku pandemije COVID-19 kada Španjolska proživljava najsmrtonosnije vrijeme nakon Španjolskog građanskog rata, a pandemijom su posebno ugrožene osobe starije od 65 godina. Iz okupljenih udruga smatraju kako proglašenje Zakona o eutanaziji ozbiljna neodgovornost i skandal, umjesto donošenja mjera za poboljšanje prevencije, kontrole i zdravstvenih beneficija. 

Okupljene udruge navedeni zakon smatraju nepravednim, jer država ne može nikoga ovlastiti za ubojstvo s obzirom kako životi građana nisu na raspolaganju javnim ovlastima, dok država istovremeno propušta ispuniti svoju dužnost doprinosa da svim mogućim sredstvima doprinese ozdravljenju, olakšanju ili zbrinjavanju pacijenata.


Federico De Montalvo, predsjednik Predsjednik Španjolskog odbora za bioetiku, tvrdi kako navedeni zakona otvara vrata kulturi smrti. De Montalvo objašnjava kako nije moguće stvoriti “pravo na smrt” zbog ugroze ranjivih skupina, poput starijih ili osoba s invaliditetom. “Osobe koje traže eutanaziju ne traže da umru, već traže da ne pate", objašnjava De Montalvo napominjući kako bi razumnije u španjolskom kontekstu bilo donijeti zakon za promicanje palijativne skrbi. De Montalvo dodaje kako ga brine činjenica da Zakon o eutanaziji ne predviđa dovoljno jamstva i zaštitnih mehanizama koji sprječavaju “sklisku padinu”, logička pogreška koja se često pojavljuje u kontekstu zakonske regulacije eutanazije .


Senat je odlučio produžiti krajnji rok strankama za dostavu amandmana na Zakon o eutanaziji do ponedjeljka 15. veljače 2021. godine. 2. Francuska: Smanjenje transplantacijskih aktivnosti od 25% za 2020. godinu

(Le Quotidien du Médeci) Francuska Agencija za biomedicinu predstavila je u četvrtak svoje godišnje izvješće o transplantacijskoj aktivnosti za 2020. godinu. U Francuskoj je kroz proteklu godinu obavljeno 4417 transplantacija, što u odnosu na 5901 u 2019. godini iznosi smanjenje od 25% koje je objašnjeno epidemijom COVID-19, novim rizicima za pacijente, manjim brojem smrtnih slučajeva povezanih s cestovnim nesrećama ili moždanim udarima u bolnici i zatočeništvu..


Transplantacija organa živih darivatelja smanjila se za 24% što ukupno iznos 386 darivatelja u 2020. godini, u odnosu na 509 darivatelja u 2019. godini. U 2020. godini transplantacija rožnice pala je za 37% u odnosu na 2019. godinu. Ovaj trend je dio konteksta smanjenja kirurške aktivnosti (-20% u cijeloj zemlji), a primjećuje se i u drugim europskim zemljama (-40% transplantacija bubrega u Španjolskoj). Ovaj pad aktivnosti posebno je utjecao na transplantaciju bubrega (-29%) i gušterače (-59%), koje su obustavljene između 18. ožujka i 11. svibnja. 2020. godine.


Tijekom prvog lockdowna u Francuskoj su se obavljale samo hitne transplantacije organa (srce, jetra, pluća). Agencija također primjećuje smanjenje broja identificiranih i prikupljenih umrlih darivatelja (-15,3%), te za 2021. godinu ne daje ciljeve s obzirom na neizvjesnost epidemije, ali namjerava nastaviti promovirati praksu transplantacije organa od preminulih nakon srčanog zastoja prema Maastriškom protokolu 3.3. Kina: “Politika dvoje djece” ne zaustavlja kineski demografski pad

(Quartz) U 2020. godini broj rođenih u Kini pao je za gotovo 15%. U 2020. godini zabilježeno je 10,04 milijuna rođenih ili 14,8% manje od službenog broja rođenih za 2019. godinu. Statistiku je prošlog ponedjeljka objavilo Ministarstvo javne sigurnosti uz obrazloženje kako se radi o nižem broju ljudi koji u Kini polažu sveučilišni prijemni ispit. Ovo je četvrta godina zaredom kako je broj registriranih rođenih pao u odnosu na prethodnu godinu. Ministar civilnih poslova Li Jiheng priznaje kako je stopa plodnosti opasno pala i kako je znatno ispod stope zamjene stanovništva. Ta je stopa najniža od osnutka Narodne Republike 1949. godine.


Kina je 1979. godine nametnula „politiku jednog djeteta“ svim parovima pokušavajući smanjiti rast stanovništva. Procjenjuje se kako će broj umirovljenika u 2025. godini iznositi 300 milijuna, a zbog suzbijanja rastućeg problema starenja, vlasti su odobrile drugo dijete od 2016. godine. No, čini se kako ovo ublažavanje demografske politike nije dovoljno stimulirajuće da parovi da imaju više djece uglavnom zbog urbanizacije i troškova života. Tim više što drugi čimbenici ograničavaju rađanje više djece, poput duljih studija žena i njihove želje da kasnije budu majke. Prema nekim stručnjacima, trebat će najmanje 15 godina da se počnu uviđati učinci ove „politike za dvoje djece“.


Popis stanovništva iz 2010. procijenio je kinesko stanovništvo na 1.339.724.852 ljudi. U usporedbi s 2000. godinom, to odgovara porastu od 5,83% i nešto više od 73 milijuna stanovnika. Prema vladinim predviđanjima, popis stanovništva za 2020. godinu trebao bi pokazati 1,42 milijarde stanovnika (+ 5,99% za 10 godina). 4. Australija: Odluka o “bebi s tri roditelja”

(News.com.au) Australski parlament će glasovati o pitanju „bebe s tri roditelja“ i nove tehnike medicinski potpomognute oplodnje. Aktualni premijer Scott Morrisson podržao je zakonske reforme kojima se omogućava da tzv. medicinski potpomognuta oplodnja "bebe s tri osobe" pri kojoj dolazi do zamjene mitohondrijske DNA majke s mitohondrijske DNA donora. Zbog zamjene "neispravne" DNA ova vrsta IVF tehnike pokušava omogućiti rođenje zdravih beba ženama koje u svom genetskom zapisu nose predispozicije za razvoj mitohondrijske bolesti. Liječnici tvrde kako najmanje 60 australskih beba rođenih svake godine pati od teških i po život opasnih oblika mitohondrijske bolesti koji bi se mogli spriječiti upotrebom “zdrave” DNA.


Premijer Morrison će podržati zakonske promjene unatoč svojim snažnim vjerskim stavovima. “Ovo jako podržavam. Vidio sam samo grozne ishode onoga što mitohondrijska bolest čini ljudima'', rekao je Morrison. Australskih parlamentarci će o dopuštanju navedene IVF tehnike glasati prema savjesti.


Predložene reforme medicinski potpomognute oplodnje odobrene su u Ujedinjenom Kraljevstvu od 2015. godine za specifične okolnosti u kojima će prijenos bolesti vjerojatno uzrokovati smrt ili ozbiljnu bolest. To je izazvalo žestoku javnu raspravu u Ujedinjenom Kraljevstvu, posebno s obzirom na otvaranje vrata uređivanju ljudskog genoma.5. Sud Europske unije: Slučaj bebe bez državljanstva

(Reuters) Beba koja je ostala bez državljanstva nakon što je rođena u Španjolskoj od istospolnog para iz Bugarske i Gibraltara u središtu je testnog slučaja koji će u utorak saslušati najviši sud Europske unije.

Djevojčica je rođena u Barceloni. Na njezinom rodnom listu nalaze se dva imena i prezimena žena: žene koja je rodila te ime i prezime njezine partnerice. Nijedna žena nema španjolsko državljanstvo, pa ni beba ne može imati španjolsko državljanstvo. Prva žena je s Gibraltara. Prema britanskom zakonu, njezino državljanstvo nije prenosivo samo podrijetlom. Druga žena je Bugarka. Ali bugarska je administracija odbila sastaviti rodni list s obrazloženjem da beba ne može imati dvije majke i da bugarski ustav brak definira kao zajednicu muškarca i žene.


Bugarska strana u ovom slučaju odbijanja vidi vrlo osobnu i šokantnu diskriminaciju. Slučaj je pokrenut pred Sudom Europske unije. Njezini odvjetnici optužuju Bugarsku za diskriminaciju zbog seksualne orijentacije roditelja. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen već je najavila kako će se zalagati za uzajamno priznavanje obiteljskih odnosa u Europskoj uniji kao dio nove strategije za jačanje “LGBT+ prava”.

Luka Poslon

Student filozofije, član Svjetskog saveza mladih Hrvatska. U bioetiku ga je privukao monizam istina i pluralizam perspektiva, a memoar Jeana Dominuqea Baubya "The Diving Bell and the Butterfly" potaknuo na prva pitanja o zakutcima ljudske naravi.

Pročitaj više:

Disruptivni poslovni modeli i njihovi policy problemi

Pojavom novih tehnologija na tržište nadiru i tzv. disruptivni poslovni modeli. Zašto su disruptivni i s kakvim se regulatornim problemima suočavaju? Saznajte u članku.

Očekivanja ubijaju

„Kada imaš očekivanja, pripremi se na razočaranje.“ – Ryan Reynolds

Prilike za mlade u EU - prvi dio

Što članstvo Hrvatske u Europskoj uniji znači za mlade i kakve mogućnosti im otvara? Doznajte u članku! 

Ovaj tjedan u bioetici: 22. 2. 2021. - 28. 2. 2021.

Saznajte više o prvom slučaju eutanazije u Peruu, povećanju medicinski potpomognutih samoubojstava u Švicarskoj te novoj aplikaciji za otkrivanje boli u bolnicama. Također, donosimo i vijesti o uzgoju organoida mozga u laboratoriju te o curenju podataka o zdravlju gotovo 500 000 pacijenata u Francuskoj.

Pero ® – tvrtka koja se bavi proizvodnjom sredstava za čišćenje bez otrovnih kemikalija

pero® je baš za vas ako ste već umorni od sredstava za čišćenje koje imaju štetne sastojke i želite prijeći na proizvode koji neće štetiti vama, vašoj obitelji i prirodi. Više o samome brendu, njihovim proizvodima i o tome kako je sve krenulo, saznajte u nastavku članka. 

Svjetski savez mladih Hrvatska donosi posljednji dio velike analize dvaju prijedloga zakona o pobačaju

Obilježavajući četvrtu godinu otkada je Ustavni sud RH Vladi RH naložio donošenje novoga zakona, Svjetski savez mladih Hrvatska donosi analizu dvaju prijedloga zakona o pobačaju. U nastavku pročitajte drugi dio analize.


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Kulturiranje