Ovaj tjedan u bioetici: 24. 8. - 30. 8. 2020.

| 2 min | 31.08.2020

Kulturiranje
Aktivni građanin

U ovotjednom pregledu vijesti iz bioetike donosimo nove informacije vezane uz referendum o eutanaziji u Novom Zelandu, novom moždanom implantatu Neuralinka, mini modelu ljudskog srca,  Reakcija na presudu povodom presude za spolnu zlouporabu djeteta, te četiri scenarija o razvoju imuniteta na COVID-19.1. Referendum o eutanaziji u Novom Zelandu (2)

(Newshub) Referendum o eutanaziji u Novom Zelandu održat će se 17. listopada 2020. godine i odnosit će se na pitanje: treba li Zakon o izboru kraja života iz 2019. godine stupiti na snagu. 

Referendumsko pitanje ne odnosi se samo o ideji eutanazije, već o (ne)adekvatnosti Zakona o izboru kraja života. Skupina od preko 200 odvjetnika, od kojih neki podržavaju eutanaziju, protivi se navedenom Zakonu jer ga smatraju loše sastavljenim i opasnim. Zakon je manjkav jer nije pisan samo za iznimno teške slučajeve te ne zahtijeva da se pacijent prvo služi dostupnim tretmanima ili palijativnom skrbi. Zakon također ne zahtijeva da pacijent o svojoj odluci razgovara s članovima obitelji ili prijateljima. Zakon ne predviđa ni obavezno razdoblje promišljanja kao u drugim zemljama što pretpostavlja kako osoba može biti mrtva u manje od četiri dana nakon uspostavljene dijagnoze.

Zbog širine opsega i većeg rizika u odnosu na slične zakone u inozemstvu, mnogi stanovnici Novog Zelanda bit će izloženi opasnosti od prijevremene smrti u vrijeme kada su najpodložniji pritisku i prinudi od osjećaja da su teret obitelji i bližnjima. Osobe s invaliditetom, mentalnom bolešću ili depresijom nisu isključene iz društva ako su terminalno bolesne.

Postoje značajne opasnosti povezane s uvođenjem eutanazije u sadašnji društveni kontekst: zdravstveni sustav pod pritiscima, visoke i rastuće stope zlostavljanja starijih osoba te nejednak pristup palijativnoj skrbi. 2. Elon Musk otkrio neurološki implantat Neuralinka koji radi u svinji

(CNET) Elon Musk je u petak predstavio prototip moždanog implantata veličine kovanog novca kojeg je razvio njegov startup Neuralink s ciljem upravljanja računalima, pametnim telefonima i robotičkim udovima putem misli. Moždani implantat se nalazi u lubanji i komunicira s računalima izvan lubanje.

S uređajem koji je kirurški ugrađen u lubanju svinje Gertrude, Musk je demonstrirao svoju tehnologiju pokretanja Neuralinka za izgradnju digitalne veze između mozga i računala. Bežična veza s uređaja Neuralinka pokazala je moždanu aktivnost svinje dok je hodala oko olovke na pozornici u petak navečer.

Neuralink za početak ima fokus primjene u medicinske svrhe, kao što je pomoć ljudima nositi se s ozljedama mozga i kralježnice. Tehnologija bi, na primjer, mogla pomoći paraplegičarima koji su izgubili sposobnost kretanja ili osjećaja zbog ozljede leđne moždine.


3. Znanstvenici izradili prvi funkcionalni mini model ljudskog srca

(Medical Xpress) Istraživači sa Sveučilišta Michigan prvi su put u laboratoriju stvorili minijaturni model ljudskog srca, zajedno sa svim primarnim tipovima srčanih stanica i funkcionalnom strukturom komora i vaskularnog tkiva.

             

 


4. Reakcija na presudu povodom presude za spolnu zlouporabu djeteta: “Je li odvođenje na pobačaj olakotna okolnost?"

(Dnevnik.hr) Svjetski savez mladih Hrvatska poslao je priopćenje za javnost povodom aktualne presude za spolnu zlouporabu djeteta. Svjetski savez mladih Hrvatska izrazio je zabrinutost zbog presude koju je Županijski sud u Osijeku donio 17. lipnja 2020., prema kojoj je 49-godišnjak osuđen za kazneno djelo spolne zlouporabe djeteta mlađega od petnaest godina. Podsjetimo, osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 22 mjeseca, od čega šest mjeseci mora bezuvjetno odslužiti, a ostatak samo ako u roku provjeravanja od tri godine počini novo kazneno djelo.

"Olakotnim sud smatra i to što je osuđenik 'pomagao oštećenicu i pokazao skrb i brigu za istu.' Međutim, iz same presude nije jasno kakvu je to skrb osuđenik pokazao. Je li moguće da bi sud činjenicu kako je osuđenik odveo maloljetnu oštećenicu na izvršenje pobačaja izvan Republike Hrvatske smatrao pokazivanjem skrbi i brige?", stoji u priopćenju.

"Osim što je oštećenik time sebe oslobodio dugoročne obveze skrbi i brige o oštećenoj i njihovu zajedničkom djetetu, sudjelovao je i u prekidu nevinoga ljudskog života, stoga nije jasno na kakvu se skrb i brigu sud osvrće. Budući da Zakon upravo činjenicu kako je dijete iz takvoga odnosa ostalo trudno smatra kvalifikatornom okolnošću koja zahtijeva težu kaznu, postavlja se pitanje – ocjenjuje li sud izvršenje pobačaja  kao otegotnu ili olakotnu okolnost?", dodali su iz Svjetskog saveza mladih.


5. Četiri scenarija o razvoju imuniteta na COVID-19

(STAT News) Dok svijet trpi pokušaje suzbijanja virusa COVID-19, mnogi se pitaju kakva će budućnost izgledati dok pokušavamo naučiti živjeti s virusom. Hoće li virus uvijek imati kapacitet da nas učini tako bolesnim? Hoće li naši imunološki sustavi naučiti i zapamtiti kako se nositi s novom prijetnjom? Hoće li nas cjepiva moći štititi dugotrajno?


Luka Poslon

Student filozofije, član Svjetskog saveza mladih Hrvatska. U bioetiku ga je privukao monizam istina i pluralizam perspektiva, a memoar Jeana Dominuqea Baubya "The Diving Bell and the Butterfly" potaknuo na prva pitanja o zakutcima ljudske naravi.


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Kulturiranje