Što SKAC Palma može ponuditi mladima?

Andrea Jerković | 2 min | 08.01.2020

Povodom 18-og rođendana Studentskog katoličkog centra (SKAC-a) Palma, razgovarali smo s Vesnom Sabo, dopredsjednicom udruge koja mladima nudi cjelovitu formaciju pomoću koje se mogu lakše nositi sa životnim izazovima i pronaći svoje mjesto u kojem bi mogli nastavljati brusiti darovane im talente na dobrobit lokalne zajednice i hrvatskog društva.

 

Što je za Vas SKAC u tri rečenice?

SKAC je meni bio mjesto rasta, sazrijevanja, formiranja i volontiranja. SKAC je za mene mjesto susreta u kojem je važnije biti, nego imati. Mjesto u kojem je važno ohrabrivanje za izvrsnost i požrtvovnost, više negoli uspjeh. Mjesto i vrijeme koje potiče na suradnju i stvaranje, prilagođavanje aktualnim promjenama u svijetu. Mjesto u kojem se stvaraju i rastu odnosi.

 

Zašto mislite da je SKAC potreban lokalnoj zajednici?

SKAC je potreban jer je autentičan, jer mi nudi stvarno iskustvo – iskustvo bližnjega i Boga. Na kraju krajeva, daje mi iskustvo odnosa mene sa samom sobom. To iskustvo je nekad ugodno, nekad neugodno. I kad SKAC vodi u to iskustvo najprije drži za ruku, a onda i ohrabruje da i sama kušam to dobro koje je preda mnom. A to dobro je život u cijeloj svojoj stvarnosti, surovosti, ljepoti, tvrdoći i nježnosti.

 

Što možete ponuditi mladima, a da takvo nešto ne mogu naći negdje drugdje?

Dobro pitanje. Čini mi se da se današnje civilno društvo i vjerske organizacije često nadopunjuju i rade sličan posao, poslanje. Ono što bih rekla da je moje iskustvo SKAC-a je da me je on uči stvarati odnose, darivati samog sebe za dobro drugoga i cijele zajednice. Dakako, i drugdje se stvaraju odnosi. SKAC to radi na neki svoj način. Povezan je s ovim uvođenjem u iskustvo. Nekad mi se učini da te “baci” u to iskustvo, a ti onda plivaj kako znaš. Kad se kreneš utapati, već će ti netko pružiti ruku spasa.

 

Kakvim se sve aktivnostima bavite?

Aktivnosti kojima se bavimo jesu različitog formata, okvira i trajanja. Najjednostavnije ih je svesti na sljedeće riječi: duhovnost, formiranje i volontiranje. Sve nam nekako proizlazi iz toga da upoznamo sami sebe, da ostvarimo i živimo odnos s Isusom, i da to dijelimo s drugim ljudima. Onako i onoliko koliko možemo. Konkretno to znači: 3D formacija, duhovne vježbe, volonterski projekti i aktivnosti, mise mladih, aktivnosti slobodnog vremena, ljetni programi…

 

Postoje li različite skupine unutar SKAC-a?

Ne znam kako bih odgovorila na ovo pitanje. Najbrojnija skupina jesu studenti i radna mladež. Omjer muško- žensko varira. U posljednje se vrijeme izjednačuje. Kako nam je ideja da svi koji su u SKAC-u prolaze kroz sličan proces formacije, onda je teško nas raspoređivati po skupinama. Primjerice, ideja nam je da svi prođu kroz eksperimente. Neki su vježbenici na DV, a istovremeno su i animatori na Modravama. Neki volontiraju kao poslužitelji, ali pohađaju i 3D formaciju.

 

Mislite li da SKAC doprinosi hrvatskom društvu i ako da, na koji način?

Vjerujem da doprinosi. Na nekoj kratkotrajnoj razini, SKAC nudi mladima mjesto i vrijeme u koje mogu doći i činiti nešto dobro. Primjerice, volontiranje na projektu 72 sata bez kompromisa – rezultati su  vidljivi odmah. Ograde su obojene, šume su očišćene, zidovi su bjeliji ili svježiji, stari su nakon odlaska volontera radosniji, volonteri su radosniji nakon što su napravili nešto dobro za nekoga drugoga. Dalje, SKAC kroz cijelu godinu nudi određene duhovne sadržaje koji vraćaju osobu prema Izvoru i njezinoj biti. S druge strane, ideja nam je da se mlada osoba kada završi neki svoj put u SKAC-u vrati u svoju sredinu i da tamo živi sve što je u SKAC-u naučila i iskusila. Da to iskustvo Boga koje je kušala, ponese gdje god da ide. U tom smislu vjerujem da osoba, koja nakon tog svog procesa kojeg prođe u SKAC-u, bude malo zrnce soli tamo gdje jest. A unazad 18 godina, puno je to soli po našoj Hrvatskoj, ali izvan nje. Činjenica da SKAC nudi raznolikost programa i aktivnosti doprinosi spoznaju da sudjelujemo u viziji hrvatskog društva u kojem je poželjno ostati, živjeti, doprinositi, nositi se sa svim njegovim izazovima.

 

Što je po vama najveća prednost SKAC-a?

Što mu biti u prednosti nije važno za vječnost :) Ljudi koji su u njemu prisutni, koji ga grade, sanjaju i stvaraju jesu ono što SKAC čini posebnim i lijepim. S druge strane SKAC baštini odnos s Družbom Isusovom, Crkvom općenito, ali  i suživot u civilnom društvu.

 

Što biste poručili mladima koji bi se možda željeli pridružiti radu SKAC-a?

Dođi i kušaj – Božju kreativnost, svoju ljepotu i tuđu dobrotu.

 

Andrea Jerković

U slobodno vrijeme piše, voli čitati, pjeva u crkvenom zboru i uživa u vožnjama biciklom uz more. Djeca i mladi su njena velika ljubav i u budućnosti se vidi u nekom društveno angažiranom radu u tom području. 

Pročitaj više:

Prijavi se na projekt Kompas i usmjeri svoju budućnost

Svjetski savez mladih Hrvatska u suradnji s partnerskim organizacijama Carpe Diem Karlovac, Impress Daruvar, SplitMisli, ESN Dubrovnik, MiSiJa i OU Podum provodi projekt “Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici”. Pokrenut je s ciljem podizanja svijesti o mjerama, pravima i poticajima  za samozapošljavanje i zapošljavanje mladih kao i osnaživanje mladih na zagovaranje u svojoj lokalnoj zajednici poboljšanja uvjeta i procesa zapošljavanja mladih te oblikovanja prijedloga smjernica za novu Strategiju o samozapošljavanju i zapošljavanju mladih.

Prijavi se na Human Rights Slam

U organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska četvrtu godinu zaredom održat će se Human Rights Slam (HRS) - projekt namijenjen edukaciji i promociji ljudskih prava. Krovne teme ovogodišnjeg izdanja su pravo na život, reproduktivna prava i priziv savjesti.Mladi između 18 i 30 godina imaju priliku učiti o ovim aktualnim temama na dvodnevnoj edukaciji koja će se održati 25. i 26. listopada 2019. godine u Zagrebu, a bit će koncipirana kao kombinacija predavanja, interaktivnih radionica i debata sudionika. 

Otočac: Tvoja budućnost - tvoja odgovornost

Konferencija "Tvoja budućnost - tvoja odgovornost" koja se održala u Otočcu od 11. do 13. listopada 2019. okupila je mlade iz sedam županija: Brodsko - posavska, Bjelovarsko - bilogorska, Karlovačka, Ličko - senjska, Dubrovačka, Splitsko - dalmatinska i Grad Zagreb. U sklopu konferencije predstavljeni su rezultati istraživanja o stavovima mladih o zapošljavanju i samozapošljavanju koje je provedeno u svibnju ove godine. Također, teme o kojima je bilo govora su europske i nacionalne politike mladih, društveno poduzetništvo, mjere aktivne politike zapošljavanja i medijski trening. U nastavku navodimo rezultate istraživanja predstavljenje na konferenciji.

(Po)gledaj u sebe, (po)gledaj oko sebe!

U prosincu 2015. krenula sam na jednu edukaciju za koju nisam ni slutila koliko će mi srcu dragih trenutaka donijeti u budućnosti i za koju, zaista nije fraza, nisam ni sanjala koliko će toga promijeniti u našem društvu u naredne četiri godine. Bila je to edukacija za projekt kojim bismo mi, studenti medicine, promicali brigu o mentalnom zdravlju među srednjoškolcima kroz interaktivne radionice. Kako se o mentalnom zdravlju nije govorilo mnogo, a kada se govorilo često je to bilo ispod glasa, prepoznala sam kako je osvješćivanje zajednice te pružanje primjera i podrške drugim mladima velik zadatak za našu generaciju. Poslovica kaže da dan kada zasadiš sjeme nije dan kada ubireš plodove, što je prilično jasno, no, nije uvijek lako čekati na prve plodove. Srećom, ili poštenije je reći entuzijazmom uključenih, ideja koja je postojala vrlo je brzo ugledala svjetlost dana i krenula nezaustavljivo rasti.

Subvencionirani stambeni krediti- mjera za ostanak mladih u Hrvatskoj?

Vlada Republike Hrvatske, preciznije Ministarstvo graditeljstva  i prostornog uređenja najavilo je novi poziv mladima za subvencioniranje stambenih kredita koji će biti otvoren 10. rujna 2019. godine.  Ova mjera uvedena je 2017. kao jedna od demografskih mjera Vlade, a koja mladima pomaže riješiti stambeno pitanje plaćanjem dijela stambenog kredita u prvih pet godina otplate.Subvencija se produžuje za dodatne dvije godine za svako novorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, a posljednjim izmjenama zakona omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu.

Imate ideju koju biste htjeli realizirati, a ne znate kako?

U ovom članku saznajte kako koristiti mjere aktivne politike zapošljavanja i pokrenite svoj posao u Hrvatskoj. Među mjerama aktivne politike zapošljavanja nalaze se razne mjere i potpore, od SOR-a i pripravništva, pa do potpore samozapošljavanja.Ako želite pokrenuti vlastiti posao, imate ideju, ali ne znate kako onda je ovo članak za vas. Naime, potpore za samozapošljavanje dodjeljuju se nezaposlenim osobama, koje se odluče na pokretanje vlastitog posla, a prijavljene su u evidenciju Zavoda.


Što sve još možeš istražiti?

Poduzetništvo Prilike za mlade Kulturiranje Filozofiranje Aktivni građanin Femminizam Kolumne