Ovaj tjedan u bioetici: 5. 10. - 11. 10. 2020.

| 2 min | 12.10.2020

Prilike za mlade
Kulturiranje

U ovotjednom pregledu vijesti iz bioetike donosimo novosti vezane uz referendum o eutanaziji u Novom Zelandu koji će se održati ovu subotu 17. Listopada. Donosimo i novosti vezane uz talijanski grad koji najavljuje dodjelu mjesečne financijske pomoći od 160€ majkama koje odustanu od pobačaja. Također, donosimo vijesti iz Phoenixa (Arizona) u kojem uskoro počinju voziti taksiji bez vozača te vijesti o osvajačima Nobelove nagrade za fiziologiju i medicinu te najavu o ponovnom otvaranju javne rasprave o medicinski potpomognutom samoubojstvu u Velikoj Britaniji.


1. Referendum o eutanaziji u Novom Zelandu (7) 


(
Euthanasia Debate) Stanovnici Novog Zelanda će ovu subotu, 17. listopada, odlučiti treba li Zakon o izboru kraja života iz 2019. godine stupiti na snagu. Novo istraživanje rađeno na 8000 ispitanika iz cijele zemlje pokazuje kako je 80% građana Novog Zelanda zbunjeno oko toga što bi se Zakonom o izboru kraja života točno legaliziralo.

Manje od trećine ispitanika (28%) je bilo upoznato s činjenicom kako spomenuti Zakon eutanaziju može učiniti dostupnom smrtno bolesnim osobama čak i ako nemaju fizičke boli. Trećina ispitanika (33%) je pogrešno mislila kako bi osoba trebala imati fizičke bolove da bi mogla pokrenuti zahtjev za eutanazijom, a 39% ispitanika nije bilo sigurno.

Oko 41% ispitanika pretpostavilo je kako će Zakon zahtijevati dva svjedoka koja će biti prisutna u trenutku kada osoba pred liječnikom potpiše zahtjev za eutanazijom, a oko 40% ispitanika nije bilo sigurno. Samo 18% ispitanika znalo je kako Zakon zapravo ne uključuje taj zaštitni mehanizam.

Uobičajeni nesporazum je kako je "neovisni liječnik" u Zakonu o izboru kraja života "neovisni svjedok". Međutim, uloga “neovisnog liječnika” u predloženom novozelandskom zakonu nije usporediva s ulogom dvaju svjedoka u sličnim zakonima.

Prema Zakonu, neovisni liječnik (drugi liječnik) treba samo potvrditi ispunjava li osoba kriterije prihvatljivosti i nije mu dopušteno biti prisutan kada pacijent pismeno potvrdi svoj zahtjev za eutanazijom. Drugi liječnik nije dužan "osigurati da osoba izrazi svoju želju bez pritiska" (odjeljak 11) ili zaustaviti postupak kada se sumnja na pritisak (odjeljak 24). Samo prvi liječnik ima ovlasti za poduzeti takve aktivnosti.

Gotovo 200 pravnika je potpisalo otvoreno priopćenje u kojem upozoravaju na manjkavosti i nedostatke Zakona o izboru kraja života. Anketu je provela tvrtka Curia Market Research 30. rujna 2020. godine.2. Grad u Italiji će dodjeljivati 160€ bonusa za majke koje odustanu od pobačaja


(
Corriere) Grad Iseo, na sjeveru Italije s 9 100 stanovnika u pokrajini Brescia, odobrio je prijedlog kojim namjerava uspostaviti bonus od 160 € mjesečno kojeg će se dodijeliti ženama koje odustanu od pobačaja i odluče roditi. 

Prijedlog kojeg je odobrila većina desnog centra pod nazivom "Potpora za novorođeni život" iznijela je gradska vijećnica za proračun Giovanna Prati Potporu od 160 € mjesečno trebala bi se dodjeljivati tijekom 18 mjeseci na temelju dvostruke potvrde: stanja trudnoće i zahtjeva za pobačaj. Mjera je zamišljena kao pomoć obiteljima koje se odriču djeteta zbog neizvjesne ekonomske situacije. S obzirom kako se radi o individualnom socijalnom projektu, detalji oko provedbe Potpore za novorođeni život bit će naknadno objavljeni.3. Taksi bez vozača će biti dostupan u Phoenixu kroz nekoliko tjedana


(
BBC) Stanovnici Phoenixa (Arizona) uskoro će moći naručiti taksi bez vozača, budući da Google širi svoju uslugu Waymo. Vozila bez ljudskog vozača su ispitana od strane izabrane grupe korisnika Waymo-a, prije nego što je usluga taksi prijevoza obustavljena uslijed pandemije COVID-19. Automobili bez vozača će u početku biti dostupni samo prijateljima i obitelji ranijih korisnika Waymo usluga, ali će se usluga kroz nekoliko tjedana proširiti na sve korisnike aplikacije.4. Virolozi koji su otkrili hepatitis C osvojili Nobelovu nagradu


(
Nature) Trio znanstvenika koji su identificirali i okarakterizirali hepatitis C, virus odgovoran za mnoge slučajeve hepatitisa i bolesti jetre, dobitnici su Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu za 2020. godinu. Pobjednici su Harvey Alter iz američkog Nacionalnog instituta za zdravlje u Bethesdi (Maryland), Michael Houghton sa Sveučilištu Alberta u Kanadi i Charles Rice sa Sveučilištu Rockefeller u New Yorku. Njihov rad na virusu hepatitisa C otvorio je put za učinkovite tretmane protiv infekcije koji su sada dostupni.5. Britanski liječnici pozivaju na novu raspravu o umiranju uz medicinsku pomoć


(
Medscape) Medicinski potpomognuto samoubojstvo je nezakonito je u Velikoj Britaniji, ali o njemu se i dalje raspravlja. Tri liječnika, od kojih jedan boluje od neizlječivog raka, tvrde kako je vrijeme za novu raspravu o medicinski potpomognutom samoubojstvu  pomoć u Velikoj Britaniji.

Luka Poslon

Student filozofije, član Svjetskog saveza mladih Hrvatska. U bioetiku ga je privukao monizam istina i pluralizam perspektiva, a memoar Jeana Dominuqea Baubya "The Diving Bell and the Butterfly" potaknuo na prva pitanja o zakutcima ljudske naravi.


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Kulturiranje