mimladi

Edukacija ‘Mladi za dostojanstvo i ljudska prava’ – prilika za kvalitetnu raspravu uz jednako kvalitetno društvo!

Teško se oteti dojmu kako u moderno vrijeme dezinformiranosti te površnosti medija sve više izostaje kvalitetnog i suvislog dijaloga, u svakoj razini društva. Senzacionalizam, neupućenost te nepristojnost samo su jedne od odlika suvremenog medijskog prostora koji čini temelj informiranosti šire populacije o problemima današnjice. Iste odlike posljedično doprinose upravo konfliktu i razilaženju društva, odnosno manjku pravog dijaloga, što dugoročno sputava smjer u kojem bi se društvo trebalo kretati. Zato je svaka inicijativa suvisle rasprave i kvalitetnog suprotstavljanja mišljenja ključna za vraćanja kormila na dobar pravac – upravo je jedna od takvih inicijativa edukacija ‘Mladi za dostojanstvo i ljudska prava‘ Svjetskog saveza mladih Hrvatska.

U edukaciji se prolazi kroz sedam tematskih poglavlja gdje se za pripremu dobivaju isječci relevantnih tekstova za danu temu nakon čega se o istima raspravlja, i to najčešće uz ugodan ambijent i popratno piće. Tu su i mentori, čija je ideja usmjeravati raspravu i držati ju smislenom, a s druge strane minimalno se uplitati i nametati stajališta. Raspravlja se o bitnim temama današnjice poput dostojanstva, slobode, solidarnosti i kulture, a po završetku edukacije slijedi i certificiranje nakon kojeg se polaznici mogu pridružiti udruzi i uključiti se u njene projekte i djelovanja, što uključuje i sudjelovanja i organizacije raznih domaćih i međunarodnih konferencija.

Prilika za neometanu i smislenu raspravu je sve manje i najčešće se svode na subotnje večeri potpomognute tekućim veseljem gdje neugodnosti i socijalne barijere, kako večer ide, sve više nestaju (a time i neometanost i suvislost). U suštini, ideja edukacije i jest djelomično simulirati navedeni ambijent, odnosno izdvojiti opuštenost i ugodnu atmosferu i spojiti ih s pripremljenošću pročitanih tekstova i popratnih misli i ideja. Smjesa tih komponenata nudi vrhunski recept za kvalitetno utrošeno vrijeme gdje se, osim novih saznanja i spoznaja, sklapaju i nova poznanstva i prijateljstva!

Što se čeka? Vremena za prijavu nema još puno, stoga se prijavi i pomozi vratiti dijalog u društvo! Sve možeš saznati na Facebooku  ili Instagramu.  Vidimo se ubrzo!

Mislav Krstulović


Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.