Online klub čitatelja

| 1 min | 19.05.2020

Kulturiranje
WYA
Poezija
Knjige

Zbog novonastale epidemiološke situacije Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) je otvorio prijave za online rasprave u sklopu projekta Klub čitatelja kako bi knjigoljupci slobodno vrijeme pred sobom ispunili što kvalitetnije za osobni rast. 

Klub čitatelja je projekt Svjetskog Saveza Mladih Hrvatska s ciljem poticanja čitateljske pismenosti na način da se svaki mjesec čita zadana knjiga i početkom idućeg mjeseca slijedi rasprava o pročitanome. Rasprava je u praksi ugodni razgovor uz razmjenu mišljenja o temi, radnji, likovima i djelu općenito. Zadani naslovi su tematski različiti zbog želje da svatko nađe nešto za sebe, ali sva djela povezuje tema ljudskog dostojanstva i ljudskih prava. Na kraju rasprave se otkriva knjiga koja se čita do idućeg susreta.

Trenutni Klub čitatelja Osijek već dva mjeseca ne održava rasprave u svom prostoru u Osijeku, no iako su mjere Stožera civilne zaštite popustile voditelji Kluba su odlučili ostati pri online raspravama do kraja ovogodišnje sezone kako bi u njima mogao sudjelovati veći broj čitatelja bez obzira na to gdje se nalazili. Trenutno je u tijeku četvrta sezona, a sezone se vremenski poklapaju s nastavnom godinom tako da će posljednja ovosezonska rasprava biti u srpnju, a početak nove sezone se planira za listopad.


Sljedeća rasprava će se održati 1. lipnja 2020. u 18:00 sati online putem, a za sudjelovanje je potrebna prijava putem obrasca na sljedećoj poveznici. Sudionici će pred početak rasprave primiti link za sudjelovanje u raspravi. Prijave traju do 31.5.2020.  i broj mjesta je ograničen, a prijava vrijedi i za posljednju raspravu 6. srpnja.
 
Ove sezone čitani su sljedeći naslovi:
- 2019. listopad: Christina Baker Kline, Vlak siročadi
- 2019. studeni: Lada Vukić, Specijalna potreba
- 2019. prosinac: Mark Zusak, Kradljivica knjiga
- 2020. siječanj: William Golding, Gospodar muha
- 2020. veljača: Collen Hoover, Priča završava s nama
- 2020. ožujak: Mark Haddon, Neobičan događaj sa psom u noći
- 2020. travanj: Mate Grbavac, U zagrljaju šutnje
- 2020. svibanj (trenutno): Pavao Pavličić, Koraljna vrata

 
Djelo koje se trenutno čita do 1.6. je Pavao Pavličić, Koraljna vrata. U gradskim knjižnicama je provjeren dovoljan broj raspoloživih primjeraka, a postoji i online verzija knjige. Za dodatne informacije javiti se možete na email: klubcitatelja2017@gmail.com, a ponovit ćemo i poveznicu za prijavu. Sretno čitanje!

Terezija Radić

Obožavateljica stripova i britanske književnosti 19. stoljeća, Terezija uz rad na portalu vodi Klub čitatelja Osijek 

Pročitaj više:

"Vrati se kući" - knjiga koja će vas razočarati

Vrati se kući je primamljiva knjiga koja će mnoge čitatelje razočarati. Knjigu je napisala Lisa Scottoline i izdana je 2012. Knjiga se sastoji od loše napisanih dijaloga i loše karakterizacije likova s kojima se nećete povezati.  Roman se predstavlja kao jedna obiteljska priča, a više je napisan kao chick lit s elementima kriminalistike. 

Chatbot - Što su ti virtualni asistenti o kojima svi govore?

  U vremenu digitalizacije pojavljuju se mnogi alati koji pomažu pronalasku određenih informacija. Jedan od takvih alata je chatbot koji brzo, efikasno i jednostavno odgovara na postavljene upite.

Promišljanja u doba korone

Može li korona biti prilika za novi početak ili ćemo se vratiti starim navikama i putevima koja smo poznavali prije ove neočekivane, a već pomalo duge epizode? Takva i slična promišljanja pročitajte u članku.  

Što s mladima? – Utjecaj COVID-19 na mlade u Hrvatskoj

Svjetski savez mladih poziva sve zainteresirane mlade da se uključe u raspravu o budućnosti mladih u Hrvatskoj putem online okruglog stola Što s mladima? – Utjecaj COVID-19 na mlade u Hrvatskoj koji će se održati 3. lipnja 2020. s početkom u 18 sati putem Facebook stranice @WorldYouthAllianceHrvatska i putem YouTube kanala @Svjetski savez mladih Hrvatska. 

Žrtve obiteljskog nasilja u vrijeme koronavirus pandemije - gdje potražiti pomoć?

Kakvo je stanje nasilja u obitelji za vrijeme pandemije koronavirusa u Hrvatskoj i na koji način žrtve mogu potražiti pomoć? Na koji se način Hrvatska nosi s ovim gorućim društvenim problemom u ovoj izvanrednoj situaciji?

Hrvatska godinama živi od turizma, što možemo očekivati ove godine?

Pitate li se zašto je MMF u svojoj procjeni naveo Hrvatsku kao zemlju koja će imati najveći pad BDP-a u Europskoj uniji? Brojni ekonomisti godinama su upozoravali kako je udio turizma u BDP-u Hrvatske prevelik i kako se u tome kriju mnoge opasnosti.


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Kulturiranje