mimladi

Eugenički je pobačaj od srijede ilegalan u Poljskoj

Novi poljski zakon, koji uređuje pitanje pobačaja, stupio je na snagu u srijedu kasno navečer.

Ustavni sud Poljske 22. listopada prošle godine presudio je kako praksa “eugeničkih pobačaja” krši Ustav države. Ta je odluka potaknuta zahtjevom koji je 19. studenoga 2019. podnijelo 119 zastupnika iz 3 političke stranke (PiS, Konfederacja i PSL-Kukiz’15), a donesena je većinom od 11:2 glasova. 

Sada već povijesna odredba omogućavala je pobačaje na temelju invalidnosti koji su činili 98% svih legalnih pobačaja u Poljskoj (u 2019. godini izvršena su 1 074 takva selektivna pobačaja, od kojih se za 435 vjeruje da su izvršeni jer se sumnjalo da fetus ima sindrom Down).

Tumačeći temeljne članake Ustava, među ostalim i članak 38. koji kaže kako “Republika Poljska svakom čovjeku pruža pravnu zaštitu života.”, tribunal je presudio kako je pobačaj zbog invaliditeta neustavan jer nerođenoj djeci s invaliditetom uskraćuje pravnu zaštitu. Pobačaj je u Poljskoj trenutno moguće izvršiti u slučaju silovanja, incesta ili kada je majčin život u opasnosti. 

Pro-choice aktivisti Poljake pozivaju na neobuzdane prosvjede: “Pozivamo sve da izađu na ulice… Iznesite svoj bijes onako kako smatrate prikladnim.”, novinarima je rekla Marta Lempart iz Ženskog štrajka, a članovi oporbe na bojkot Ustavnoga suda –  Borys Budka, čelnik najveće poljske oporbene stranke, centrističke Građanske platforme izjavio je da “Nijedna vlada koja poštuje zakon ne bi trebala poštovati ovu presudu.”   

Do koje je mjere ustavnopravni poredak Poljske bio izložen pritiscima govori i Rezolucija o de facto zabrani prava na pobačaj u Poljskoj, kojom je Europski parlament pokušao utjecati na ishode presude Ustavnoga suda Poljske navodeći kako “snažno osuđuje… nazadovanje seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja žena u Poljskoj” te “snažno potiče” suzdržavanje od  “daljnjih pokušaja ograničavanja seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja”. Čl. 168. st. 7. Ugovora o funkcioniranju Europske unije takva pitanja ostavlja isključivoj nadležnosti država članica: “Pri djelovanju Unije poštuje se odgovornost država članica za utvrđivanje njihove zdravstvene politike i organizaciju i pružanje zdravstvenih usluga i zdravstvene zaštite. Odgovornosti država članica uključuju upravljanje zdravstvenim uslugama i zdravstvenom zaštitom te raspodjelu dodijeljenih im sredstava.”, što je tom prilikom potvrdila i povjerenica za ravnopravnost, Helena Dalli, rekavši kako je “iz pravne perspektive jasno da EU nije nadležna za prava na pobačaj u državi članici”.

Svjetski savez mladih Hrvatska zalaže se za zaštitu života od začeća do prirodne smrti, zaštitu zdravlja žena i djece te izgradnju društva koje prepoznaje i štiti dostojanstvo svake ljudske osobe. Uvažavajući suverena prava svake države, pozdravljamo zakonodavne iskorake u smjeru zaštite najranjivije društvene skupine – nerođenih.


Svjetski savez mladih Hrvatska

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.