Ovaj tjedan u bioetici: 7. 9. - 13. 9. 2020.

| 2 min | 16.09.2020

Filozofiranje
WYA
Znanje na dlanu
O politici

U ovotjednom pregledu vijesti iz bioetike donosimo nove vijesti vezane uz referendum o eutanaziji u Novom Zelandu, Francuzu koji je prihvatio tretman palijativne skrbi. Stižu i vijesti o COVID-19 nakon prvog tjedna školske godine u Hrvatskoj, liječnicima koji na Malti pozivaju na poštivanje priziva savjesti te novosti oko pravne žalbe južnoafričke trkačice Caster Semenya.


1. Referendum o eutanaziji u Novom Zelandu (4)

(Newsroom) Referendum o eutanaziji koji će se u Novom Zelandu održati 17. listopada 2020. godine odlučit će se treba li Zakon o izboru kraja života iz 2019. godine stupiti na snagu. Ovih dana se u Novom Zelandu raspravlja oko (ne)adekvatnosti Zakona o izboru kraja života za kojeg dio javnosti upozorava o potencijalnim manjkavostima i nejasnoćama koje stvaraju neprihvatljive rizike za ugroženu skupinu osoba na kraju života.

Dio društva u Novom Zelandu upozorava kako je umiranje osjetljivo razdoblje koje zahtijeva jednaku brigu kao što ju iskazujemo i prilikom rođenja. Zdravstveni sustav u Novom Zelandu nažalost ne pruža skrb na kraju života jednako svima. Prisila građana Novog Zelanda na ranije samoubojstvo zbog suočavanja s preprekama na kraju života nije pravedan i adekvatan odgovor na postojeću situaciju.

Carmen Chan, liječnica hitne pomoći u Novom Zelandu, dijeli svoju zabrinutost zbog eutanazije koja dodatno povećava nepravedne razlike u zdravstvenim ishodima za situacije u kojima pacijenti nemaju jednak pristup zdravstvenoj skrbi.


2. Alain Cocq prihvatio palijativnu skrb nakon najave kako će vlastito umiranje prenositi na Facebooku (2)

(BBC) Neizlječivo bolesni Francuz Alain Cocq (57), kojem je na Facebooku onemogućeno izravno emitiranje vlastitog umiranja, prihvatio je palijativnu skrb nakon najave kako će vlastito umiranje prenositi putem na Facebooku. Cocq je počeo odbijati hranu, piće i lijekove u subotu, no u srijedu je novinskoj agenciji AFP kako više nema snage za borbu. 

Eutanazija je u Francuskoj ilegalna, ali liječnici mogu neizlječivo bolesne pacijente staviti u duboku sedaciju do smrti u ograničenim okolnostima.


3. U prvom tjednu nastave pozitivno 261 dijete, nastavu na daljinu provodi sedam škola

(Večernji list) Proteklog tjedna je u Hrvatskoj zabilježen 291 novi slučaj zaraze virusom COVID-19 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 2567. Od početka pandemije u Hrvatskoj je zabilježeno 12.917 oboljelih. Ukupno se oporavilo 10.142 pacijenata. Od posljedica bolesti preminulo je 208 ljudi.4. Malteški liječnici pozivaju na poštivanje priziva savjesti

(Times of Malta) Malta je možda mala, ali tamo se političke bitke odvijaju jednako žarko kao i svugdje drugdje. U Malti se trenutno raspravlja o Zakonu o ravnopravnosti kojim bi se zabranila diskriminacija na temelju zaštićenih karakteristika, poput vjeroispovijesti ili religije, seksualne orijentacije, rodnog identiteta i političkog mišljenja.

Između ostalog, liječnici su zabrinuti zbog potencijalnog nepoštivanja prava na priziv savjesti i pozivaju na poštivanje priziva savjesti unutar Zakona o ravnopravnosti.

Medical Association of Malta (dalje: MAM) se slaže s načelima Zakona kojim su dobro utvrđeni principi medicinske etike koji su također uključeni u nastavni plan studenata medicine i specijalističkih vježbenika. MAM ističe kako je u Zakon potrebno dodati određene amandmane koji dodatno štite priziv savjesti, na tragu stajališta kojeg je zauzelo Medicinsko vijeće Malte.5. Caster Semenya gubi pravnu žalbu za jednakim postupanjem

(Human Rights Watch) Savezni vrhovni sud Švicarske zaključio je kako se sportske propise koji krše ženska prava ne može smatrati nedosljednim sa švicarskom javnom politikom, što nanosi udarac pravima svih sportašica. Sud je došao do ovog zaključka unatoč tome što je utvrdio da predmetni propisi, koji uspostavljaju diskriminirajući nadzor i medicinske intervencije na ženama, krše temeljna ljudska prava južnoafričke trkačice Caster Semenya.

Sportski propisi prisiljavaju žene s različitim spolnim karakteristikama i povišenim razinama testosterona, koji se prirodno pojavljuju, na medicinske intervencije ili ih prisiljavaju da izađu iz natjecanja.Luka Poslon

Student filozofije, član Svjetskog saveza mladih Hrvatska. U bioetiku ga je privukao monizam istina i pluralizam perspektiva, a memoar Jeana Dominuqea Baubya "The Diving Bell and the Butterfly" potaknuo na prva pitanja o zakutcima ljudske naravi.


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Kulturiranje