Jednim klikom do novoga znanja - besplatne edukacije i tečajevi na internetu

| 3 min | 23.02.2021

Kulturiranje
Znanje na dlanu
Edukacije

Iako su vremena teška zbog situacije s COVID-19, i zbog toga, logično, manje boravimo na otvorenom okruženi ljudima i družeći se s prijateljima i najbližima; pravo je vrijeme za rad na sebi. Premda se u mnogim internetskim člancima mogu pronaći savjeti kako biste se trebali "izgubiti" u dobroj knjizi, kuhati, slikati, crtati, bojati, plesti i još štošta drugo; mi vam predlažemo da se okušate u besplatnim edukacijama i tečajevima na internetu koji bi vas mogli naučiti kako koristiti mnogo korisnih i zanimljivih alata kako za osobni, tako i za profesionalni život. Sve o njima pročitajte u nastavku.

1. Coursera

Ovaj američki pružatelj usluga, pružatelj je usluga internetskog tečaja (MOOC). Na Courseri možemo pronaći razne vrste tečajeva poput: masivnih otvorenih tečajeva (MOOC), specijalizacije, tečajeve za koje stječemo diplome, stručne i MasterTrack tečajeve. Coursera surađuje i sa sveučilištima i drugim organizacijama te pritom nudi mrežne tečajeve, certifikate i diplome iz različitih predmeta kao dio svoje standardne ponude.

Courseru su, 2012. godine, osnovali profesori informatike sa Sveučilišta Stanford, Andrew Ng i Daphne Koller. Njihova priča počela je u jesen 2011., kada su počeli objavljivati svoje tečajeve na Stanfordu mrežnim putem. Ubrzo nakon toga napuštaju Stanford kako bi pokrenuli Courseru. Princeton, Stanford, Sveučilište Michigan i Sveučilište Pennsylvania bila su prva sveučilišta koja su ponudila sadržaj svojih kolegija na platformi. Ponuda se s vremenom proširila, stoga su počela uključivati specijalizacije, odnosno kolekciju tečajeva koje izgrađuju vještine u određenoj temi – poput tečajeva i proizvoda za razvoj radne snage za tvrtke i vladine organizacije.    

2. EdX

EdX poznat je kao američki pružatelj usluga otvorenog internetskog tečaja (MOOC) koji su stvorili Harvard i MIT. Platforma je domaćin internetskim tečajevima na sveučilišnoj razini iz širokog spektra disciplina za svjetska studentska tijela, uključujući neke tečajeve bez naknade.


Ovaj servis također provodi istraživanje učenja na daljinu na temelju načina na koji ljudi koriste platformu. EdX je neprofitna organizacija i smještena je na besplatnoj softverskoj platformi Open edX s otvorenim kodom.

Doima se kao da je pred platformom EdX svijetla budućnost: naime, više od 150 škola, neprofitnih organizacija i korporacija nudi ili planira ponuditi tečajeve na web stranici edX. Od datuma 20. srpnja 2020. godine edX ima oko 33 milijuna polaznika koji pohađaju više 3000 tečajeva na mreži. EdX također ima preko 6000 instruktora na platformi koji su prisutni u 196 zemalja diljem svijeta.


3. Memerise

Ovdje je riječ o britanskoj platformi koja koristi prostorno ponavljanje kartica za učenje kako bi poboljšala brzinu učenja. Sjedište Memerisea nalazi se u Londonu. Memerise u svojoj ponudi uključuje korisnički generirani sadržaj o širokom spektru tema. Sama aplikacija sadrži tečajeve na 16 jezika i njihove kombinacije, dok je na web stranici dostupno mnogo više jezika. Godine 2018., aplikacija je imala 65 milijuna registriranih korisnika. Memerise je postao vrlo profitabilan od kraja 2016. godine, imajući promet od 4 milijuna dolara mjesečno.


Memerise su osnovali Ed Cooke ("Veliki meštar pamćenja") i Greg Detre, neuroznanstvenik s Princetona, čije je posebno područje zanimanja i rada znanost pamćenja i zaborava. Sve je počelo kad je stranica pokrenuta u privatnoj beta verziji nakon pobjede u natječaju Princeton Entrepreneurship Club 2009 TigerLaunch. Od svibnja 2013. godine, aplikacija Memerise postala je dostupna za preuzimanje i na App Storeu (iOS) i Google Playu.

4. Udacity

Udacity je američka profitna obrazovna organizacija koju su utemeljili Sebastian Thrun, David Stavens i Mike Sokolsky, a nudi masovne otvorene mrežne tečajeve (MOOC). Thrun je htio dati određenu simboliku nazivu imena organizacije, stoga je naziv tvrtke dolazi od engleskog slogana "audacious for you, the student" (odvažni za tebe, učeniče). Premda se platforma više fokusirala na pružanje tečajeva u sveučilišnom stilu, sada se više fokusira na strukovne tečajeve za profesionalce.


Prva dva tečaja na Udacityju započela su 20. veljače 2012. godine, pod nazivom "CS 101: Izgradnja tražilice", koji je predavao David Evans sa Sveučilišta Virginia i "CS 373: Programiranje robotskog automobila" koji je predavao Thrun. Oba tečaja koriste programski jezik Python.


Još četiri tečaja počela su 16. travnja 2012. godine, obuhvaćajući niz vještina i tema, s nastavnicima među kojima su se isticali Steve Huffman i Peter Norvig. Pet novih tečajeva je najavljeno 31. svibnja 2012. godine, kad je Udacity prvi put ponudio tečajeve izvan domene računalnih znanosti. Četiri od ova tečajeva pokrenuta su početkom trećeg heksamestra, točnije, 25. lipnja 2012. godine. Jedan od tečaja, "Logika i diskretna matematika: temelji računarstva", odgođen je nekoliko tjedana prije nego što je 14. kolovoza poslana e-pošta u kojoj se navode razlozi odgađanja početka tečaja, dok daljnja objašnjenja nisu pružena.  


Novi tečaj poduzetništva, EP245, najavljen 23. kolovoza 2012. godine, predavao je umirovljeni serijski poduzetnik Steve Blank. Četiri nova specijalizirana CS tečaja najavljena su 18. listopada 2012. godine u sklopu suradnje s Googleom, Nvidijom, Microsoftom, Autodeskom, Cadence Design Systemsom i Wolfram Researchom s ciljem da započnu početkom 2013. godine.

5. Udemy

Udemy je američki pružatelj usluga otvorenog internetskog tečaja (MOOC) namijenjen poslovnim ljudima i studentima. U svibnju 2010. godine osnovali su ga Eren Bali, Gagan Biyani i Oktay Caglar.


Od veljače 2021. godine zabilježeno je da platformu koristi više od 40 milijuna učenika, te da je u njezinoj ponudi 155 000 tečajeva i 70 000 instruktora koji predaju tečajeve na više od 65 jezika. Od ove godine bilo je preko 480 milijuna upisanih predmeta. Studenti i instruktori dolaze iz više od 180 zemalja, a 2/3 polaznika nalazi se izvan SAD-a.

Polaznici pohađaju tečajeve s primarnom svrhom poboljšanja vještina vezano za posao. Za neke tečajeve možete biti nagrađeni tehničkim certificiranjem. Udemy je kao posebnu publiku vidio korporativne trenere koji platformu posjećuju s ciljem stvaranja tečaja za zaposlenike svoje tvrtke. Od 2021. godine, na Udemyju možemo pronaći više od 155 000 tečajeva.

Sjedište Udemyja nalazi se u San Franciscu u Kaliforniji, dok su uredi smješteni u Denveru u Coloradu; Dublinu (Irska), Ankara (Turska), Sao Paulo (Brazil) te u Gurugramu (Indija).  

 

Lana Petrač

Diplomirana filozofkinja i studentica bibliotekarstva voli provoditi vrijeme u dugim šetnjama prirodom, druženju s najbližima, čitanju knjiga i volontiranju. Voli pisati o književnosti, zdravim načinima života, putovanjima, crtati i općenito činiti ovaj svijet boljim mjestom.

Pročitaj više:

Disruptivni poslovni modeli i njihovi policy problemi

Pojavom novih tehnologija na tržište nadiru i tzv. disruptivni poslovni modeli. Zašto su disruptivni i s kakvim se regulatornim problemima suočavaju? Saznajte u članku.

Očekivanja ubijaju

„Kada imaš očekivanja, pripremi se na razočaranje.“ – Ryan Reynolds

Prilike za mlade u EU - prvi dio

Što članstvo Hrvatske u Europskoj uniji znači za mlade i kakve mogućnosti im otvara? Doznajte u članku! 

Ovaj tjedan u bioetici: 22. 2. 2021. - 28. 2. 2021.

Saznajte više o prvom slučaju eutanazije u Peruu, povećanju medicinski potpomognutih samoubojstava u Švicarskoj te novoj aplikaciji za otkrivanje boli u bolnicama. Također, donosimo i vijesti o uzgoju organoida mozga u laboratoriju te o curenju podataka o zdravlju gotovo 500 000 pacijenata u Francuskoj.

Pero ® – tvrtka koja se bavi proizvodnjom sredstava za čišćenje bez otrovnih kemikalija

pero® je baš za vas ako ste već umorni od sredstava za čišćenje koje imaju štetne sastojke i želite prijeći na proizvode koji neće štetiti vama, vašoj obitelji i prirodi. Više o samome brendu, njihovim proizvodima i o tome kako je sve krenulo, saznajte u nastavku članka. 

Svjetski savez mladih Hrvatska donosi posljednji dio velike analize dvaju prijedloga zakona o pobačaju

Obilježavajući četvrtu godinu otkada je Ustavni sud RH Vladi RH naložio donošenje novoga zakona, Svjetski savez mladih Hrvatska donosi analizu dvaju prijedloga zakona o pobačaju. U nastavku pročitajte drugi dio analize.


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Kulturiranje